Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Utorak, 26 Maj 2020

Novo popuštanje mjera u BiH: Promjene od sutra

  • Objavljeno u BiH

Vilsonovo 5Zapadnohercegovački kanton je korona-free zona. Iz uprave civilne zaštite ovog kantona saopštili su da od danas nema zaraženih osoba korona virusom i zahvalili građanima na odgovornom ponašanju. Popuštanje mjera uspostavljenih zbog pandemije aktuelno je u oba entiteta BiH. U RS jučer su počeli sa radom bazeni, wellness i spa centri a u FBiH će najvjerovatnije tokom ove sedmice biti ponovo otvoreni tržni centri.

 

Više...

U "igri" nova firma za uvoz "pokretne bolnice"?!

  • Objavljeno u BiH

 

Od Agencije za lijekove BIH još niko nije zvanično tražio dozvolu za uvoz prateće medicinske opreme za pokretnu bolnicu. U Agenciji nam je potvrđeno da su kontaktu sa predstavnicima firme "Global Balkan", koja je i uvoznik. U međuvremenu, u priči o uvozu medicinske opreme - pojavljuje još jedna firma.

"Od strane istih smo smo obavješteni da će se u toku ove sedmice veleprometnik "Derby Trade" iz Brčkog javiti kao ovlašeni zastupnik najvećeg dijela opreme u pokretnoj bolnici, zahtjevom za uvoz medicinske opreme'' – odovorili su nam iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH.

Firma ''Derbi trade'' iz Brčkog samo je posrednik u cijelom poslu jer je, sticajem okolnosti, oficijelni zastupnik medicinske opreme italijanskog proizvođača Fazini za BiH. Ova firma je uvozniku bolnice neophodna, jer posjeduje potrebne dozvole za registraciju medicinske opreme.

Ipak, sva oprema koja se nalazi pod carinskim nadzorom nije registrovana kod Agencije za lijekove, pa će se morati ići sa pokušajem, odnosno, zahtjevom interventnog uvoza.

Vlasnik ''Derby trade'' za BN potvrđuje da su ga iz kompanije ''Balkan global'' zamolili da pomogne pri carinjenju opreme za pokretnu bolnicu.

''Balakan global'' nas je kontaktirao prije 2 -3 dana. Ja sam došao kod njih i dali su mi spisak opreme koja je u Njemačkoj. Pogledao sam to i vrato se u bazu ''Derby trade'', pregledali smo spisak iste i uvjerili se da je gro opreme iz firme Fazini, čiji smo mi oficijelni uvoznici i distributeri. Ugvor je sklopljen i omogućuje da isti mogu koristiti našu registraciju za svako registrovano medicinsko sredstvo i uz našu pismenu saglasnost ista će moći da bude ocarinjena'' – izjavio je za BN TV direktor do.o.o ''Derby trade'' Zdravko Marinčić.

Na spisku opreme, prema našim saznanjima, ima opreme koja uopšte nije registrovana i ne može se cariniti na isti način, što dodatno komplikuje situaciju.

"Jedan konkretan primjer – pomenuli su nekakav EKG aparat da ga je neko tamo registrovao neki MRL što nije tačno, taj aparat smo mi registrovali, on ima svoj kataloški broj. Mi smo još u fazi detektovanja cijele fakture koja je navodno u vozilu u nekom carinskom terminalu. Naša registracija plus odobrenje za neregistrovanu opremu jednako je mogućnost carinjenje cijele opreme. Ulazak te opreme sad će biti legalan'' – kaže za BN TV Zdravko Marinčić.

IZ UIO BIH potvrdili su nam da postoje rokovi do kada mora stići carinska prijava.

''Parktično, rok za podnošenje carinske prijave je 15. jun. Do tog roka bi se trebala podnijeti carinska prijava za uvozno carinjenje ove opreme'' – kaže portparol UIO BIH Ratko Kovačevoć.

Dok se čeka na odobrenje uvoza i carinjenje robe, šator u Zalužanima zjapi prazan. Umjesto kreveta i ostale opreme – drvene palete, nepokošena trava i smeće – slika je trenutnog stanja.

