Menu

Inzko ponovo naljutio vlasti RS-a, u izvještaju za UN posvećuju mu čitavo poglavlje Istaknuto

inzMože da ide i na više instance od Vijeća sigurnosti i da obavještava koga hoće, poručio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik visokom predstavniku Valentinu Inzku nakon najave ovog austrijskog diplomate da će Vijeće sigurnosti UN-a izvjestiti o netačnim tvrdnjama o državnosti Republike Srpske.

 

 


Ova Dodikova poruka Inzku izrečena jučer pretvorila se u zadatak za Vladu RS da u narednom izvještaju kojeg će uputiti Vijeću sigurnosti UN-a posveti čitavo jedno poglavlje visokom predstavniku u BiH.

 

U Vladi RS-a potvrđeno je za "Večernje novosti" da će "posebno biti obrađene netačne izjave Incka o državotvornom statusu RS-a".

 

Generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan rekao je da su važni stavovi RS koji se iznose u izvještajima Vijeću sigurnosti UN-a "da bi svi koji se interesuju za sitaciju u BiH imali cjelovitu sliku, a ne jednostranu, kako to prikazuje Inzko".

 

S druge strane, pak, izvještaj visokog predstavnika UN-u je jedini koji se podnosi na osnovu Općeg okvirnog sporazuma za mir i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

 

Inzko se u subotu javno osvrnuo na sračunato pogrešne izjave i poteze, organa vlasti Republike Srpske u vezi sa neustavnim obilježavanjem Dana RS 9. januara.

 

"Proslavljanje Dana RS 9. januara pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka. Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS sa Ustavom BiH te utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno", naveo je Inzko.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com