Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Utorak, 05 Maj 2020

Brčko: Hirurg Dragan Ninković predložen za savjetnika gradonačelnika

  • Objavljeno u Brcko

 

Ugledni brčanski hirurg Dragan Ninković predložen je za savjetnika za zdravstvo u kabinetu gradonačelnika u tom gradu, potvrdio je Srni gradonačelnik Brčkog Siniša Milić.

Milić je rekao da je prijedlog poslao na potvrđivanje Skupštini distrikta, te da će, ukoliko poslanici na to ne budu stavili veto, Ninković stupiti na dužnost 15 dana od dana prijema zahtjeva u parlamentu.

Ninkovića je Krstom milosrđa 2018. godine odlikovao tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Rođen je 14. novembra 1954. godine u Novom Sadu gdje je završio osnovnu i srednju školu, kao i Medicinski fakultet u oktobru 1978, te specijalizaciju opšte hirurgije u martu 1988. godine.

U Brčko je došao nakon diplomiranja i počeo da radi u Bolnici godinu dana kasnije, po odsluženju vojnog roka.

Učestvovao je u formiranju Udruženja hirurga Republike Srpske i bio član predsjedništva Udruženja hirurga Federacije BiH dva mandata.

U proteklom ratu obavio je oko 1.000 operacija na pacijentima sa politraumama izazvanim ranjavanjima usljed vatrenih dejstava.

Više...

Brčko: Neće se više moći registrovati udruženje na privatnu adresu?

  • Objavljeno u Brcko

katanac vrata lanacVlada Brčko distrikta BiH na jutrošnjoj 78. redovnoj telefonskoj sjednici na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove odobrila je Smjernice za izradu nacrta zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH i razmatrala Informaciju o uspostavi centralnog i sveobuhvatnog registra zaposlenih i registra imenovanih osoba u organima javne uprave, institucijama, javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i fondovima Brčko distrikta BiH.

 

Više...

Na sjednici brčanskog Parlamenta usvojen “Korona zakon”

  • Objavljeno u Brcko

 

Na današnjoj vanrednoj sjednici brčanskog Parlamenta, podršku svih zastupnika, dobio je, kroz drugo čitanje, Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće usljed Covida 19. Zakonom se daje podrška ovdašnjoj privredi, uz obavezu očuvanje radnih mjesta uposlenih. „Pravo na subvencije imaju oni koji nisu otpustili više od 10 posto ranika, a u sve ovo amandmanski su uključene i izvozne firme čiji je promet, zbog korona virusam umanjen za pedeset procenata. Amandmanski se takođe, djelovalo i kad su u pitanju turističke agencije, dajući mogućnost da se putovanja komitenata kompenziraju u roku od godinu dana“, rekao je predsjednik Skupštinske komisije za budžet Ljubiša Lukić. Ovim zakonom predviđene su i sankcije za one privredne subjekte koji eventualno budu dostavili netačne podatke, prilikom apliciranja za subvencije, i kreću se od 500 do 5.000 maraka.

„Ponosan sam na činjenicu da je zakon jednoglasno usvojen, što s jedne strane, govori o njegovom kvalitetu. S druge strane, govori o jedinstvenoj želji i pozicije i opozicije, u Skupštini Distrikta,da se u situaciji pandemije korona virusa, istinski pomogne privredi i radnicima, a politikanstvo ostavi po strani“, rekao je predsjednik brčanskog Parlamenta Esed Kadrić.

Više...

Vjernici od sutra mogu u džamije, dozvoljeno obavljanje dnevnih namaza

  • Objavljeno u Brcko

 

Vjernici islamske vjeroispovijesti od sutra će moći prisustvovati dnevnim namazima u džamijama, objavljeno je na stranici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Naime, od sutra na snagu stupa instrukcija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donesena na sjednici Rijaseta 30. aprila 2020. godine.
Ova instrukcija predviđa otvaranje džamija za dnevne namaze (džuma, podne i ikindija) uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama.

Podsjećamo, glasnogovornik Islamske zajednice u BiH, Muhamed Jusić, ranije je za Klix.ba kazao da je Islamska zajednica ima preporuke za otvaranje džamija. Jusić nam je tada kazao da nikakva odluka o zajedničkim namazima u džamijama neće biti donesena bez instrukcije nadležnih institucija.

Podsjećamo, zbog pandemije koronavirusa zajedničko obavljanje namaza u džamijama obustavljeno je od 17. marta, a broj vjernika na džumi je ograničen.

I vjerski život tokom ramazana u našoj domovini organizovan u okviru vanrednih mjera.

Više...

Šabanović razriješen dužnosti šefa Opće i abdominalne hirurgije u KCUS-u

  • Objavljeno u BiH

 

Prim. dr. Jusuf Šabanović razriješen je dužnosti šefa Opće i abdominalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).
Zbog nepoštivanja općih propisanih mjera i opasnosti za uposlenike KCUS i bolesnike, upućen je u samoizolaciju i na postupak epidemiologa KS, saopćeno je iz Kabineta generalne direktorice KCUS-a.

Kako je navedeno pravila su ista za sve i svi ih moraju poštovati, bez izuzetka i bez obzira na titule i status u društvu.

KCUS principijelno postupa i smatra da je ponašanje kolege nedopustivo rizično. Ne želimo da bilo ko, neodgovornim ponašanjem ugrozi dosadašnje izvanredne rezultate u borbi protiv COVID – 19 koje smo postigli.
Ista mjera – smjena je poduzeta i u slučaju šefice Klinike za gastroenterohepatologiju kao i šefice odjela iste Klinike. Nisu se odgovorno ponijele, nisu nosile propisanu zaštitnu opremu. Nisu provodile mjere kontrole i samokontrole te su ugrozile bolesnike i uposlenike navedene klinike. Kao što je poznato Klinika je bila blokirana više sedmica. Trenutno je u punoj funkciji, navedeno je u saopćenju.

Podsjetimo, Šabanović je organizirao rođendansku zabavu u sarajevskom restoranu “Golf klub”, a kojoj je prisustvovao veći broj ljudi, uključujući ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašu Košarca te estradne umjetnike poput Halida Bešlića, Semira Cerića Koketa, Harija Varešanovića, Slađanu Mandić…

Zabava u restoranu je prekinuta nakon intervencije policije jer su okupljanja još zabranjena zbog pandemije koronavirusa, kao i rad ugostiteljskih objekata. Gosti će biti sankcionirani u skladu sa zakonskim propisima, kao i ugostitelj.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com