Od pomezno najavljene pokretne bolnice, trenutno imamo samo ono što vidite – šatore. Postavljeno ih je 15. Dva su zatvorena, unutra se ne nalazi ništa. Oprema koja je stigla na početku nalazi se u hangaru pored šatora

Tačnije tu su agregati. Pored toga stigli su kreveti, madraci, rasvjeta.. Prvi kontignet carinjen je 24 aprila. Taj dio opreme sa PDV-om koštao je 2 miliona maraka. Prvi kontigent stigao je poečtkom aprila. Zajedno sa avionskim prevozom sve je plaćeno 4,6 miliona maraka sa PDV-om.

Pokretna bolnica i većina drugih javnih nabavki u protekla dva mjeseca završena je pregovaračkim postupkom. Praksa je pokazala da upravo takav način provođenja javnih nabavki ostavlja najviše prostora za zloupotrebu novca građana.

Više...

SVE INFORMACIJE O KARIJERNOM USMJERAVANJU NA JEDNOM MJESTU: TREBA ZA ZNAŠ.COM

  • Objavljeno u Brcko

 

Zavod za zapošljavanje, Vladino Odjeljenje za privredni razvoj, Odjeljenje za obrazovanje i Omladinski centar Vermont već treću godinu za redom, realizuju projekat Karijerno usmjeravanje i savjetovanje koji je namijenjen svim budućim srednjoškolcima, studentima, ali svim ostalim licima koja žele da se prekvalifikuju ili doškoluju.
„Prethodnih godina u sklopu projekta organizovali smo Sajam zapošljavanja, gdje su se zainteresovanim Brčacima predstavljali lokalni privrednici, obrazovne ustanove ali i strane ambasade. Ove godine, zbog situacije uzrokavane korona virusom, bili smo prinuđeni da projekat nastavimo putem on line radionica te web sajta trbadaznas.com“ kazao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra Vermont.
Sajt „Treba da znaš“ obiluje informacijama i smjernicama koje govore o planovima zapošljavanja prikupljenih od lokalnih privrednika. Na sajtu se nalaze i video materijali u kojima se promovišu i
prezentuju srednje škole u Distriktu, njihove prezentacije kao i planovi upisa u srednje škole za školsku 2020/2021.godinu. Od višestruke je koristi kako za same buduće srednjoškolce i studente, tako i za njihove roditelje poručuju iz Vermonta.
„Brošure o izboru srednjih škola, fakulteta, ankete poslodavaca i ostali propagandni materijal koji prati projekat distribuirali smo u lokalnim tržnim centrima, kojima bih se, ovom prilikom, zahvalio na saradnji“ ističe Radenković, naglašavajući da sajt svakodnevno posjeti veliki broj učenika i studenata kojima je na raspolaganju i tim psihologa, koji na osnovu popunjenih testova, daju smjernice i savjete o izboru budućih zanimanja“.
Pored navedenog, na sajtu trebadaznas.com nalaze se i korisne informacije o mogućnostima studiranja u zemlji i inostranstvu, stipendiranju, deficitarnim zanimanjima ali i prekvalifikaciji.
Kompletan projekat „Karijerno usmjeravanje i savjetovanje“ podrška je mladim ljudima ali i razvoju lokalne privrede i zapošljavanja Distriktu Brčko.

 

Više...

Bakir Izetbegović se obratio članovima i simpatizerima SDA: Idemo dovršiti posao koji je započela prva generacija stranke

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obratio se članovima i simpatizerima te stranke povodom 30 godina postojanja SDA.

 

Te tri decenije su, kako je kazao, period borbe za opstanak i ravnopravnost Bošnjaka, suverenitet Bosne i Hercegovine, te za slobodu, demokratiju i prosperitet bosanskohercegovačkog društva.

 

Izetbegovićevo obraćanje u nastavku prenosimo u cijelosti:

 

- Kada kažem naš narod, ne mislim samo na Bošnjake, mislim na sve one koji nemaju rezervnu domovinu, niti rezervnu politiku kada je u pitanju ravnopravnost građana i naroda Bosne i Hercegovine. Na sve one koji su, zajedno sa Bošnjacima branili, i spremni su da ponovo brane teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje, njenu čast i ugled, njenu bit koju je rahmetli Alija Izetbegović opisao kao "vjeru da različite vjere i kulture mogu živjeti zajedno".

