Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Djelatnici NVO “Posavina bez mina” započeli s aktivnostima obnavljanja protuminske signalizacije Istaknuto

 

Djelatnici udruženja „Posavina bez mina“ od 2005. godine konstantno obavljaju svoje iz oblasti upozoravanja od mina i pomoć žrtvama, a u sklopu toga rade i hitno obilježavanje sumnjivih površina koje je neophodno dok proces deminiranja ne bude završen.
S obzirom da u posljednje vrijeme, zbog situacije s koronavirusom, građani sve više izlaze u prirodu, ovo udruženje je odlučilo da u suradnji s BH MAK-om podijeli letke i izvrši obnavljanje protuminske signalizacije na području Distrikta i Županije Posavske, rekla je predsjednica udruženja Svjetlana Pavlović.

karte s minskom situacijom i s novopostavljenim znakovima. Obići ćemo pojedina udruženja koja su u velikom kontaktu sa stanovništvom, da njima damo letke kako bi oni podijelili stanovništvu. Također ćemo posjetiti i ključne ljude u nekoliko općina i u Posavskom kantonu i Brčko distriktu kako bi im skrenuli pažnju da se financiranje u području deminiranja mora nastaviti, s obzirom na to da je ove godine jako puno novca preusmjereno na borbu protiv Covida-19“, ističe Pavlovićeva.

Pavlovićeva ističe kako mine ne zastarjevaju i s godinama ne gube svoja svojstva te ih u BiH ne bih trebali zanemarivati.

„U BiH imamo još 80.000 mina zakopano u zemlji, a u samom Brčkom imamo preko 13 kvadratnih kilometara sumnjive površine. Oko dva posto teritorija naše država zaraženo je minama, tako da moramo da nastavimo s deminiranjem, pogotovo zato što se BiH obvezala potpisivanjem Konvencije o zabrane mina da će država biti slobodna od utjecaja od mina do 2025. godine“, upozorava Pavlovićeva.

Djelatnici Udruženja Posavina bez mina, danas su započeli s aktivnostima na području Dubrave i Cerika, a u sljedećim danima će nastaviti s aktivnostima u drugim dijelovima Distrikta i Posavine. Predsjednica udruženja apelira na građane da se odgovorno ponašaju i ne skidaju znakove upozorenja na mine, jer su oni postavljeni s razlogom.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com