Menu

DupleGige 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

Vodoravni GIF

Ponedjeljak, 04 Maj 2020

Fondacija "Alija Izetbegović" donirala sandžačkim opštinama vizire za borbu protiv koornavirusa

 

Fondacija "Alija Izetbegović" iz Sarajeva donirala je 500 vizira za borbu protiv koornavirusa u sandžačkim opštinama. Medicinska pomoć uručena je danas posredstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je rekla da je ova pomoć značajna i da će Vijeće zaštitinu medicinsku opremu uputiti bolnicama u Sandžaku.

"Nadam se da će ova oprema dati značajan doprinoso za naše medicinske radnike i one kojima je to potrebno za zaštitu od zaraze COVID-19. Ovo za nas puno znači s obzirom da je ovo jedna od prvih aktivnosti Fondacije Alija Izetbegović i sa ovim su pokazali da misle na Bošnjake i sve građane Sandžaka. Ova donacija za nas predstavlja jedno uzvišeno značanje", rekla je predsjednica BNV-a uputivši riječi zahvale Fondaciji "Alija Izetbegović" i svima onima koji su učestvovali u ovoj pomoći.

Ona je dodala da su programski cijljevi ove fondacije promocija mira i slobode, ljudskih prava i slodiranosti, uvažavanje ravnopravnosti, a sve u skladu sa duhovnom i misaonom ostavštinom prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

U Sarajevu je prije 15 dana počela s radom Fondacija "Alija Izetbegović", neprofitna i nestranačka organizacija osnovana od bliskih saradnika, članova porodice i poštovaoca djela rahmetli Alije Izetbegovića.

Više...

Teška nesreća kod Bijeljine: U sudaru automobila i kombija poginula jedna osoba

  • Objavljeno u BiH

 

Ž.M. je bio za volanom automobila “dacia logan“ koje se sudarilo s teretnim motornim vozilom “opel movano” Muškarac iz Bijeljine inicijala Ž.M. poginuo je danas u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na obilaznici u tom gradu. Ž.M. je bio za volanom automobila “dacia logan“ koje se sudarilo s teretnim motornim vozilom “opel movano”, kojim je upravljala osoba Đ.K., potvrđeno je iz Policijske uprave Bijeljina. Do saobraćajne nesreće je došlo oko 17 sati.

Više...

Dodik: Vlada RS-a spremna da predloži ukidanje vanrednog stanja

  • Objavljeno u BiH

 

Vlada RS-a spremna je da u narednim danima Narodnoj skupštini predloži ukidanje vanrednog stanja i vraćanje na vanrednu situaciju, izjavio je Milorad Dodik.

On je rekao i da se razmatra pomjeranje početka policijskog sata u RS-u sa 20 na 22 sata.

- Mislim da će se ići ka ukidanju ili bitnom smanjenju policijskog sata. Možda ćemo ga sa osam pomjeriti na 10, ali vidjet ćemo - rekao je Dodik za N1.

On je naglasio da sve zavisi od procjena koje će se donositi u dogovoru sa relevantnim medicinskim stručnjacima.

- Tim mjerama, i pored toga što imamo povećan broj oboljelih, vjerujemo da će u narednih 7-10 dana pasti broj zaraženih i stvorit će se mogućnost da se ukine policijski sat i vanredno stanje i dozvoli rad, kao što smo počeli - istakao je Dodik.

On je ponovio da, ukoliko bude kršenja mjera, sve će ponovo morati da se vrati.

Više...

Šef Odjela za javnu sigurnost uputio čestitku povodom Međunarodnog dana vatrogasaca

  • Objavljeno u Brcko

 

Dragi vatrogasci, čuvari našeg grada,

povodom Međunarodnog dana vatrogasaca upućujem vam iskrene čestitke. Zbog vaše hrabrosti, požrtvovanosti i marljivosti pripada vam posebno mjesto u društvu jer odlučno i neustrašivo štitite naše sugrađane i njihovu imovinu. Štitite i naše mlade o čijem odgoju brinete u dobrovoljnim vatrogasnim društvima i na taj im način prenosite istinske ljudske vrijednosti.

Sretan sam što sam na čelu Odjeljenja za javnu sigurnost koje brine o vatrogascima, koje zna prepoznati i poduprijeti vaš značaj. Svaka marka uložena u vaš rad višestruko nam se vraća, jer na taj način ulažemo u sigurnost, zaštitu, ali i očuvanje tradicije našega kraja. Hvala vam što svojim organizovanim radom ulijevate povjerenje našim građanima. Želim vam mnogo uspjeha u djelovanju, a posebno prilikom obavljanja vaših odgovornih zadataka.

 

ŠEF ODJELJENJA

Edin Zaimović

Više...

IZBiH objavila iznos sadekatu-l-fitra i nisaba za Ramazan

  • Objavljeno u BiH

 

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijelo je odluku kojom je utvrđena visina sadekatu-l-fitra za ramazan 1441. h. g./2020. godine. Polazna osnova za određivanja ovogodišnje visine sadekatu-l-fitra su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktuelne cijene prehrambenih proizvoda.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, nije došlo do promjena ekonomskog stanja u našoj državi koje bi rezultirale značajnijim rastom ekonomije, BDP-a i životnog standarda građana. Iako je zabilježen neznatan rast prosječnih plaća, ali i neznatno povećanje cijena hrane, ipak nije došlo do promjena koje bi mogle utjecati na visinu sadekatu-l-fitra u odnosu na prethodnu godinu.

Tako je iznos sadekatu-l-fitra za Bosnu i Hercegovinu i ove godine ostao 20 KM, 10 KM i 7 KM.
Također, na osnovu cijena plemenitih metala na svjetskoj berzi i na tržištu u Bosni i Hercegovini, Vijeće muftija utvrdilo je i iznos nisaba za mjesec ramazan 1441. hidžretske godine u visini od 8.990 KM, 4.610 eura ili 4.990 dolara.

Zekat na zlato, srebro, novac, štednju, dionice, trgovačku robu i druge vrijednosti koje podliježu ovoj vrsti nisaba, daje se u iznosu od 2,5 posto na ukupnu vrijednost na dan obračuna.

Sve informacije i pomoć oko načina obračuna zekata, kao i instrukcije za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra u fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice možete pronaći na www.zekat.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com