Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

BiH: Profesor koji se spolno zadovoljavao pred učenicom, vraćen na posao u školu Istaknuto

spaso sakotaSlučajem profesora Spase Šakote, koji je, iako osuđivan zbog zadovoljenja spolnih strasti pred učenicom, vraćen na posao u Tehnološku školu Banjaluka, narednih dana baviće se resorno ministarstvo u saradnji sa pravnim institucijama.

 

 

Potvrdila je to Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS, te istakla da je Ministarstvo izvršilo uvid u sudske presude, zaključno sa odlukom Ustavnog suda BiH. “Ministarstvo je utvrdilo sljedeće: U oktobru 2011. godine, Spaso Šakota, profesor Fizičkog vaspitanja u Tehnološkoj školi Banjaluka, optužen je zbog toga što je počinio dva krivična djela zadovoljenje polnih strasti pred učenicom”, kaže ona, pišu Nezavisne novine.

 

Kako je dodala, presudom Osnovnog suda od 3. oktobra 2017. godine, utvrđeno je da je on kriv, te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

 

“Ta presuda potvrđena je presudom Okružnog suda u Banjaluci od 26. oktobra 2017. godine. On je uložio apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je donio odluku kojom je djelomično usvojio apelaciju”, navela je Trivićeva.

 

Po njenim riječima, Ustavni sud je zauzeo stav da je prilikom određivanja kazne trebalo primijeniti Krivični zakonik RS koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja djela, jer je za njega povoljniji i blaži, s obzirom na mogućnost da se kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci zamijeni novčanom, a što prema Krivičnom zakoniku RS iz 2017. godine, koji je primijenjen u konkretnom slučaju, nije moguće.

 

“Kada je u pitanju utvrđivanje odgovornosti imenovanog za krivična djela za koje je bio optužen, Ustavni sud BiH je u istoj odluci istakao da u okolnostima konkretnog slučaja nema ništa što bi uputilo na zaključak da je izostala brižljiva i savjesna ocjena dokaza na osnovu kojih su utvrđene odlučne činjenice o njegovoj krivici”, rekla je Trivićeva.

 

Kako je dodala, stoga je Ustavni sud BiH djelimično usvojio apelaciju, ističući da nema povrede prava na pravično suđenje.

 

“Na osnovu navedenog, a u najboljem interesu učenika, u skladu sa svojim nadležnostima, Ministarstvo prosvjete i kulture RS će se u narednim danima baviti ovim pitanjem, u saradnji sa pravnim institucijama”, najavila je Trivićeva.

 

(fokus)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com