Menu

VODORAVNI 3 I 7748

Krajem godine završena izgradnja pretovarne stanice na staroj deponiji, naredne godine početak gradnje novog cjevovoda Istaknuto

 

Krajem godine završena je nova pretovarna stanica na staroj deponiji smeća, nabavljen je novi kamion, a prikupljeni komunalni otpad će biti odvežen u Zvornik. Početkom naredne godine trebala bi započeti gradnja novog transportnog cjevododa u Brčko distriktu u dužini od 14 km.

 

Izgradanjom nove pretovarne stanice u Brčkom, trajno je riješen dugogodišnji problem odlaganja otpada na staroj deponiji koji je stvarao ekološke probleme naselju Ilićka i okolnim mjesnim zajednicama.

 

Majazudin Vehabović, šef Odjela za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta napomenuo je da će gradnjom nove pretovarne stanice za komunalni otpad biti omogućen brži i lakši transport prikupljenoh otpada iz Brčko distrikta u Zvornik na deponiju. Ugovor za ove poslove potpisan je za narednu godinu dana.

Vehabović je napomenuo da su izgradnjom pretovarne stanice i nabavkom kamiona, uz dovršetak asafaltiranja oko stanice, stvoreni uslovi da se pretovarna stanica pusti u probni rad.

„Početkom naredne godine trebala bi započeti gradnja novog transportnog cjevododa u dužini od 14 km, čime će Brčko distrikt dobiti napajenje vodom sa dvije strane, na način da faktički budu preduprijeđene nestašice vode u vodovodu“, kazao je Vehabović. Rok za izvođenje i završetak radova nakon potpisivanja ugovora biće 365 radnih dana.

 

 

„Na ovaj način uredno snabdijevanje vodom imaće potrošači na potezu Plazulje- Potočari, a planiran je i krak prema Brezovom Polju, a gdjegod se ukažu potrebe za vodom postoji mogućnot za priklučenje na cjevovod”, pojasnio je Vehabović. Sredstva za ove namjene u iznosu od 6,5 miliona eura obezbijeđena su od Evropske banke za obnovu i razvoj.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com