Menu

Pokret SPD Brčko: HITNE MJERE ZA OČUVANJE PRIVREDE I OČUVANJE RADNIH MJESTA Istaknuto

s44POHVALE ZA RAD KRIZNOG ŠTABA I USVAJANJE RACIONALNNOG BUDŽETA


Podržavamo mjere Kriznog štaba na stabilizaciji stanja u distriktu BiH koje na polju zdravstvene zaštite daju pozitivne rezultate. Smatramo takođe da je veoma racionalno usvojen i budžet za 2020. godinu, posebno zadovoljstvo nam čini opredjelenje vlasti da se drastično krešu grantovi i materijalna potrošnja te da de za potrebe saniranja ove pandemije obezbjedi oko 35 miliona maraka na šta smo mi već ukazivali u našim predhodnim apelima i smjernicama kojima pokušavamo doprinjeti na indirektan način. Međutim na daljim aktivnostima na planu zaštite građana, pogotovo ugroženih kategorija i penzionera, moralo bi se sada kada je stvoren potreban budžetski okvir brže i efikasnije raditi. Opet ponavljamo apel da se slijede primjeri Banja Luke, Zenice pa i zemalja regije kao što je Srbija, počnite sa mjerama pomoći za ugrožene kategorije a naše heroje sa prve crte koji učestvuju u borbi suzbijanja pandemije nagradite povećanjem plaća do 20%.


HITAN APEL VLADI BRČKO DISTRIKTA BiH DA POČNE SA MJERAMA ZA OČUVANJE PRIVREDE


Upućujemo hitan apel Vladi Brčko distrikta BiH da se pomjeri sa tačke predlaganja mjera za očuvanje privrede i da se krene sa usvajanjem i sprovođenjem mjera. Podsjećamo da se ovim mjerama ne održava samo privreda već i radna mjesta te egzistencija građana ukoliko dođe do većeg otpuštanja radnika. Pozdravljamo predloženu mjeru plaćanja poreza i doprinosa za radnike poslodavcima kojima je zabrabnjen rad te 30% plaćanja istih za one koji su usljed posljedica pandemije umanjili promet i poslovanje. Stoga Vladi Brčko distrikta predlažemo niz mjera, a to su:


1. Hitan sastanak Vlade brčko distrikta, Privredne komore Brčko distrikta, Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH te privrednika na temu kako i u kojoj mjeri utiče pandemija na poslovanje preduzeća i kako dalje.
2. Tražimo da Vlada Brčko distrikta uputi hitan apel Vijeću ministara BiH da se hitno izmijeni Zakon o PDV-u za vrijeme trajanja pandemije te da se prema novom zakonu PDV za račune izdate u martu plaća sa naplatom izdatih računa a da ta mjera traje najmanje 30 dana od prestanka stanja nesreće u BiH izazvane pandemijom virusa korona.


3. Sve porezne obveznike kojima je zabranjen rad osloboditi plaćanja akontacije poreza na dobit za mjesece mart, april i maj 2020. godine, odnosno za mjesece do dana proglašenja prestanka stanja nesreće u BiH, plus najmanje 30 dana.


4. Hitno tražiti moratorij za plaćanje kredita za naredna 3 mjeseca, bez prava bankama da rade po kriterijima odabira kojim pravnim licima će biti dozvoljeno odgađanje plaćanja kredita, kao i bez prava bankama da za taj period obračunavaju i naplaćuju zatezne kamate.


5. Hitno tražiti izmjenu Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima od nadležnih ministarstava i omogućiti isplatu plaće bez uplate poreza na dohodak i doprinosa svim poslodavcima kojima je zabranjen rad i koji imaju pad prihoda u poslovanju, a ne otpuste radnike u martu pa nadalje za vrijeme trajanja krize. Porez na dohodak i dorinose za ove mjesece uplatiti u roku od 60 dana od dana proglašenja prestanka stanja nesreće u BiH. Porez na dohodak i doprinose za ove mjesece nakon uplate po već predloženoj mjeri od strane Vlade Brčko distrikta subvencionirat će Vlada Brčko distrikta BiH za poslodavce kojima je zabranjen rad i poslodavcima čiji je promet opao za više od 60% a nisu otpuštali radnike a za poslodavce čiji je promet opao za manje od 60% ispaltiti 30% iznosa obaveza po osnovu poreza i doprinosa.


PRATITE POZITIVNE PRAKSE IZ OKRUŽENJA, RADITE VIŠE DA SPASITE RADNA MJESTA


Poslodavci koji otpuštaju radnike ne bi trebali dobiti nikakvu pomoć države u vidu subvencija za ostatak radnika a taj novac trebaju dobiti radnici koji su ostali bez posla (u vidu novčane pomoći na Zavodu za zapošljavanje). Stvar je sasvim jasna kada se radi o radnicima koji su ostali bez posla. Međutim, kada je riječ o radnicima koji se šalju na neplaćeni dopust, novac namijenjen firmama za plaćanje poreza i doprinosa tim radnicima programom pomoći Vlade Brčko distrikta BiH, treba biti direktno usmjeren radnicima za isplatu minimalne neto plate, a nikako firmama za plaćanje poreza i doprinosa. Firmama treba u ovom slučaju prolongirati obavezu plaćanja poreza i doprinosa za ova tri mjeseca, za neki naredni period ili i njima priznati ovaj dio kroz neki vid refundacije/subvencije.


Naime, ovdje se stvara svojevrstan presedan, ti radnici formalno ostaju zaposleni u svojim firmama, čime firme ostvaruju pravo na sredstva pomoći, ali se ostavljaju ljudi bez ikakvih primanja u vrijeme kad im je zabranjen rad i skoro da i ne mogu izaći iz svojih domova!!!


Ovo nije kritika na račun poslodavaca, niti radnika koji svojevoljno potpišu da idu na neplaćeni dopust (jer će im makar na ovaj način biti uplaćen staž), već samo ukazivanje na manjkavosti predloženih privrednih mjera, gdje treba pod hitno reagovati i iste mijenjati.


Kako? Uzmite pozitivne prakse susjedne Hrvatske, Slovenije i Srbije, sačuvajte radna mjesta!!!


APLAUZ PODRŠKE ZA SVE HEROJE


Na kraju bi zamolili građane da večeras tačno u 20:00 izađu na balkone, prozore, ulice i snažnim aplauzom damo podršku za zdravstvene radnike, policiju, vatrogasce, komunalce, ljude iz odjela za sigurnost, nastavni kadar, humanitarne organizacije i volontere, radnike u supermarketima, apotekama, vrijedne ljude koji kao gospođa Osmić šivenjem maski na bilo kakav način učestvuju u ovoj borbi kao i za građane koji se odgovorno i disciplinovano ponašaju po naredbama Kriznog štaba. Izađimo svako veče taču u 20 sati i gromkim aplauzom im dajmo podršku.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com