Menu

VODORAVNI 3 I 7748

Značajan broj aktivnosti Odjeljenja za javnu sigurnost u 2021. godini Istaknuto

BraticOdjeljenje za Javnu sigurnost je jedno od Odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH. Na čelu Odjeljenja za Javnu sigurnost, nalazi se Bogdan Bratić

Odjeljenje je tekuću, 2021. godinu ispunilo nizom aktivnosti o kojima smo ranije pisali. Započeti su mnogi projekti, također, završen je niz obuka zaposlenih, prvenstveno stavljajući akcenat na zaštitu i spašavanje.

Pri kraju su aktivnosti i oko otvaranja tri područna vatrogasna doma, a i idućoj godini, oni bi trebali zaživjeti i biti aktivni.

Provode se i aktivnosti oko deminiranja, a cjelokupna teritorija Distrikta bi do 2024. godine, trebala biti oslobođena od mina.

Spasilačke službe Odjeljenja, imale su niz intervencija i obuka, kako u Brčkom, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini te postaju sve više prepoznatljive u Bosni i Hercegovini.

OKC Javne sigurnosti ima oko 588 poziva godišnje a najviše se to odnosi na požare, saobraćajne nesreće, prosljeđivanje informacija medicinskim službama, deminerskom timu i sl.

FTO Javne sigurnosti broji 70 uspolenih. Odsjek FTO svojim službama obezbjeđuje oko 100 objekata Vlade Brčko distrikta BiH Planiramo da u narednom periodu unaprijedimo rad odsjeka nadogradnjom sistema tehničke zaštite a sve u cilju višeg nivoa zaštite ljudi i imovine na teritoriji Brčko distrikta BiH.

U toku 2021. godine Profesionalna vatrogasna jedinica imala je ukupno 457 intervencija, od čega 272 intervencije gašenja požara, 180 tehničkih intervencija i 5 akcija spašavanja unesrećenih u saobraćajnim nesrećama. Jedinica za suzbijanje akcidentnih situacija imala je 26 intervencija.

Odjeljenje izvršava stručne, administrativne poslove i druge poslove iz povjerenih mu nadležnosti Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koji se odnose na:

· planiranje zaštite od požara, zaštite od acidentnih i drugih nesreća, civilne zaštite, zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nepogoda, deminiranja i uklanjanja i uništavanja NUS-a i MES-a, osmatanje i obavještavanje i fizičko-tehničko obezbjeđenje objekata.

· izdavanje građevinskih, upotrebnih,tehničkih i radnih dozvola, izdavanje ovlaštenja predviđenih Zakonom o prostornom planiranju i građenju, odobrenja za obavljanje prevoza za vlastite potrebe, i saglasnosti iz nadležnosti odjeljnja u skladu sa zakonima.

· ostale dužnosti iz povjerenih nadležnosti Odjeljenja u skladu sa zakonima i propisima Bosne i Hercegovine, Skupštine Brčko distrikta BiH ili dužnosti naložene od strane gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Za izvršavanje poslova iz nadležnosti Odjeljenja, na nači propisan članom 3 Organizacionog plana, utvrđuju se slijedeći organizacioni dijelovi:

· Služba zajedničkih poslova odjeljenja

· Pododjeljnje za zaštitu i spašavanje

· Pododjeljnje za izdavanje dozvola i ovlaštenja u građevinarstvu, ostalim granama privrede i fizičkim licima

 

 

bratic2

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com