Menu

DupleGige 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

Vodoravni GIF

Petak, 08 Maj 2020

Nedjelja kad je otiš’o Hase

  • Objavljeno u BiH

tile CopyIako je zagovarao ravnopravnost i radnička prava, Tito je bio zaljubljenik u skupe cigare, luksuzne uniforme i volio je primati međunarodne čelnike i holivudske zvijezde u svojim vilama smještenim u arhipelagu Brijuni ili na svojoj jahti.

 

 

Više...

Brčko: Od 11. maja dozvoljen rad ugostiteljskim objektima, frizerskim salonima, izolacija skraćena na 14 dana

  • Objavljeno u Brcko

Trg mladih Brcko7Nakon održane telefonske sjednice Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine komadant Štaba i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić danas je izdao naredbu u kojoj se od 11. maja, 2020. godine dozvoljava rad privrednim subjektima na području Distrikta koji se bave ugostiteljskom djelatnošću (kafići, restorani, slastičarne…), usluživanjem hrane i pića isključivo na otvorenim površinama (bašte) pod ograničenim uslovima, privrednim subjektima koji se bave frizerskom djelatnošću i prodajom odjeće.

 

Više...

Vlada Distrikta usvojila Prijedlog odluke o oslobađanju plaćanja javnih predškolskih ustanova

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 100. vanrednoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o oslobađanju plaćanja usluga smještaja i boravka djece u javnim predškolskim ustanovama Brčko distrikta BiH.

Ovom odlukom odobrava se oslobađanje plaćanja mjesečne cijene usluge smještaja i boravka djece u javnim predškolskim ustanovama Brčko distrikta BiH korisnicima tih usluga, utvrđene Odlukom o načinu finansiranja boravka djece u javnim predškolskim ustanovama Brčko distrikta BiH.

Oslobađanje iz ove odluke se odnosi na period trajanja prekida odgojno-obrazovnog rada u predškolskim ustanovama od 16. 3. 2020. godine.

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici usvojila je i Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava za 2020. godinu – I. dio.

Ovim programom planira se utrošak odobrenih sredstava iz Budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu u iznosu od 5.500.000,00 KM koja su izdvojena za subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima. Sredstva će se koristiti za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta BiH, nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane korona virusom.

Više...

Služba za arhiv: Brčko će uskoro dobiti digitalnu čitaonicu

  • Objavljeno u Brcko

 

Brčanski Arhiv Odjela za javni registar, poštujući preporuke Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje, prilagodio je realizaciju programa za tekuću godinu novonastalim okolnostima. Voditelj Službe za arhiv Ćazim Suljević ističe da su nastavljene redovne aktivnosti na sređivanju arhivskih fondova, te digitalizaciji arhivske građe. Do sada je digitalizirano 70.000 stranica arhivske građe.

Oprema s kojom Arhiv raspolaže nije najsuvremenija, ali u odnosu na okruženje je, kaže Suljević zadovoljovajajuća.

„Za sada imamo potreban kadar, ali nam nedostaju stručnjaci na sređivanju arhivske građe s posebnim znanjem njemačkog i turskog jezika, zbog mnogih dokumenata koje smo preuzeli iz Arhiva Bosne i Hercegovine i koje ćemo preuzeti iz Osmanskog arhiva u Istanbulu “ istaknuo je Suljević.
Prethodna dva mjeseca su iskorištena i za pripremu tehničke dokumentacije – predmjera radova za otklanjanje nedostataka na zgradi arhiva, a sve u suradnji sa Odjelom za javne poslove . Uskoro će biti objavljen javni poziv za prikupljanje ponuda za izvođenje predviđenih radova kako bi se ispunili uvjeti za tehnički prijem objekta i obezbijedila upotrebna dozvola.

“Najveći dio poslova se odnosi na uspostavljanje protivpožarnog sustava, kao jednog od glavnih uzroka, zbog kojeg je Povjerenstvo nadležno za ova pitanja odbilo zahtjev za izdavanje dozvole. Završetkom planiranih radova stvorili bi se bolji uslovi za rad Arhiva, a u vezi s tim posebno ističemo otvaranje digitalne čitaonice”, kaže Suljević.

Naredne izložbe

„Kada je u pitanju sređivanje arhivske građe posebno ističem rad na tehničkoj i stručnoj obradi Imovinsko-pravnog fonda Brčko 1945.-1992. Ozbiljno razmišljamo da ovu vrijednu građu predstavimo široj javnosti kroz posebnu izložbu krajem godine. Ovo bi prema našim saznanjima bilo prvo predstavljanje ove vrste arhivske građe. Očekuje nas preuzimanje građe iz istanbulskog Osmanskog arhiva u digitalnom obliku“, najavljuje Suljević.

S obzirom na trenutnu situaciju, putujuća izložba Tragom brčanskih Jevreja, koja je, osim Brčkog, trebala biti postavljena u gradovima BiH i u Beogradu, bit će prolongirana za naredno razdoblje, dok je u pripremi još jedna postavka Zlatno doba brčanske trgovine voćem 1918.-1945.

Više...

Gradonačelnik Siniša Milić i dogradonačelnik Anto Domić: Čestitke povodom Svjetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca

  • Objavljeno u Brcko

 

Rukovodstvu, članovima i volonterima Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana Crvenog krsta / Crvenog polumjeseca i zahvaljujemo im se na nesebičnom trudu i zalaganju, naročito tokom pandemije korona virusa, te pomoći koju su ukazali Štabu za zaštitu i spašavanje kao i našim sugrađanima. Principi vašeg djelovanja počivaju na humanosti i volonterizmu i predstavljaju ljudske vrijednosti koje se prepoznaju od najranijih vremena pa do danas, a koje su pokazali pripadnici ove organizacije. Hvala vam na tome i pozitivnom primjeru koji dajete ostalim članovima zajednice, naročito u teškim trenucima.

Više...

Čestitka predsjednika i dopredsjednika Skupštine povodom Svjetskog dana Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca

  • Objavljeno u Brcko

 

„Povodom 8. maja – Svjetskog dana Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca upućujemo čestitke svim Vašim članovima, volonterima, plemenitim humanistima-dobrovoljnim davaocima krvi, saradnicima, donatorima i udruženjima, te mnogobrojnim pojedincima koji pomažu i doprinose ostvarivanju brojnih zadataka i ciljeva.
S obzirom da živimo u jako dinamičnom i turbulentnom vremenu opterećenom brojnim iznenadnim nesrećama i prirodnim katastrofama, Vaša humanitarna uloga je nemjerljiva.
Zahvaljujemo Vam na svemu što činite, ne samo u ovom vremenu pandemije koronavirusa, nego uvijek kada je ljudima potrebna pomoć, jer svojim humanitarnim djelovanjem činite velika djela.
Zahvaljujući Vašim plemenitim naporima simbol nade, spasa i olakšanja živi i traje!“

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com