Menu

DupleGige 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

Vodoravni GIF

Srijeda, 06 Maj 2020

Proljetnja sjetva okončana i na području Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Proljetnja sjetva na području Brčko distrikta u potpunosti je okončana. Zasijano je oko 9.000 hektara obradivih površina, od čega 7.500 je pod kukuruzom, a preostali dio je uglavnom zasijan uljanom repicom i ječmom.

„Sjetva je okončana u dobrom i sasvim optimalnom roku, a kiša koja pada od prošle sedmice više je nego dobrodošla, ne samo za stabilnost i neophodnu vlažnost tek posijanog kukuruza, već i za zrenje pšenice, koja je sijana u jesenjem ciklusu“, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sava“-Brezovo Polje-Selo, Drago Novaković.

Novaković je dodao da je jedan posao okončan, no da proizvođačima i dalje ostaje problem plasmana proizvoda bilo da je riječ o ratarskim, odnosno povrtlarskim kulturama, voću, ili raznim vidovima proizvedenog mesa.

„Sve nas i dalje blokira situacija sa korona virusom, jer ne možemo da se krećemo ni po BiH, a posebno da prodaju proizvedenog dogovaramo van granica naše zemlje“ kazao je Novaković, dodavši da je zbog svega veoma važno da se čim prije poljoprivrednicima isplate, ne samo zaostali podsticaji za minulu, već da se krene i sa isplatom novčanih podsticaja i za tekuću godinu.

Više...

Brčko: Oko dva milijuna maraka za povrat poreza

  • Objavljeno u Brcko

 

Porezna uprava Distrikta zaprimila je preko 3.500 zahtjeva građana za povrat poreza na dohodak za proteklu fiskalnu godinu.

Direktor Porezne uprave Miodrag Trifković istaknuo je kako je zbog situacije s koronavirusom nisu radili u punom kapacitetu te je sam rad Porezne bio usporen. Do sada je obrađeno više od 3.000 zahtjeva te su za njih izdana rješenja, dok će ubrzo biti obrađeni i preostali.

Trifković je naveo kako su se zahtjevima za povrat poreza obratili Poreznoj upravi svi građani koji su ostvarivali neke prihode po osnovu plaće, ugovora o djelu ili stalnog povremenog radnog odnosa ili nekih honorara, a nisu iskoristili svoje olakšice propisane kroz Zakon o porezu na dohodak.

Krajnji datum za podnošenje zahtjeva za povrat poreza na dohodak bio je 29. veljače, a za povrat će iz Proračuna Distrikta biti izdvojeno oko dva milijuna maraka.

Više...

Tužilaštvo Distrikta podiglo optužnice protiv tri lica

  • Objavljeno u Brcko

 

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv tri lica s ovog područja zbog sumnje da nisu postupala u skladu s mjerama nadležnih organa za suzbijanje i sprječavanje epidemije zarazne bolesti COVID-19. Svima im je stavljeno na teret da su kršenjem zdravstvenih mjera, koje su im određene po dolasku iz zemalja zahvaćenih epidemijom, počinili krivična djela nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, dok se dvoje od njih tereti i za krivično djelo prenošenja zarazne bolesti.

Zbog napuštanja porodičnog doma za vrijeme trajanja mjere izolacije, posjećivanja drugih lica i trgovinskih objekata, optužnice su podignute protiv M.S. (42) iz Brčkog i M.Đ. (39) iz susjednog naselja Potočari. S druge strane, optužnicu protiv V.F. (35) iz Brčkog Tužilaštvo je podiglo zbog napuštanja porodičnog doma za vrijeme trajanja mjere izolacije i slobodnog kretanja gradom, pri tome bez nošenja bilo kakve zaštitne opreme. Svi oni se, budući da nisu postupili po odlukama nadležnog organa kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprječavanje epidemije, terete za krivično djelo Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije iz člana 222 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Pored toga, sumnja se da M.S. i M.Đ. nisu postupili po nalozima kojima nadležno tijelo zdravstvene službe određuje druge mjere za suzbijanje ili sprječavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa je zbog toga došlo do opasnosti od širenja zarazne bolesti. S tim u vezi, njima je stavljeno na teret i krivično djelo Prenošenje zarazne bolesti iz člana 221 stav (1) Krivičnog zakona.

