Menu

DupleGige 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

Vodoravni GIF

Nedjelja, 03 Maj 2020

Zemljoradnička zadruga Brka: Borba za očuvanje radnih mjesta

  • Objavljeno u Brcko

 

Zemljoradnička zadruga Brka u proteklih četrdesetak dana pandemije korona virusa, nastoji uz poštovanje svih preporuka Kriznog štaba Distrikta, prije svega zaštiti zdravlje uposlenika, te održati proizvodnju kako ne bi došlo do otpuštanja radnika, prenosi Radio Brčko.

„Činimo maksimum u oba segmenta i vjerujemo da ćemo, uz izuzetno zalaganje ovaj period prevazići, jer nekako uspjevamo održati proizvodnju i tržište u BIH. Veliki problem nam predstavlja blokada izvoza zbog čega smo na asortimanu smrznutih proizvoda, kroz dva ugovora za zemlje EU, izgubili više od 200.000 maraka“, rekao je projekt menadžer zadruge Adis Rahman. Zadruga je u minula dva mjeseca izgubila i ugovore o uvozu i izvozu žitarica sa zemljama regiona, prvenstveno sa Hrvatskom i Srbijom, zbog čeka su uslijedili i dodatni finasijski gubici.

Više...

U Tuzlanskom kantonu sve osobe oporavljene od koronavirusa, ugašeno osam klastera

  • Objavljeno u BiH

 

Sve osobe koje su u proteklom periodu bile pozitivne na koronavirus su oporavljene, tako da u Tuzlanskom kantonu u ovom trenutku nema nijedan aktivan slučaj. Značajno je da ovaj opaki virus nije ostavio veće posljedice po njihovo zdravlje, potvrdila je za Klix.ba kantonalna ministrica zdravstva Dajana Čolić.
Posljednja osoba koja je bila zaražena koronavirusom iz klastera Medicinskog instituta Bayer u Tuzli, poznatiji kao Centar za srce, na dva retestiranja je bila negativna, čime se smatra oporavljenom.

Shodno tome, u Tuzlanskom kantonu koji je od 27. marta do danas brojao 82 slučaja infekcije SARS-CoV-2 virusom trenutno nema detektovanih pozitivnih osoba. Ugašeno je ukupno osam klastera, a do danas je testirano 4.427 osoba.

Prva dva slučaja zaraze koronavirusom u Tuzlanskom kantonu potvrđena su u večernjim satima 27. marta ove godine, a riječ je o ženskim osobama iz Lukavca i Tuzle. Ubrzo se formiralo čak osam klastera, a najbrojniji je bio u Centru za srce i on je imao ukupno 42 SARS-CoV-2 pozitivne osobe.

Potom je uslijedio klaster u Srednjoj Špionici kod Srebrenika sa 16 osoba, zatim Klinika za bolesti uha, grla i nosa u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli sa 10, Sapna sa osam, porodični klaster u Tuzli je imao dvije osobe, a po jedno zaraženo je bilo u Lukavcu, Gračanici i Banovićima. Jedna zaražena osoba nije svrstana ni u jedan klaster, s obzirom na to da se veza nije mogla pronaći.

Do danas se 80 osoba uspješno oporavilo od koronavirusa, međutim, zabilježena su dva smrtna ishoda i riječ je o pacijenticama koje su bile smještene u Centru za srce i imale su teško kardiohiruško oboljenje uz osnovne komorbiditete.

Period koji nije dozvoljavao greške

Osvrnuvši se na protekli period resorna ministrica Dajana Čolić za Klix.ba kaže da je u jednom trenutku situacija izgledala beznadežno jer su na koronavirus imali pozitivne zdravstvene radnike u Centru za srce i u Univerzitetskom kliničkom centru, a u tom vremenu bilo kakva greška mogla ih je koštati velikog širenja infekcije.

"Naša sreća je bila da nismo imali mnogo teških slučajeva, radilo se o srednje teškim, a nikoga nismo imali priključenog na respirator. Ali, u konačnici iza nas je jedan težak period. O tome kako su se osobe pozitivne na koronavirus osjećale ne mogu govoriti, ali vidimo da oni nastavljaju normalno svoj život, nemaju nikakvih simptoma, ali ni nekog težeg poremećaja zdravstvenog stanja, odnosno da nisu ostavljene teže posljedice na njihovo zdravstveni stanje", kaže Čolić.

Rana detekcija zaraženih osoba dovela je do smanjenja širenja infekcije u ovom kantonu, a tome je u velikoj mjeri doprinio angažman nadležnih, ali i svijest građana koji se uglavnom pridržavaju izrečenih mjera.

"Poduzimanjem svih mjera blagovremeno, stavljanjem osoba u kućnu izolaciju, uključivanjem MUP-a TK u kontrolu svih onih koji se nalaze u izolaciji, pravovremenom reakcijom epidemiologa, Zavoda za javno zdravstvo na čelu s profesoricom Maidom Mulić, radom Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla, predanim radom osoba na Klinici za zarazane bolesti te osoblja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti uspjeli smo doći do ovakvih rezultata. Očito smo na vrijeme pohvatali sve kontakte, oni su testirani po smjernicama, tretirani na adekvatan način i smješteni u izolaciju", kaže Čolić.

"Svaka čast građanima!"

Naša sagovornica navodi da je u borbi protiv pandemije koronavirusa u velikoj mjeri doprinijela i svijest građana koja je na izuzetno visokom nivou.

"Svaka čast građanima koji su poštovali smjernice, odredbe i naredbe nadležnih kriznih štabova, a to rade i danas. To su pokazali i za prvomajski praznik jer su izletišta bila prazna. Ispada lokalpatriotski, ali Tuzlanski kanton je uvijek bio specifičan i svijetao primjer o čemu god da se radi i danas je situacija ista", ponosno ističe Čolić.

Situacija u Tuzlanskom kantonu jeste zadovoljavajuća, međutim Čolić navodi da problem s koronavirusom još uvijek nije završen. Nadležni se u narednom periodu plaše dolaska osoba koje se nalaze van granica BiH i na njih apeluju da se i dalje pridržavaju izrečenih mjera o kućnoj izolaciji.

Čolić naglašava da ni u kojem slučaju nije vrijeme za opuštanje, naglasivši da su i dalje na snazi naredbi o nošenju zaštitne opreme.

"Pohvalila sam građane, ali još jednom moram apelovati na pojedince koji ne nose maske da to moraju činiti na osnovu odredbe naredbe koju je donio Federalni štab Civilne zaštite. Uz to bitno je održavanje socijalne distance, pranje ruku te svega ostalog što smo spominjali", savjetuje Čolić.

Sve spomenuto, navodi ona, sada vrijedi više nego u prethodnom periodu jer koliko je dobro što u Tuzlanskom kantonu imaju pozitivnu epidemiološku sitiuaciju, s druge strane to može dovesti do opuštanja građana prije vremena.

"U aktuelnoj situaciji svi građani trebaju povesti računa prije svega o sebi, zatim svojim najmilijim, a onda i široj društvenoj zajednici. Čuvajte sebe jer kada to činite čuvate i sve ostale", poručila je resorna ministrica.

U Tuzlanskom kantonu već 20 dana nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a u narednom periodu bit će nastavljeno testiranje širih grupa gdje postoji epidemiološki rizik od eventualnog "sakrivanja" pozitivnog pacijenta.

Više...

Još jedno lice preminulo od virusa u Distriktu, ukupno 3 preminula

  • Objavljeno u Brcko

COVID 19Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri dana,

 

 

Više... Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com