 

Ovu značajnu godišnjicu nažalost dočekujemo u vanrednim prilikama koje nam je donijela pandemija COVID-19. Stoga ćemo svečani skup planiran za današnji dan održati kada se za to steknu prilike, vjerovatno u septembru ove godine.

 

Tada ćemo dodijeliti i zahvalnice zaslužnim članovima koji su svojim radom dali poseban doprinos istorijskoj ulozi SDA u proteklim decenijama.

 

A sve je počelo prije 30 godina kada je grupa od 40 hrabrih intelektualaca, umjetnika i poduzetnika odlučila rizikovati slobodu i osnovati prvu alternativnu političku stranku u BiH. Nukleus Inicijativnog odbora su činili intelektualci i aktivisti suđeni u "Sarajevskom procesu", većinom bivši članovi zabranjene organizacije "Mladi muslimani", borci za slobodu koji su bili spremni ponovo robijati u komunističkim kazamatima: Alija Izetbegović, Omer Behmen, Hasan Čengić, Džemaludin Latić, Šaćir Ćerimagić, Sulejman Čamdžić, Tarik Muftić.

 

Snažnu potporu je dala grupa aktivista okupljenih kroz djelovanje pri Zagrebačkoj džamiji: Šefko Omerbašić, Salem Šabić, Mustafa Cerić, Šemso Tanković, Kemo i Faris Nanić. Zatim bardovi sevdalinke Safet Isović i Omer Pobrić. Poduzentici Muhamed Čengić, Abdulah Skaka, Fehim Nuhbegović. Većina članova Inicijativnog odbora nisu više među živima, preselili su na Bolji svijet. Neka je Božiji rahmet na njihove hrabre i plemenite duše. Prvoosnovanoj Stranci su snažnu podršku od samog osnutka dali Bakir Tanović, Sulejman Ugljanin, Ejup Ganić, Edhem Bičakčić, Irfan Ajanović, Adil Zulfikarpašić, Muhamed Filipović i drugi.

 

Zulfikarpašić i Filipović su pomogli da Stranka dobije početni zamah, ali su napravili i prvi raskol u SDA, pred same jesenje izbore 1990. Raskoli će nas zatim pratiti kao loš usud. Prvi sa Zulfikarpašićem je bio najbolniji.

 

Sljedeći sa Fikretom Abdićem - najtragičniji. A onaj sa Harisom Silajdžićem - najdublji.

 

A zatim smo izgleda stekli "imunitet". Jer sve što je slijedilo nije moglo bitnije poremetiti putanju SDA. Kada iz današnje perspektive analiziramo razloge za stare i nove raskole unutar SDA možemo konstatovati da to nisu bila različita politička gledanja, jer politike novosnovanih stranaka su redovito bile skoro pa identične sa politikom SDA. Bile su to, dakle, liderske ambicije, želja da se bude prvi, a ne drugi, treći, ili tridesetitreći u stranačkoj hijerarhiji.

 

U protekle tri decenije SDA su predvodila tri predsjednika. Prvi, i po hronologiji, a i po svemu bitnome, je Alija Izetebegović - utemeljitelj SDA, neosporni Bošnjački i bosanskohercegovački vođa i prvak.

 

Njegovo vrijeme je bilo najteže i najhitnije. U prvoj polovini njegovog jedanaestogodišnjeg mandata vraćene su vjerske i građanske slobode, uspostavljeno je višestranačje, organizovan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, vraćen je suverenitet države, organizovana i naoružana Armija BiH, odbranjena zemlja od višestruko jačeg, udruženog agresora.Bošnjaci su vratili svoje historijsko ime, ime bosanskog jezika, bili su osnovna snaga političke, vojne i diplomatske odbrane BiH. Postali su faktor bez kojeg nema nijedne ozbiljne računice na prostoru Balkana.

 

Od 1463. do 1992. godine Bosnom su vladali drugi. Njeni sinovi su ginuli diljem svijeta pod tuđim zastavama. NIKADA više neće biti tako, i to je zasluga prve generacije kadrova SDA čijoj su političkoj procjeni bosanskohercegovački patrioti vjerovali bez rezerve. U tom kratkom vremenu su položeni temelji neovisne Bosne i Hercegovine, i zaliveni najjačim vezivom - krvlju patriota i nevinih žrtava.

