Menu

Pripadnik HVO-a Senad Halkić optužen za zlostavljanja, te ubistvo oca i sina Istaknuto

 

Senad Halkić, rođen 1968. godine u Podgredini kod Cazina, optužen je da je kao komandant izviđačko-diverzantskog voda u 108. brigadi HVO-a, zajedno s više pripadnika te formacije, fizički zlostavljao V. V., dok su V. Đ. i njegov maloljetni sin S. Đ. ubijeni hicima iz automatskog naoružanja.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Halkića zbog sumnje da je u septembru 1992. godine tijekom vojne akcije na bukvičkom platou, izvršio zlostavljanje i ubistvo civila, koji nisu sudjelovali u neprijateljstvima.

Senad Halkić, rođen 1968. godine u Podgredini kod Cazina, optužen je da je kao komandant izviđačko-diverzantskog voda u 108. brigadi HVO-a, zajedno s više pripadnika te formacije, fizički zlostavljao V. V., dok su V. Đ. i njegov maloljetni sin S. Đ. ubijeni hicima iz automatskog naoružanja, navodi se u optužnici.

Halkić je optužen je da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba nanosio povrede tjelesnog integriteta i izvršio ubojstvo civila čime bi počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (iz člana 142 Kaznenog zakona SFRJ).

Postupajući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužnicu, potvrđujući tako osnovanu sumnju da je optuženi počinio kazneno djelo za koje se tereti, priopćeno je iz Tužiteljstva Distrikta.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com