Menu

Brčak dr. Mevludin Hasanović: Prevencija i mentalno zdravlje kod mladih ljudi Istaknuto

Mevludin Hasanovi 642x336U Brčkom je nedavno predstavljen projekt za adaptaciju zgrade namijenjene za dječju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju u Tuzli, o kojem je govorio dr. Mevludin Hasanović, prof. Psihijatrije i medicinske psihologije Medicinskog fakulteta u Tuzli i šef Odjela za socijalnu psihijatriju Klinike za psihijatriju u Tuzli. Inače. dr. Hasanović je i predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Mentalno zdravlje za sve” Tuzla, koja je inicirala izgradnju ovakve jedne ustanove. Za „Radio Brčko“ govori o problemu mentalnog zdravlja kod mladih.

 

 

S obzirom na sveprisutni problem devijantnih ponašanja kod djece i mladih, koji se praktično nemaju gdje liječiti, koliko su neophodna predavanja o neprestanom ukazivanju na ovaj problem?

 

Intencija javnih prezentacija je da vršimo psihoedukaciju, ali i da pružimo informaciju sa stanovišta u vezi velikog problema koji imamo, a to je pitanje mentalnog zdravlja. Ono što se danas zna o savremenoj brizi za mentalno zdravlje u psihijatriji, ali i u drugim medicinskim oblastima, jeste da bolesti nastaju ranije, te se kasnije manifestuju. Ako na vrijeme primijetimo znake poremećaja bolesti i ako reagujemo na vrijeme, možemo efikasno spriječiti da se bolest razvije u kasnijim periodu, kada to često bude kasno.

 

Zbog toga se i razvila priča o dječjoj i adolescentnoj psihijatriji Klinike za psihijatriju u Tuzli.

 

Kada je u pitanju metalno zdravlje, danas imamo takve lijekove koji na molekularnom nivou mogu napraviti promjenu u problemu koje dijete pokazuje i na taj način ga zaštiti, kako bi mentalni poremećaj postao normalniji ili normalan u vrijeme prijelaza perioda u adolescenciju. Na taj način možemo efikasno vršiti primarnu prevenciju i spasiti takve ljude, kao i njihovu zajednicu. Nije jednostavno kad nam neko psihički oboli, recimo na fakultetu ili kada počne raditi, te nije u stanju odgovoriti na životne zadatke. Naš cilj je i nastao zbog toga da na ovim prostorima zaživi dječja psihijatrija, jer mnogi koji se bave mentalnim zdravljem bilježe stvari, ali nemaju znanja da dijagnostikuju, otkriju i liječe bolest, što mogu samo dječji psihijatri .

 

Kada se može očekivati izgradnja zgrade?

 

Imamo dva stručnjaka (doktori nauka) koji mogu biti baza za edukacija mlađih; tu su i projekt i zgrada, kao i neophodne dozvole, ali su nam potrebna dodatna sredstva, kako bismo obezbijedili uslove, za početak, za boravak pacijenata i njihovih roditelja. Distrikt je rebalansom iz proračuna odredio 100.000 maraka, tako da ćemo na proljeće početi intenzivnije radove. Kada su u pitanju brčanski pacijenti, o njihovim privilegijama dogovorit će se između zavoda zdravstvenog osiguranja.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com