 

Da nije bilo Alije Izetbegovića, Patriotske lige koju je osnovala SDA, kadrova SDA koji su u uslovima totalne blokade uspjeli da naoružaju Armiju R BiH, da nije bilo 200.000 boraca, komandira i komandanata Armije Republike Bosne i Hercegovine spremnih da se suoče sa smrću - danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine!

 

Nakon teškog Dejtonskog kompromisa, kojim je zaustavljeno rušenje zemlje i stradanje naroda, uspostavljen mir i sačuvana država Bosna i hercegovina, uslijedile su godine reintegracije i obnove države.

 

I u tim procesima su lidersku ulogu imali Alija Izetbegović i SDA.

 

Dezintegracijske sile će zadugo biti žive u BiH. Bit će novih napada na suverenitet države, pravice se namjerne krize i blokade, zagovarati podjele. Pokušavat će nas zamoriti. Ali nikada u tome neće uspjeti.

 

Zastava BiH koja se zavijorila pred zgradom Ujedinjenih nacija 22 maja 1992 nikada više neće biti skinuta. Jer to je volja bosanskohercegovačkih patriota, i to je volja i interes sila i velesila koje su u odbranu BiH uložile vlastiti ugled i autoritet.

 

Uvijek će onaj bolji, civilizirani, demokratski, slobodoumni dio svijeta biti uz multietničku Bosnu i Hercegovinu. Šovinističke snage koje bi da razdvoje ljude i narode u BiH će dobivati podršku šovinističkih, ultradesničarskih, ksenofobnih snaga koje razdvajaju i teroriziraju diljem svijeta. Takve snage ponekad ojačaju, buknu, ali nikada ne mogu odnijeti trajnu pobjedu. Jer ljudskom rodu donose zlo i nazadak.


Dobro će uvijek, i nanovo, nadjačati zlo.

 

Alija Izetbegović je imao težak, ali lijep i smislom ispunjen život. Proveo ga je u borbi, sedamnaest godina je bio u zatvorima i ratovima. Njegova dženaza je bila nalik njegovom životu - teška i veličanstvena. Bosanski patrioti su dostojno ispratili svoga vođu.

 

Naslijedio ga je tihi i uporni radnik i borac Sulejman Tihić. Njegova politička filozofija - korak po korak - ali uvijek naprijed, davala je rezultat.

 

I Tihićeva prva polovina mandata je bila plodotvornija od druge polovine. Od 2001. do 2006. su postignute značajne reforme koje su osnažile državu i uklonile dio anomalija koje je sadržavao Dejtonski mirovni sporazum - suprotstavljene vojske, obavještajne i granične službe su ujedinjene u jedan sistem.

 

Uz podršku međunarodne zajednice, koju su u tom vremenu predvodili odlučni Paddy Ashdown i ambasadori SAD-a uvedena je jedinstvena valuta, usvojena himna BiH, formiran Brčko distrikt, formirana Centralna izborna komisija, uspostavljen Sud i tužilaštvo BiH, Državne sigurnosne agencije, Uprava za indirektno oporezivanje, Direkcija za evropske integracije itd.

 

Tihić je od Izetbegovića naslijedio dobar tim izraslih političara koji su na pozicijama premijera i predsjedavajućih parlamenata iznijeli obiman reformski paket. Halid Genjac, Šefik Džaferović, Adnan Terzić, Nedžad Branković, Mustafa Mujezinović, Adil Osmanović su bili glavni oslonac Sulejmana Tihića, ali i Bosne i Hercegovine u tom vremenu. Dio njih će postati konstanta i prepoznatljivo lice SDA. Nosiće okosnicu političkog života od vremena Alije Izetbegovića pa do današnjih dana.

