Menu

78A4A43D ED58 48C1 9351 A8066C627740

AMUS-ov Stručni skup o zaštiti autorskih prava održan u Brčkom Istaknuto

AMUS9Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) organizovala je u Brčkom Stručni skup o zaštiti autorskih prava.


Ovaj veoma značajan skup i u Brčkom je okupio velik broj autora muzičkih djela-članova AMUS-a, zatim predstavnike korisnika, institucija uključenih u provođenje zakona koji regulišu oblast autorskog i srodnih prava te predstavnika i polaznika visokoškolskih ustanova iz oblasti prava i umjetnosti.


Skupu su u ime AMUS-a prisustvovali Nedžad Imamović, član Upravnog odbora AMUS-a i mr. Lejla Trnčić, generalna direktorica Stručne službe AMUS-a, koji su u uvodnoj riječi istakli važnost organizovanja ovakvog i sličnih skupova a sve s ciljem upoznavanja autora sa njihovim pravima, te korisnika sa sistemom kolektivne zaštite autorskih i srodnih prava.


Centralni dio Stručnog skupa bila je prezentacija Harisa Hasića, magistra iz oblasti autorskog prava, koji je ukazao na osnovne odredbe Zakona o autorskom i srodnim pravima i Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava, pojašnjavajući koja su prava autora i šta je to autorsko djelo. U drugom dijelu prezentacije magistar Hasić je upoznao učesnike sa ulogom AMUS-a u sistemu kolektivne zaštite prava autora muzičkih djela, dok je direktorica Trnčić informisala prisutne o aktuelnostima u radu AMUS-a u proteklom te planovima za naredni period.


Nakon formalnog dijela prezentacije, magistar Hasić i predstavnici AMUS-a su odgovarali na pitanja prisutnih.


Ovo je bio četvrti i posljedni Stručni skup o zaštiti autorskih prava u organizaciji AMUS-a u ovoj godini. Prethodno je skup održan u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu. I u Brčkom je u potpunosti opravdao očekivanja. Autorima i korisnicima muzičkih djela i svim ostalim učesnicima s područja Semberije, Posavine i Tuzlanskog kantona tako je dodatno približen sistem kolektivnog ostvarivanja kao i rad AMUS-a koji na teritoriji BiH vrši tu djelatnost.

 

AMUS1AMUS2AMUS3AMUS4AMUS5AMUS6AMUS7AMUS8

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com