Menu

Krizni štab: U distriktu Brčko stanje je još uvijek pod kontrolom Istaknuto

2020 03 26 Press kriznog staba GradonacelnikKrizni štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici analizirao je trenutnu situaciju u vezi sa prevencijom širenja korona virusa na prostoru Distrikta.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je da je stanje još uvijek pod kontrolom i da nema posebno zabrinjavajućih detalja ili podataka.

 

“ Mi ćemo nastaviti svakodnevno u kontinuitetu pratiti stanje i primjenu naredbi i mjera koje su izrečene u prethodnom periodu. Trenutno 982 lica nalaze se pod nadzorom, 22 lica bi danas trebala izaći iz medicinskog nadzora, odnosno izolacije. Testirano je ukupno 24 lica i od dvadest nalaza dva su pozitivna, a za četiri se još uvijek čeka nalaz”, kazao je Milić dodajući da je Krizni štab informisan i o kontinuitetu nabavke zaštitne i druge opreme koje su neophodne za preventivne aktivnosti kao i dio koji se tiče medicinskog aspekta, odnosno zbrinjavanja lica sa simptomima korona virusa.

 

On je dodao da je jako važno da su po skraćenim procedurama pokrenute i nabavke CT aparata naglašavajući da je Agencija za javne nabavke dala preporuku da se u ovim okolnostima mogu raditi i takve vrste javnih nabavki.

 

Gradonačelnik je istakao da je pokrenuta i određena procedura za nabavku aparata za testiranje na virus korona.

 

“Mislim da je to dobra vijest i već danas su pokrenute procedure oko nabavke aparata koji bi mogao biti instaliran i u upotrebi na prostoru Brčkog. To nam je bitno, ne samo s aspekta preporuka da se na taj način vrši ili rješava ovo pitanje, eventualno lica koja imaju simptome ili postoji bilo kakva sumnja da su zaraženi korona virusom, već i zbog činjenice da ćemo na taj način moći da vršimo i trijažu. To nam je neophodan uslov da bismo uspostavili karantinski sistem kako bismo lica koja ulaze na prostor Distrikta iz inostranstva mogli da kroz testiranje smiještamo u karantin za osobe koje su negativne i gdje bi boravile 14 dana”, kazao je Milić.

 

Gradonačelnik je kazao da je primjetno da se većina građana pridržava izdatih naredbi.

 

“Međutim, problem i dalje predstavljaju neodgovorni pojedinci koji bi sve naše aktivnosti mogli da dovedu u pitanje”, kazao je Milić pojašnjavajući da je dopušteno objavljivati lične podatke lica koja krše propise koje je donio Krizni štab.

 

“U ovom konkretnom slučaju radi se o mjerama izolacije. U ovoj situaciji u pitanju je javni interes i on je iznad ličnog interesa. Cilj nam je da ta lica i pored onih zakonskih i drugih sankcija, koje će svakako snositi, budu i na taj način stigmatizirana. Ne radi se ovdje o kršenju ljudskih prava, ovdje ljudska prava krše oni koji se ne pridržavaju mjera i naredbi. Razmatramo i mogućnost da stavimo na raspolasganje još jedan objekat u koji bi se smještala lica koja krše mjere izolacije”, kazao je Milić.

 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović kazao je da je zadnjih pet dana zabilježen konstantan porast lica koja su pod zdravstvenim nadzorom, ali i da se prvi put danas javlja situacija da lica izlaze iz izolacije.

 

“ Ova lica su osobe koje su prošle period inkubacije od 14 dana i one uz konsultacije s porodičnim doktorom izlaze iz nadzora, s tim da im se skreće pozornost da se odmah prijave ukoliko osjete bilo kakve respiratorne smetnje u narednom periodu. Također, broj lica koji su pod nadzorom u Distriktu u odnosu na broj lica u entitetima, vodeći računa o broju stanovnika, pokazuje da je Distrikt ima veći broj lica u samoizolaciji od entiteta. Kada je riječ o broju uzetih uzoraka, onda je Distrikt u nivou i jednog i drugog entiteta”, kazao je Pezerović.

 

Šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić na konferenciji za medije javnosti je predstavio i ukupan broj zaprimljenih prijava, a koje su vezane za novonastalu situaciju u Distriktu.

 

“Na dan 24. i 25. 3. ukupan broj zaprimljenih prijava u vezi korona virusa je 43, asistirali smo Inspektoratu prilikom uručenja 37 rješenja o izolaciji. Izvršili smo kontrolu 129 izdatih rješenja, a utvrđeno je da rješenja poštuje 126 lica. Za tri lica upućene su informacije Inspektoratu na procesuiranje. Na 158 objekata izvršena je kontrola radnog vremena i izdat je jedan prekršajni nalog zbog prekoračenja radnog vremena. Zbog nepoštivanja naredbe o zabrani kretanja tri ili više lica podnijete su prijave. Deset lica nije poštovalo policijski sat, a lišena su slobode dva lica zbog sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije”, kazao je Pisić.

 

Šef Policije apelovao je na građane da ne pišu negativne komentare na društvenim mrežama koje se odnose na medicinsko osoblje, timove, policijske službenike, radnike javne bezbjednosti, Crvenog krsta i Inspektorata.

 

“U zadnja 24 sata primjetili smo da preko društvenih mreža građani snimaju naše medicinsko osoblje i timove koji izlaze na teren i s veoma negativnog aspekta komentarišu iste. Ti timovi i po 20 sati na dan dnevno rade i izloženi su u prvom redu i ne zaslužuju takav tretman od strane pojedinaca”, kazao je Pisić.

 

Denis Šehanović, sekretar Crvenog krsta/ križa Brčko distrikta BiH poručio je građanima da ostanu kod kuće, ukoliko nemaju prijeku potrebu da izađu.

 

“Radimo na upozorenju građana da smanje svoje kretanje, da ostanu kod kuće, da se informišu putem telefona u zdravstvenim institucijama za bilo koju promjenu zdravstvenog stanja, ukoliko je imaju. U proteklih desetak dana provodimo aktivnost dopremanje hrane ljudima prvenstveno koji su u izolaciji. Pomažemo i službama u smislu dopremanja opreme, prije svega zaštitne. Javljaju nam se i potencijalni donatori iz Distrikta kao i organizacije i firme koje su spremne ustupiti svoje resurse, a također i ljudi van BiH, tj. naši partneri s kojima dugo godina surađujemo. Oko 10.000 maski smo podijelili i trenutno očekujemo i druge donacije. Pored svega, ipak postoji problem s nabavkom opreme jer je trenutno nema na tržištu, ali potrudit ćemo se da je nabavimo i imamo na raspolaganju u onom omjeru u kojem nam je potrebno”, kazao je Šehanović.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com