Menu

Brčko: Saopštenje za javnost Kriznog štaba u zdravstvu povodom korona virusa Istaknuto

koronavirus NjemačkaS današnjim datumom (08.03. 2020.) pod zdravstvenim nadzorom Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH-Pododjel za javno zdravstvo, se nalazi 5 lica, koja su određeno vrijeme boravila na području Italije u posljednjih petnaest dana. Nije registrovan niti jedan slučaj oboljenja od Corona virusa, niti ova lica imaju bilo kakve simptome respiratorne infekcije, ali su i dalje pod nadzorom (kućna izolacija).

Putnici koji dolaze iz područja NR Kine, Južne Koreje, Singapura, Japana, Irana i Italije su dužni da se odmah po povratku iz navedenih zemalja jave na broj telefona 049 / 215-556, Pododjeljenju za javno zdravstvo. Putnici povratnici koji se ne prijave ili daju neistinite podatke će biti sankcionisani.

 

I dalje je na snazi zabrana organizovanja ekskurzija čija je destinacija neka od gore spomenutih zemalja. Isto tako je potrebno primjenjivati pojačane opšte/opće mjere higijene koje su prethodnih dana saopštavane/saopćavane, te generalne preporuke za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija ( gripe).

 

Takođe, u skladu s odlukom Kriznog štaba u zdravstvu BD BiH donešenoj na III sjednici, dana 07.03.2020. godine, se:

 

Nalaže otkazivanje posjeta domovima za smještaj i njegu starijih lica.


Nalaže pružaocima usluga javnog prijevoza pojačana dezinfekcija sredstava javnog prijevoza (autobusi, taxi automobili) uobičajenom hemijskim sredstvima za dezinfekciju koja služe za tu svrhu u domaćinstvu.

 

Još jednom podsjećamo da, ukoliko osoba ima povišenu temperaturu, kašlje ili otežano diše, medicinsku pomoć, odnosno savjet potrebno je u prvom koraku potražiti telefonskim putem, na broj 049 / 232-151 (ne dolaziti u JZU).

 

Vijest koja se pojavila dana 07.03. oko 11,00 sati o navodnoj sumnji na simptome Corona virusa jednog lica koje je dijelom proputovalo Italiju i stiglo na područje Distrikta nije tačna.

 

Dana: 08.03.2020. godine

Odjel za zdravstvo i ostale usluge Vlade BD BiH

Krizni štab u zdravstvu BD BiH

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com