Menu

Brčko: Održana javna debata o finansiranju neprofitnih organizacija Istaknuto

debataGrupa od 40 nevladinih organizacija iz Brčkog održala je javnu debatu o finansiranju neprofitnih organizacija iz budžeta distrikta, s ciljem da se Vladi distrikta ponude najbolja rješenja za novi zakon o udruženjima i fondacijama.

Direktor Omladinskog centra "Vermont" Damir Radenković smatra da transparentno treba da bude sve, od raspisivanja konkursa, dodjele sredstava i njihove implementacije do izvještaja.

 

"Protekle 23 godine, koliko sam u nevladinom sektoru, niko nikad nije pratio implementaciju sredstava. Možemo napisati da smo uradili bilo šta, to niko nije iskontrolisao. Vjeruje se na riječ, a onda tražimo neke račune i papire kojima mi to, uslovno rečeno, ofarbamo", rekao je Radenković novinarima.

 

Koordinator Centara civilnih inicijativa Ljubinko Đurić rekao je da je na debati predstavljena i metodologija za praćenje raspodjele sredstava neprofitnim organizacijama, te da se njen prvi izvještaj očekuje do kraja mjeseca, a drugi krajem godine.

 

Uz javnu debatu organizovana je i ulična akcija podjele letaka građanima sa informacijama o načinima dodjele budžetskih sredstva nevladinom sektoru u Brčkom.

 

Javna debata i ulična akcija organizovani su uz podršku Centara civilnih inicijativa, Transparensi internešenela i Centra za razvoj medija i analize.

 

(SRNA)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com