Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Srijeda, 15 April 2020

Uz “Marš na Drinu”: Brčko se oprostilo od doktora Lazića

  • Objavljeno u Brcko

 

Građani Brčkog večeras su se uz “Marš na Drinu” oprostili od doktora Miodraga Lazića, ratnog hirurga koji je juče preminuo u Nišu, piše nula49.

Iz zvučnika i telefona, sa prozora i balkona, brojni građani Brčkog odali su posljednju poštu čovjeku kome mnogi duguju živote.

I pojedini drugi gradovi i opštine u Republici Srpskoj večeras su na isti način odale počast doktoru Laziću, kao što su Bijeljina, Derventa i Prnjavor.

Sinoć su to učinile vlasti Istočnog Sarajeva, u kojem je danas Dan žalosti, ali i Niša, gdje je Lazić bio direktor tamošnjeg Urgentnog centra.

Fontana na Slaviji u Beogradu večeras će biti u bojama srpske zastave uz pjesmu “Marš na Drinu” u doktorevu čast, napisao je na Facebooku zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Srpski hirurg preminuo je juče od posljedica virusa korona.

Osnivao je ratnu bolnicu “Žica” u Blažuju, kod Sarajeva, i spasio na hiljade vojnika i civila u sarajevsko-romanijskoj regiji. Ostao je tamo punih 40 mjeseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

“Novosti” su ranije danas objavile da će doktor Lazić biti sahranjen u subotu na niškom Novom groblju.

Patrijarh Pavle ga je odlikovao Ordenom Svetog Save.

Više...

Starica skočila u rijeku i utopila se

  • Objavljeno u BiH

 

Vatrogasci iz Dervente su po prijavi policije, a nakon što je prijavljen nestanak žene S. C. (72), u rijeci Ukrini, ispod Starog mosta, uočili beživotno tijelo, prenosi Avaz.

Na lice mjesta stigla je policijska patrola, a ljekar mrtvozornik konstatirao je smrt utapanjem. Površinskim pregledom na tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja, pa je tijelo predato porodici. Identifikacijom je utvrđeno da se radi o Simuni C. iz Dervente.

Prema našim saznanjima, radi se o starici, psihičkom bolesniku, koja je više puta najavljivala samoubistvo, koje je na koncu počinila skokom u duboku rijeku Ukrinu. Povodom ovog slučaja, oglasila se i Policijska uprava Doboj.

- Tijelo starije žene čiji su inicijali S. C. izvučeno je danas iz rijeke Ukrine u Derventi – saopćeno je iz PU Doboj.

Iz policije navode da su prijavu o nestanku žene primili jutros oko šest sati, a da je njeno tijelo pronađeno u 8.15. O tome je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

Više...

Danas se obilježava 108. godišnjica od potonuća Titanika: Među putnicima stradala i četiri muškarca iz BiH

 

Prije tačno 108 godina potonuo je najpopularniji brod svih vremena, Titanic, u vodama sjevernog Atlantika. Na brodu su bila i četiri muškarca iz Bosne i Hercegovine, piše N1. Na prvom i posljednjem putovanju Titanica preko Atlantika nalazila su se i četiri Bosanca i Hercegovca: Ćerim Balkić (26), Ejdo Rekić (38), Husein Sivić (40) i Redžo Delalić (25). Trojica su bila iz Bosanske Krupe, a Ređo Delalić je bio iz naselja Batići koje pripada općini Bosanskoj Krupi. Na putovanje su se ukrcali 10. aprila 1912. godine. Krenuli su tada u gradić Harrisburg u Pennsylvaniji kao radnici, a ukrcali su se u Southamptonu. Okarakterisani su tada kao putnici treće klase, prema cijeni karte koja je bila sedam funti. U Pennsylvaniji je tada već postojala kolonija iseljenika iz Bosanske Krajine. Na 100. godišnjicu potonuća ovog broda praunuk Ejde Rekića, Nijaz Tatarević, u Bosanskoj Krupi je podigao spomen-ploču poginulim Krupljanima. |

O njima se čak i govori u knjizi “100 godina Bošnjaka u Americi”, u dijelu koji govori o potonuću Titanika. Inače, Titanik je krenuo iz luke u gradu Southampton na svoje prvo putovanje. Kapetan Edward John Smith je namjerno krenuo kraćim kursem, sjevernijim od propisanog i time zanemario potencijalne opasnosti od sudara sa santama leda. Uradio je to u nastojanju da osvoji Plavu vrpcu Atlantika u svom prvom putovanju u New York. Četiri dana nakon polaska, 14. aprila 1912. godine u 23:40 sati Titanik se pri brzini od 22 čvora sudario sa ledenim brijegom, koji ga je prepolovio na dva dijela. U 02:40 sati iza ponoći Titanic je potonuo. Prvi brod koji je stigao u pomoć Titanicu je bio brod Carpathia. Od 2.227 putnika i članova posade, samo njih 706 je preživjelo katastrofu. Utopilo se 1.517 osoba, od toga 1.360 muškaraca i 157 žena i djece. Sama izgradnja broda trajala je tri godine, a više od 3000 radnika radilo je na izgradnji broda. Procjenjuje se da bi prema današnjim vrijednostima novca, gradnja koštala blizu 167 miliona dolara. Danas Titanic počiva na dubini od skoro četiri kilometra, a razbacani dijelovi broda prostiru se na površini od gotovo 39 četvornih kilometara.

Više...

Konačno se i to desilo: ‘Kurir’ priznao da je na BiH izvršena agresija!

 

 Konačno se i to desilo. Režimski medij u Srbiji Kurir priznao je da je na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija, piše Patria. Naime, danas su objavili tekst u kojem se supruga i porodica preminulog doktora Miodraga Lazića, oprostili sa potresnim porukama koje su objavljene danas u čituljama. Ana Lazić takođe je oboljela od korona virusa i bori se za život. ‘Ljubavi, otišao si i sa sobom si odnio i deo mene i vazduh oko mene. Budi sretan sa Kalijem, Spajkijem, Pinkijem i čekajte me, brzo ću ja, kao što ste me čekali kada uveče dolazim sa posla. Tvoja Anči, kota 176 koju si osvojio’ – u potpisu supruga Ana Lazić. Potom Kurir daje biografiju doktora Miodraga Lazića u kojoj između ostalog navodi da je specijalizaciju iz hirurgije završio na VMA u Beogradu, u svojoj tridesetoj godini, i postaje jedan od najmlađih hirurga. Kurir piše i da je dr. Miodrag Lazić (65) bio direktor Urgentnog centra u Nišu, za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu dobrovoljno je bio u vojsci RS-a. Radio je prvo u bolnici na Palama, a onda je bio jedan od osnivača bolnice “Žica” u Blažuju, kod Sarajeva. Ostao je tamo 40 mjeseci.

O doktoru Laziću snimljen je dokumentarni film “Dnevnik ratnog hirurga”, autora Siniše Grabeža u produkciji Televizije Republike Srpske. Za njegov rad u Republici Srpskoj, njegova svetost patrijarh Pavle ga odlikuje Ordenom svetog Save. Nosilac je i niza drugih priznanja.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com