Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Subota, 06 Juni 2020

Vremenska prognoza na naredne dane

 

U Bosni i Hercegovini sutra će preovladavati djelomično vedro. U drugoj polovini dana širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C. U ponedjeljak se prognozira se pretežno oblačno i nestabilno vrijeme u cijeloj zemlji sa jačim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C. Od ponedjeljka (08.06.) i dalje promjenjivo vrijeme uz izmjenu suhih i sunčanih razdoblja te razdoblja sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Očekivane temperature zraka bit će nešto veće u odnosu na prvu sedmicu juna. Minimalne temperature zraka varirat će između 9°C i 14°C u Bosni, do 17°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 21°C i 26°C.

Više...

U BiH se pojavilo bjesnilo, upute za građne šta trebaju znati o ovoj zaraznoj bolesti

  • Objavljeno u BiH

 

U Srebrenici i Bratuncu pojavilo se bjesnilo, zarazno oboljenje kod pasa. UPS Media prenosi saopćenje veterinara Mladena Tešića, koji je objavio preporuke za građane kako da se ponašaju u slučaju da primjete neobično ponašanje kod pasa. “Obavještavaju se građani sa područija opštine Srebrenice i Bratunca da je na našem područiju došlo do pojave zaraznog oboljenja – bjesnila. Bjesnilo je smrtonosna virusna bolest, manifestuje se upalom mozga i kičmene moždine. Ljudi oboljevaju nakon ugriza životinje zaražene virusom bjesnila koja može ali i ne mora imati nikakve simptome bolesti, navodi se u saopćenju. Kako je dalje naveo, građani, ukoliko kod životinje primjetite neobično ponašanje odmah treba da obavjeste nadležnu veterinarsku ambulantu. “Svi vlasnici su dužni da pse i mačke drže pod kontrolom, tako što se drže u bezbjedno ograđenom prostoru ili pse držati na povodcu a svi psi i mačke mlađi od tri mjeseca moraju biti zatvoreni i zabranjeno je njihovo kretanje. Vlasnici su dužni da vakcinišu pse i mačke i da izvrše identifikaciju pasa čipovanjem te da čuvaju dokaz o sprovedenoj vakcinaciji, navodi se u saopćenju. Pored toga što vakcinacijom pasa i mačaka ispunjavate svoju zakonasku obavezu, dodaje se dalje, samo na taj način štitite sebe, članove svoje porodice, te ljude u zajednici u kojoj živite Savjeti za uspješnu prevenciju od bjesnila: – Redovno vakcinišite pse i mačke, – Izbjegavajte kontakt sa nepoznatim životinjama, lutalicama, prepitomim divljim životinjama naročito ako ispoljavaju neobično ponašanje, – Naučite djecu da ne diraju nepoznate životinje, posebno lutalice i divlje male glodare – U slučaju ugriza životinje ranu dobro iserite sapunom i vodom, ne koristite alkohol, te odmah otiđite u ambulantu gdje će te dobiti potrebnu antirabičnu i antitetanusnu imunološku profilaksu

Više...

Produžen moratorij na kredite za još dva mjeseca u FBiH

  • Objavljeno u BiH

 

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić potvrdio je da građani još naredna dva mjeseca mogu računati na odgodu plaćanja rata kredita.

On je za Avaz kazao kako je Agencija za bankarstvo Federacije BiH 28. maja usvojila odluku kojom moratorij na kredite može biti produžen za još dva mjeseca, bez obzira na to što je Vlada FBiH proglasila prestanak prirodne nesreće.

On je istakao kako odluka kojom se vrše izmjene i dopune prethodne odluke o moratoriju na otplatu kredita daje dodatni prostor klijentima i bankama.

“U periodu od dva mjeseca od dana prestanka stanja prirodne nesreće klijenti s bankama mogu ugovoriti primjeren modalitet koji će pomoći da u narednom periodu uspostave održiv model poslovanja i uredno izmirenje kreditnih obaveza prema banci”, naglasio je Mahmuzić.

Istakao je i kako je važno napomenuti da modaliteti uključuju širok spektar mogućnosti, od moratorija do dodatnog finansiranja, ako za to postoji opravdana potreba.