Nakon intenzivno, brzo i sveobuhvatno provedenih istraga u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, Tužilaštvo je podiglo optužnice protiv navedenih lica i dostavilo ih na potvrđivanje Osnovnom sudu Distrikta. Tužilaštvo i za vrijeme vanredne organizacije rada, u saradnji s Policijom i drugim nadležnim organima, nastavlja intenzivno raditi na procesuiranju osumnjičenih za krivična djela protiv zdravlja ljudi.

Više...

Prvostepena presuda: Rejzović nezakonito razriješen, naloženo vraćanje na funkciju direktora Komunalnog Brčko

  • Objavljeno u Brcko

Osnovni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom je utvrdio da je Nermin Rejzović nezakonito razriješen sa dužnosti direktora Javnog preduzeća Komunalno Brčko, 17.01.2018. godine, te naložio njegovo vraćanje na tu funkciju.

 

nermin rejzovic dir komunalno brckoNaloženo je da se Rejzoviću omogući korištenje prava i obaveza iz Ugovora o pravima, obavezama i odgovornostima direktora od 09.01.2017. godine, te da mu se nadoknade troškovi parničnog postupka u iznosu od 2.500 konvertibilnih maraka.

 

 

Više...

“Ljekar siromašnih”

pocetnaMuhammad Mashali je egipatski ljekar, koji je studij medicine završio 1967. kao jedan od najboljih studenta generacije sa prosjekom ocjena 99,3. Muhammeda inače zovu i “ljekar siromašnih” zbog toga što već pedeset godina pregleda i liječi siromašne u svojoj klinici u gradu Tanta u Egiptu i za to ne uzima nikakvu naknadu od njih. I ne samo to, pacijentima koji nemaju novca da kupe lijekove daje novac kao sadaku za tu svrhu, a od osoba koje imaju novca da plate pregled, uzima samo deseti dio od stvarne cijene pregleda. Ispred njegove klinike uvijek je ogroman red ljudi koji čekaju na pregled. Doktor Muhammed radi svaki dan od 9 do 19 sati i nikad ne uzima godišnji odmor, izuzev za Bajram, a sve to da bi mogao pomoći što većem broju ljudi.

 

 

Više...

Dan džamija: Sutra obilježavanje godišnjice rušenja Ferhadije u Banjaluci

  • Objavljeno u BiH

 

U Ferhadiji džamiji u Banjaluci sutra će biti obilježena godišnjica rušenja ove džamije kroz trenutke sjećanja na ovaj nemili događaj, javlja Anadolu Agency (AA).

Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. Ferhat-pašina džamija, zadužbina Ferhat-paše Sokolovića, u potpunosti je srušena, a ovaj datum proglašen je za Dan džamija u BiH odlukom Rijaseta Islamske zajednice s ciljem da simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Ovaj datum ujedno je i sjećanje na tragično stradanje Cazinjanina Murata Badića, 7. maja 2001. godine u Banjaluci. Tada su polaganje kamena temeljca za obnovu prekinuli neredi u kojima je teško povrijeđen Murat Badić, koji je od povreda preminuo 26. maja 2001. godine.

Kako je najavljeno iz Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka, muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović obratiće se medijima, a imami Medžlisa izvešće prigodnu kasidu pod nazivom “Sjećanja”. Iz Medžlisa navode da će manifestacija “Sjećanje” biti održana bez prisustva vjernika uz pridržavanje svih propisanih mjera, odnosno održavanja socijalne distance i korištenje rukavica i maski.

Ferhadija džamija izgrađena 1579. godine predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. vijeku, a 1950. godine je uvrštena u kulturnu baštinu BiH, zatim i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com