Menu

758BB826 A666 43CF 9D4D 8083CD7F03D1

Austrija otvorila granice prema šest susjednih država Istaknuto

austria border 2Austrija je djelimično otvorila granice prema šest susjednih država, a kontrole se od jutros provode samo selektivno.

 

Austrija je u ponoć otvorila granične prelaze prema Njemačkoj, Švicarskoj, Lihtenštajnu, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, a ulaz i izlaz je dozvoljen pod određenim uslovima.Svi koji žele da uđu u tu zemlju moraju imati ljekarsku potvrdu da su negativni na virus korona, ne stariju od četiri dana ili u protivnom idu u karantin.Kada je riječ o granici sa Slovenijom, ograničenja ostaju na snazi do 31. maja, što znači da je pri ulasku iz Slovenije u Austriju još potreban negativan test na virus korona.Direktor policije u austrijskoj pokrajini Vorarlberg rekao je da su se završile stalne kontrole na graničnim prelazima i da se od jutros kontrole provode samo selektivno.Na većim graničnim prelazima kada je veći protokom vozila i dalje je prisutno osoblje za nadzor državne granice. Manji prelazi nadziru se sporadično.Sva turistička putovanja preko granice i dalje su zabranjena, piše "Večernji list".Kontrole zdravstvenih organa s policijom će biti smanjene, a provodiće se samo na principu slučajnog uzorka. Više neće biti kontrole svakog vozila."Naš je cilj da omogućimo što više sloboda i imamo ograničenja samo koliko je neophodno. Ove olakšice, prije svega, vrijede za ljude koji žive u pograničnom području i koji svakodnevno putuju na posao preko granice", naveo je austrijski MUP.MUP je najavio potpuno otvaranje austrijskih granica 15. juna, ako to dozvoli epidemiološka situacija.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com