Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Brčko pilot projekat: SMS rano upozoravanje na opasnosti Istaknuto

 

UNDP je u avgustu 2020. godine započeo projekat SMS rano upozoravanje stanovništva na opasnosti, a Brčko distrikt Bosne i Hercegovine je izabran za pilot projekat u Bosni i Hercegovini.

 

- Neposredne lekcije iz pandemijske krize COVID19 pokazuju da najčešće korištene metode informiranja javnosti putem masovnih medija često ugroženom ili udaljenom stanovništvu u Bosni i Hercegovini dovode u rizik da ne dobiju informacije, što ih sprječava da djeluju pravovremeno i u skladu s uputama nadležnih. Te su neučinkovitosti također omogućile širenje pogrešnih ili nepotpunih neophodnih informacija tokom hitnih slučajeva- objašnjava Edin Ražanica, Specijalista za stručno operativne poslove, obuku i MTS u Odsjeku civilne zaštite Brčko distirkta Bosne i Hercegovine.

 

Dodajući da je UNDP s Accelerator laboratorijom pokrenuo navedni projekat koji se temelji na masovnom slanju SMS poruka stanovnicima na jednom geografskom području koje je ugroženo elementarnom nepogodom.

 

-Radi se o tome da kada je jedna lokacija ugrožena, npr. klizištem, tada se kreira SMS poruka sa detaljnim uputstvima stanovništvu na tom području, u smislu kako da se ponašaju. Takva poruka se šalje iz OKC BD BiH (Operativni centar Brčko distrikta Bosne i Hercegovine) prema telekom operateru koji pokriva taj reon i ista se “pušta” na bazne stanice koje signalnom pokrivaju ugroženi dio. Dakle svi stanovnici i oni koji su se tu zatekli slučajno, na izletu, kampiranju i sl. dobijaju obavještenje sa jasnim uputstvom šta i kako da učine do dolaska specijalističkih službi- objašnjava Ražanica.

 

Do sada je održano nekoliko sastanaka kako bi se definirali pravci kretanja, ali i detalji koji se moraju uskladiti sa zakonima, prije svega sa zakonom o zaštiti ličnih podataka.

 

-Prije nekoliko mjeseci popunjen je i tzv. „alat“ koji će umnogome pomoći raliziranju ovoga projekta. Cjelokupan projekat će finansirati UNDP. Osim Odjela za javnu bezbjednost u ovaj projekat su uključeni Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Odjel za poljoprivredu, Odjel za zdravstvo, Javna preduzeća...- kaže je Ražanica.

 

Treba posjetiti da je obaveza svih zemalja članica Evropske unije da do sredine 2022.godine uvedu mogućnost ranog upozoravanja i uzbunjivanja stanovništva putem SMS poruka.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com