Prema njegovim riječima svi uvjeti propisani odlukom za dobivanje moratorija ili druge posebne mjere su ostali nepromijenjeni.
“To znači da je izmjenama i dopunama odluke bankama omogućen dodatni period za pronalaženje modaliteta klijentima za izmirenje kreditnih obaveza, a u cilju prilagođavanja poslovanja nastalim uvjetima”, kaže Mahmuzić.

On dodaje da je u trenutku kada je Agencija propisala odluku o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19, uzeta u obzir procjena trenutne situacije.

Direktor Agencije ističe da je ključni cilj bio predvidjeti mogućnost podrške stanovništvu, privredi i bankama.

“Moratorij, kao jedna od mjera propisanih odlukom, koji je bio potreban u prvom momentu nastale situacije uzrokovane pojavom virusnog oboljenja COVID-19, koristit će se kao mjera i u periodu oporavka”, pojasnio je Mahmuzić.

On vjeruje da je u periodu koji je pred nama ključno razumijevanje važnosti podrške privredi i uspostavljanje adekvatnih i dinamičnih modela finansiranja.

“Teško se može izbjeći situacija u kojoj neko od klijenata neće biti u mogućnosti izmiriti kreditne obaveze. Svi učesnici su upućeni na intenzivnu komunikaciju, u cilju umanjenja posljedica i traženja mogućnosti za dodatnu podršku privrednom rastu”, zaključio je Mahmuzić.

Više...

Kuća izgorjela, na zgarištu pronađen netaknut Kur'an

 

U Kordićima kod Bugojna jučer je oko 10 sati, izbio požar na kući. Komšije su u posljedni čas uspjele spasiti jenoipogodišnju djevojčicu, te srećom niko nije povrijeđen.

Kuća je izgorjela samo nije izgorio Kur'an božija knjiga, prenosi portal Voljice Naše.

Još se utvrđuju uzroci požara u naselju Kordići u Mjesnoj zajednici Gračanica na teritoriji općine Bugojno, u kojem je pričinjena ogromna materijalna šteta. Pretpostavlja se da da su požar izazvale neispravne instalacije.

Bio sam na poslu kada sam saznao da su vatrogasci i policija ispred moje kuće. Naravno, pretrnuo sam, plašeći se najgoreg. Srećom, do toga nije došlo, ali je pričinjena velika šteta na kući, koju je moja porodica godinama gradila – kazao je Feni Dženan Čehaja.

Dodaje kako je u požaru uništen krov i gornji sprat kuće, te da je i prizemlje puno vlage zbog vode koja, s plafona i zidova, pada na pod.

– Teško je gledati sve ovo. Ali, najvažnije je da niko nije stradao. U zadnjem momentu, komšija je spasio moju jednoipogodišnju kćerku. Ostale dvije curice od pet i šest godina igrale su se u dvorištu. Supruga i roditelji su, također, prošli bez povreda – istaknuo je.

Privremeni smještaj porodici Čehaja ponudili su rođaci i komšije, ali se oni nadaju da će se uskoro steći uvjeti da se vrate u svoj dom.

Više...

Slovenija se priprema za otvaranje granice s Italijom, poznat je i datum?

 

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar najavio je da će ova zemlja otvoriti granicu s Italijom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Granica je zatvorena zbog širenja nove vrste koronavirusa, a slovenski šef diplomacije rekao je u Ljubljani nakon sastanka s italijanskim kolegom Luigijem Di Maiom, da prate epidemiološku situaciju u vezi s koronavirusom u Italiji.

Logar je rekao da bi krizni štab trebao dati “zeleno svjetlo” te da tada vlada može donijeti takvu odluku. Optimističan je da bi se granica ponovno mogla otvoriti već 15. juna.

Naglašavajući da je Italija važan susjed i ključni ekonomski partner za Sloveniju, Logar je izjavio da su i politički odnosi dviju zemalja na visokom nivou.

Di Maio, koji je nakon epidemije nastavio diplomatske kontakte u Evropskoj uniji (EU) radi otvaranja granica i mobilizacije turizma, nastavio je posjetu Sloveniji i zahvalio se slovenačkom kolegi na ukazanom optimizmu u pogledu ponovnog otvaranja granica.

“To je veoma važno za nastavak turističkog sektora, što je od vitalnog značaja za mnoge naše građane, kao i za obje države”, rekao je Di Maio koji će sa istim dnevnim redom 9. juna posjetiti i Grčku.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com