Menu

Riad iz Alžira u BiH: O humanosti ne treba puno govoriti, to je u genima Bosanaca i Hercegovaca Istaknuto

riajVeć nekoliko godina Bosna i Hercegovina suočena je s migrantskom krizom. Hiljade njih, ako se nije zadržalo, barem je prošlo kroz našu zemlju kao usputnu stanicu. Adaptirano je nekoliko prihvatnih centara.

Piše: Belma Zukić

 

O humanosti ne treba puno govoriti. To je u genima Bosanaca i Hercegovaca. I u ovoj situaciji su pokazali to kroz više primjera.

 

Međutim, otkad našom zemljom hode migranti i izbjeglice, nijedan zakon nije promijenjen. Posljedice su brojne. Ponajviše sigurnosne, ali i ekonomske.

 

I dok ne znamo adekvatno postupati s već prisutnim migrantima i izbjeglicama, postoji bojazan da bi novi val, nakon što je Turska otvorila granice, mogao biti poguban.

U potrazi za boljim životom, Riada je iz Alžira put doveo u Bosnu i Hercegovinu. Već neko vrijeme, priča nam, smješten je u kasarni Ušivak nadomak Hadžića.

 

I Riad, kao i drugi, prodaje maramice na jednoj od sarajevskih raskrsnica da bi zaradio nešto novca za preživljavanje. Bez obzira na sve nedaće,kaže, zadovoljan je ovdje.

 

Dobro nam je ovdje. Ljudi u ovoj zemlji su vrlo dobri prema nama. Pomažu nam koliko mogu. Dobri su prema migrantima, tvrdi on.

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić više puta je isticao da je posljednje godine, otkad traje migrantska kriza, neko prespavao.

 

Mi za 3 godine migrantske krize nismo promijenili niti jedan zakon, niti jedan podzakonski akt, niti jedno upustvo. Imamo situaciju da je prošle godine kroz ovu zemlju ko NLO neidentifikovana bića prošlo 30 000ljudi, kaže Radončić.

 

Turska otvorila svoje granice, a migranti i izbjeglice zaputili se prema zemljama Evrope.

 

I dok Bosna i Hercegovina još ne mijenja zakon o postupanju prema njima, novi val migranata i izbjeglica mogao bi pogoditi našu zemlju. Riad smatra da je to ipak problem.

Sada je već u Bosni i Hercegovini veliki je broj nas migranata. To je problem za ovu zemlju, broj će sada biti veći, kaže on.

 

Nismo mogli kao društvo odgovoriti, a ni stranci nam nisu mnogo pomogli, tvrdi Radončić i kaže oni su nas uvjerili da je ovo humanitarno pitanje. On ga, pak, smatra sigurnosnim i u tom smislu ističe da je pomoć koja je pristigla 93 posto za humanitarna pitanja, a samo 7 posto za sigurnost.

 

Moja obaveza kao ministra sigurnosti je da podijelim te informacije sa građanima i da tzražim i od međunarodne zajednice i od nas da promijenimo percepciju shvatanja migrantske krize, da je to za nas sigurnosno pitanje broj 1 naročito u situaciji kada imate i povratak sa stranih ratnika, ističe ministar sigurnosti BiH.

 

Samo od 2018. godine do danas kroz BiH prošlo je više od 55.000 migranata i izbjeglica.

 

Većinu njih, zbog neposjedovanja dokumantacije, nemoguće je identificirati. Nedostatak policijskih službenika, tehničke opreme samo su dio poteškoća u ovoj borbi.

 

(hayat)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com