Menu

Pašić: Nema potrebe za gomilanjem namirnica Istaknuto

masovna kupovina brasna emerina 696x385U proteklim danima mogli smo ogromne gužve u tržnim centrima. Građani su kupovali stotine kilograma brašna, pakete ulja, šečera i ostalih osnovnih životnih namirnica.

Piše: Emerin Ahmetašević

 

Građani usljed straha od pojave koronavirus, usljed straha od nestanka osnovnih životnih namirnica kupovali su stotine kilograma brašna, pakete ulja, šečera, soli i ostalih osnovnih životnih namirnica.

 

U tržnim centrima je to prouzrokovalo nestašicu brašna, i pored saopštenja proizvođača da brašna ima dovoljno.

 

Iz entiteta RS stiže najava da će doći do ograničavanja kupovine. Bit će dozvoljena kupovina 10 kilograma brašna po osobi, ulje, šečer i so u ograničenim količinama.

 

Iz Federacije Bosne i Hercegovine javljaju da ograničenja neće biti, jer ima dovoljno zaliha. No u Tuzlanskom kantonu stupila je na snagu ograničena kupovina.

 

U svakom slučaju podržavamo ove odluke. Odluke su jako dobre i cilj im je da se obezbjede kontinuirano snadbjevanje, izbjegne panika, izbjegne nestašica. Puno bitnija odluka je odluka o ograničavanju cijena koja bi zapravoi trebala da spriječi paniku koja bi trebala da nastane na tržištu. – kaže za Hayat.ba Edin Pašić, predsjednik udruženja potrošača Kantona Sarajevo.

 

Potrošače uvjeravam da nema potrebe za pretjeranim gomilanjem određenih vrsta roba. Razumno je da se obezbjedite da ne morate izaći iz kuće za 15-20 dana ali sve mimo toga je apsolutno nepotrebno. Zamolio bih građane da poštuju sve ostale odluke. Živimo u vremenu kada je jako jednostavno biti heroj svojim djelovanjem odnosno nedjelovanjem smo u istuaciji da spasimo mnoge živote, tako da bih zamolio sve potrošače da zaista bez poterebe ne idu po tržnim centrima, ne dižu paniku, ostanu kući sa tim razumnim zalihama. Učinit ćemo puno više sebi i drugima umjesto da dižemo paniku i da samo otežavamo situaciju.“– kaže Pašić.

 

https://hayat.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com