Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

U Brčko iz Kine stiglo oko 4,5 tone zaštitne opreme Istaknuto

2020 04 21 Stigla oprema iz Kine 2U Brčko distrikt BiH danas je u prvoj pošiljci iz Kine stiglo oko 4,5 tone zaštitne opreme ukupne vrijednosti oko 380.000 KM koja će se koristiti u borbi protiv virusa korona.

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i komandant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje Siniša Milić kazao je da je u pošiljci stiglo 300.000 maski, 300.000 rukavica i 2.000 zaštitnih odijela i da se naredne sedmice očekuje i druga pošiljka u kojoj će se dobiti 10.000 medicinskih maski, 10.000 odijela i 3.000 zaštitnih naočala. 

 

„Radi se o opremi koja je neophodna našim zdravstvenim radnicima kako bi u skladu sa standardima radili svoj posao na zaštiti građana, ali kako bi zaštitili prije svega i sebe. Mi s ovim kontingentom zapravo dobijamo dovoljne količine zaštitne opreme i da možemo konstatovati da je naše zdravstvo opremljeno i sposobno da se bori s virusom korona“, kazao je Milić dodajući da su na svu sreću preventivne mjere koje su preduzete u prethodnom periodu dale dobre rezultate. 

 

Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, kazao je da će današnja pristigla pošiljka iz Kine pomoći medicinskim radnicima da se lakše bore s trenutnim stanjem. 

„Mi smo se do sada na određeni način snalazili nabavljajući manje količine od domaćih proizvođača ili domaćih uvoznika. Međutim, ovo će sada relaksirati situaciju u radu. Kriza je dostigla vrhunac i nadam se da će se uskoro početi i s popuštanjem određenih mjera“, kazao je Pezerović. 

 

On je u izjavi za medije kazao da je bivši objekat „Cicibela“ uspostavljen kao karantin za sva lica koja su s područja Distrikta i koja ulaze u svoju zemlju iz inostranstva. 

 

„Ta lica po odluci Štaba bit će odmah poslije ulaska u zemlju pregledana i upućena u karantin na period od 14 dana. Znači, svi oni koji dolaze neće moći ići kući, kao što je bilo do sada, nego će morati provesti 14 dana u karantinu. Tu imamo jedanaest prostorija i može primiti preko 30 osoba“, kazao je Pezerović. 

 

Nakon prijema pošiljke gradonačelnik Brčko distrikta BiH uručio je i zahvalnicu He Haibinu, predstavniku Udruženja za promociju bosanskohercegovačko-kineskog mira i jedinstva za doprinos gradu u borbi protiv virusa korona. 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com