Menu

InfoBrcko.com - Članak je filtriran: Nedjelja, 31 Decembar 2017

Istraga nije pokazala kako je Praljak došao do otrova

  • Objavljeno u BiH

praljak7Zatvorena je istraga povodom smrti osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji se ubio otrvoom tokom izricanja presude pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 29. novembra. Istraga nije pokazala na koji način je bivši čelnik Hrvatske zajednice Herceg Bosna došao do otrova.

Više...

Bimal Brčko i šećerana na listi najuspješnijih bh. kompanija u 2017. godini

  • Objavljeno u Brcko

bimal brcko12062015-620x400Ova godina za bh. privredu bila je relativno dobra, a za pojedine kompanije veoma uspješna. Veliki pomaci su napravljeni u oblastima metalske, tekstilne, drvne, prehrambene i namjenske (vojne) industrije. Osim toga, u BiH su se pojavili i prvi „giganti" u IT sektoru.BiznisInfo je izdvojio nekoliko kompanija koje su imale veoma uspješnu 2017. godinu.

Više...

Iskustva Anesa Omeraševića iz Brčkog, bivšeg azilanta u Njemačkoj

  • Objavljeno u Brcko

anVeliki broj mladih iz Bosne i Hercegovine i regiona pokazuje veoma negativan stav prema imigrantima, prvenstveno prema ljudima iz Sirije, iako većina njih nije imala prilike upoznati nekoga i tek na osnovu toga formirati lično mišljenje. Stereotipi i predrasude prema imigrantima pokušavaju se opravdati podržavanjem pojedinih medija koji ljude sa Bliskog istoka doživljaju kao potencijalne ekstremiste. Zbog opšteg straha od nasilnog ekstremizma i radikalizma mladi pronalaze krivca tako što etiketiraju određenu religiju kao izvor problema, a pripadnici te iste religije postaju predmet društvene stigme. Velika nepravda nastaje onog momenta kada se rađa generalizacija, a medijski spin stvori pogodno tlo za to. Međutim, postoje mladi koji su svoj stav prema imigrantima formirali na osnovu ličnog uvjerenja. Jedan od njih je Anes Omerašević, mladi dvadesettrogodišnji Brčak, koji je imao priliku upoznati nekoliko stotina izbjeglica iz Sirije, Avganistana, Iraka, Alžira, Bangladeša i mnogih drugih država sa Bliskog istoka. Naime, Anes je kao tražilac azila boravio u Njemačkoj u periodu od septembra 2015. do marta 2016. godine. Glavni razlozi zbog kojih je odlučio da krene u potragu za boljim životom bili su nezaposlenost i teška socijalno-ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com