 

Tihić je nastavio Alijinim putem i kada je u pitanju korištenje Ustavnog suda BiH u svrhu uklanjanje anomalija i relikta u državnom sistemu. Samo predsjednici SDA - Dva Izetbegovića i Tihić su znali iskoristiti ovu mogućnost. I rezultat je vidan: ustanovljena je konstitutivnost naroda na cijeloj teritoriji BiH, odbranjena je državna imovina, sačuvana su državljanstva stotina hiljada BH građana u dijaspori, ukinuti nacionalistički simboli i praznici.

 

Sulejman Tihić je bio uporan i sistematičan čovjek. Uporan je bio i u pokušajima da Bosna i Hercegovina napravi snažnije reformske iskorake. Podupirali su ga moćni prijatelji iz međunarodne zajednice.

 

A zaustavile su ga mane i slabosti koje, nažalost, dio našeg naroda posjeduje - naivnost, vjera u olako dana obećanja populista, borba za vlast i vlastitu poziciju po cijenu interesa države i naroda. Obaranjem Aprilskog paketa ustavnih reformi i Reforme policije, bošnjački političari su napravili nepravdu Tihiću, ali prije svega vlastitom narodu. Odbacili su dobra rješenja, zaustavili su reformski zamah i otvorili prostor za kontraofanzivu antibosanskih snaga koja traje do danas.

 

Posljednje dvije godine mandata Sulejman Tihić je bolovao i napustio nas je 25. septembra 2014, u jeku izborne kampanje. Neka mu je laka zemlja rodnog Bosanskog Šamca u koju se vratio.

 

Ja sam, zbog Sulejmanove bolesti, rukovođenje Strankom počeo preuzimati već te 2014. Za predsjednika sam izabran na Kongresu SDA 2015 godine. Manje-više isti sastav rukovodstva SDA je u sljedećih pet godina uložio napore u ostvarenje tri cilja:

 

- Zaustaviti negativne trendove i ponovo pokrenuti reformske procese sa ciljem postizanja članstva BiH u EU i NATO savezu.

 

- Ojačati privredu BiH i otvoriti minimalno 100.000 novih radnih mjesta.

 

- Vratiti snagu Stranci demokratske akcije i ponovo je pozicionirati kao najjaču BH političku partiju.

 

Vratili smo snagu i izborne pobjede SDA-u. Ponovo dobivamo podršku 300.000 glasača na izborima. SDA je okosnica skoro svih vlada O kojima odlučuju bošnjački glasači - u kantonima, Federaciji i državi BiH. Isto je sa pozicijama načelnika - više od polovine načelnika u opštinama sa bošnjačkom većinom su kadrovi SDA. Mi dajemo članove Predsjedništva BiH, predsjedavajuće skupština i parlamenata, premijere i većinu ministara.

 

Reformski procesi su nastavljeni. Uz ogromne otpore i opstrukcije krećemo se ka članstvu u globalnim asocijacijama - Evropskoj uniji i NATO savezu.

 

Najznačajniji uspjeh je postignut u obnovi ekonomije.

 

U proteklih pet godina smo kreirali više od 100.000 novih radnih mjesta, BDP je povećan sa 27 na 33 milijarde KM, prosječna plaća sa 830 na 930 KM, prihodi od indirektnih poreza sa 6 milijardi na skoro 8 milijardi KM. Prihodi od direktnih poreza su u RS stagnirali, ali su u Federaciji porasli sa 3 na 5 milijardi KM, izvoz sa 9 na skoro 12 milijardi KM.

 

Broj turističkih noćenja je u ovom periodu skoro udvostručen.

 

Ovo su ubjedljivo najbolji ekonomski pokazatelji u postdejtonskom periodu i rezultat su vlada predvođenih Novalićem i Zvizdićem.

 

Federacija BiH se postepeno pretvara u veliko gradilište. Trenutno se gradi 41 kilometar autoputa na Koridoru Vc, osigurana su sredstva i u pripremi je gradnja sljedećih 76 km, uključujući i tunel Prenj, najduži tunel u ovom dijelu Evrope.

 

Osigurana su sredstva za gradnju brzih cesta porema Goraždu, Neumu, Travniku i Bihaću. Realan je i projekat gradnje autoputa prema Beogradu kojim će biti riješena veza Sarajeva sa Tuzlom i distriktom Brčko.

