Menu

InfoBrcko.com - Članak je filtriran: Četvrtak, 14 Decembar 2017

Zaboravljeni heroji: Enver Pamukčić – legendarni vođa čuvara Bosanske Posavine

  • Objavljeno u Brcko

brckoEnver-640x388Envera Pamukčića njegovi prijatelji i komšije pamte kao skromnog, odmjerenog ali sretnog čovjeka. Rodio se u selu Brka 1952. godine. Kao ekonomista radio je u Poljoprivrednom dobru "Posavina" a imao je i vlastitu firmu pilića. U slobodno vrijeme bavio se lovom. Živio je veoma povučenim životom, veoma vezanim uz porodicu a naročito svoju djecu. Niko nije ni slutio da će taj dobri i skromni insan u nadolazećem ratu postati brčanska legenda broj jedan. Kako je rat odmicao tako su se Brčaci i Brčko ponosili svojim legendarnim borcem. Bez sumnje, ono što su Šehović i Zajko bili za Sarajlije, Hujka za Mostar, Mešić za Teočak, Nanić za Bužim, Imamović za Goražde, to je Pamukčić bio za Brčko i Brčake. Nažalost, i Enver Pamukčić je poginuo. Poginuo je u čuvenoj Bici u Donjem Rahiću 14. decembra 1992. godine. Ipak, njegov put je ostavio vječni pečat na historiju Posavine.

Više...

Đokić: RS želi da isporučuje struju Brčko Distriktu

  • Objavljeno u Brcko

dalekovod-pixabayMinistar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić razgovarao je danas u Banjoj Luci s gradonačelnikom Brčko Distrikta Sinišom Milićem o snabdijevanju električnom energijom koje bi za ovaj distrikt obavljala "Elektroprivreda RS".

Više...

Državna tajna: Plan "Drina" otkrio namjeru stvaranja srpske države

  • Objavljeno u BiH

mladic-milosevic-700x402Četrnaestog novembra 1993. godine Generalštab Vojske Jugoslavije sastavio je Direktivu za upotrebu Vojske Jugoslavije, Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Krajine, označenu kao državna tajna, u kojoj se govori o stvaranju jedinstvene srpske države kao i o jedinstvenim oružanim snagama u čiji sastav su ulazile ove tri vojske, a koja je nosila tajni naziv: Plan Drina.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com