Menu

DupleGige 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

Vodoravni GIF

Subota, 14 Decembar 2019

27 godišnjica: Enver Pamukčić, legendarni vođa čuvara Bosanske Posavine

  • Objavljeno u Brcko

enver pamukcicEnvera Pamukčića njegovi prijatelji i komšije pamte kao skromnog, odmjerenog ali sretnog čovjeka. Rodio se u selu Brka 1952. godine. Kao ekonomista radio je u Poljoprivrednom dobru “Posavina” a imao je i vlastitu firmu pilića. U slobodno vrijeme bavio se lovom. Živio je veoma povučenim životom, veoma vezanim uz porodicu a naročito svoju djecu. Niko nije ni slutio da će taj dobri i skromni insan u nadolazećem ratu postati brčanska legenda broj jedan. Kako je rat odmicao tako su se Brčaci i Brčko ponosili svojim legendarnim borcem. Bez sumnje, ono što su Šehović i Zajko bili za Sarajlije, Hujka za Mostar, Mešić za Teočak, Nanić za Bužim, Imamović za Goražde, to je Pamukčić bio za Brčko i Brčake. Nažalost, i Enver Pamukčić je poginuo. Poginuo je u čuvenoj Bici u Donjem Rahiću 14. decembra 1992. godine. Ipak, njegov put je ostavio vječni pečat na historiju Posavine.

 

 

 

Više...

Iz Slovenije sam vraćen u Hrvatsku, tamo sam pretučen i vraćen u BiH

  • Objavljeno u BiH

abdul raufAbdul Rauf odmara se na stepeništu Crkve Svetog Josipa na Marijin Dvoru u Sarajevu. Na obližnjoj raskrsnici prodaje papirne maramice, a zaradu želi poslati kćerki i ženi u Pakistan. Nada se da će za njih moći učiniti više kada jednog dana stigne u Italiju. Pokazuje fotografiju dvogodišnjeg djeteta. „Dva puta sam išao u Bihać i dva puta su me vraćali. Jednom sam došao i do Slovenije, ali su me graničari uhvatili blizu italijanske granice. Vratili su me u Hrvatsku, a tamo su me tukli i vratili u BiH”, priča Rauf. Sada je ponovo u Ušivku kod Hadžića i čeka novu priliku, piše Deutsche Welle.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com