 

Gradnja bloka 7. u Tuzli je krenula. U toku je i rekonstrukcija aerodroma u Sarajevu, u sljedeće dvije godine krenuće i rekonstrukcija mostarskog i tuzlanskog, kao i izgradnja bihaćkog aerodroma.

 

Pandemija Korona virusa i njene posljedice na BH ekonomiju su nas usporile. Ali usvojili smo potrebne zakone, mjere, rebalans budžeta koji je uvećan u odnosu na postojeći. Zaustavili smo negativne trendove i imamo šansu da ih preokrenemo u svoju korist. I da nastavimo sa razvojem.

 

Stranka demokratske akcije je dugo dio vlasti. Njeni kadrovi su uložili ogroman napor radeći vrijedno i pošteno za boljitak zemlje i naroda. Ali bilo je i grešaka pogrešnih izbora, loših ljudi. Nekom prilikom, govoreći o problemu korupcije koja neumitno prati vlast, rahmetli Alija je u svom stilu izrekao kratku i preciznu formulaciju - "vlast privlači loše ljude, a dobre kvari".

 

Bilo je u SDA loših ljudi, a neki dobri su se kvarili. I mi smo ih odstranjivali.

 

I nastavićemo da ih odstranjujemo, da branimo čast i poziciju stranke bez koje Bosna i Hercegovina nije sigurna, i bez koje ne može naprijed.

 

Korupcije ima u svim strankama koje su dio vlasti. Ali najveća povika i ljutnja naroda je uvijek išla prema SDA. Nama i mediji i narod "cjepaju dlaku na četvero". To nam treba biti upozorenje, ali i priznanje - narod želi zdravu i poštenu SDA, zdrav i čvrst oslonac. I mi ćemo mu takav oslonac uvijek i ponovo osigurati!

 

Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja. Ima sve što njenim narodima treba, što mnogi narodi mogu samo da priželjkuju. Ima izvanrednu geografsku poziciju, raznovrsnu klimu, rijeke i jezera, planine i ravnice, šume i rude, slojevito historijsko i kulturno nasljeđe. Tragove tri velike imperije.

 

Najhitniji resurs su njeni vitalni i kreativni ljudi koji redovito iskažu čudesan talenat i potencijal kada se nađu u uređenom sistemu, u organizovanom društvu koje pruža šansu. Krećemo se u smjeru stvaranja takvog društva i okruženja. Kada ga, s Božijom pomoći i ostvarimo - moći ćemo reći da je SDA dovršila historijsku misiju.

 

Politička utrka koju vodimo je maratonska. Prešli smo 3o kilometara. Dug put je iza nas.

 

Na tom putu su nas, naš narod i našu zemlju napadali - mi smo ih branili.


Oni su rušili - mi smo popravljali i gradili.
Oni su zavađali - mi smo mirili.
Oni su vrijeđali - mi smo praštali.
Oni su postavljali blokade - mi smo ih uklanjali
Oni su proizvodili krize - mi smo ih rješavali.

 

I tako će se to nastaviti. I tako će to i završiti. Oni koji proizvode nered i konflikt će se umoriti - Mi se nećemo umoriti!

 

Dragi članovi i simpatizeri SDA,

 

Neke istine su neupitne, priznaju ih i oni koji nas vole i oni koji nas ne vole.

 

- Prva istina je: da je proteklih trideset godina najznačajniji historijski period za našu zemlju i naš narod još od vremena pada srednjevjekovne Bosne.

 

- Druga istina je: da je SDA bila nosilac historijskog tereta i kretanja u tom vremenu. I da je taj teret iznijela.

 

- Treća istina je: da posao na uspostavljanju sigurne, stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine još nije završen. I da taj posao mogu dovršiti samo oni koji su ga i započeli.

 

Zato podmladimo i osnažimo redove Stranke demokratske akcije. I budimo svjesni historijskog vremena u kom smo djelovali, vlastite uloge u njemu, i značajnog posla koji je još uvijek pred nama.

 

Budimo ponosni što smo imali priliku biti dijelom SDA, a time i dijelom historije BiH!

 

Živi i zdravi bili - samo hrabro i uporno - idemo dovršiti posao koji je započela prva generacija SDA.

 

Generacija rahmetli Alije Izetbegovića!

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com