Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Četvrtak, 16 Juli 2020

Brčko: Prosjačenje u porastu

  • Objavljeno u Brcko

prosNa području Brčko distrikta u posljednje vrijeme vidljivo je povećanje broja osoba koje se na ulicama grada i okolice mogu zateći kako čine prekršajnu radnju prosjačenje.

Više...

Pokret SPD Brčko: Apelujemo vlastima da uvedu moratorij na sve vrste zapošljavanja u javnim institucijama

pokret spd 2ZA ČETIRI GODINE VLAST RASULA OKO 200 MILIONA MARAKA Za samo posljednje četiri godine za prekomjerno zapošljavanje i grantove koji su dijelili skupštinski poslanici utrošeno je 200 miliona maraka bez ikakvih vidljih rezultata. Pokret SPD na ovaj način želi iskazati nezadovoljstvo zbog očiglednog haosa u zapošljavanju u javnim institucijama, javnim preduzećima, fondovima i zavodima.

 

Više...

Plenković dobio odobrenje za novu vladu: Milanović mu pružio ruku, on njemu lakat

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković sastao se s predsjednikom ove države Zoranom Milanovićem na Pantovčaku koji mu je uručio Odluku o dodjeli mandata za sastavljanje nove hrvatske vlade.
“Bit će manje ministarstava, šesnaest. Imat ćemo četiri potpredsjednika Vlade: Božinović i Marić, Medved i Milošević. Resori: unutrašnji poslovi, branitelji, finansije, odbrana, poljoprivreda, regionalni razvoj, fondovi EU, Vanjski i EU poslovi, more i promet, spojit ćemo pravosuđe i upravu, ostaje ministarstvo zdravstva, ministarstvo kulture će dobiti u nazivu i medije. Imat ćemo ministarstvo turizma i sporta, ministarstvo nauke i obrazovanja ostaje kakvo jeste, te ministarstvo privrede i održivoga razvoja. Imat ćemo i dalje središnje državne urede, novo tijelo je središnji državni ured za demografiju i mlade”, poručio je Plenković ovom prilikom.
Sredinom iduće sedmice održat će se i konstituirajuća sjednica novog saziva Sabora, rekao je Plenković i dodao da će se zadnja sjednica ove Vlade održati u utorak.
Zanimljivo je da je Milanović Plenkoviću pružio ruku, ali je on nije prihvatio već je ponudio lakat zbog mjera zaštite od zaraze.

Više...

Pojedinačna subvencija za komunalne usluge 66 maraka

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta prije nekoliko dana usvojila je Odluku o utvrđivanju kriterija za raspodjelu sredstava kao i Program utroška sredstava za subvencije osobama u stanju socijalnih potreba za komunalne usluge. Tako da će korisnici u stanju socijalnih potreba ove godine ostvariti subvencije ranije nego prethodnih godina, a sve u svrhu pomoći ovim kategorijama stanovništva tokom pandemije izazvane korona virusom.

Subvencije ostvaruju penzioneri koji su u 2020. godini ostvarili pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 150 KM kojih ima 6.754, te korisnici socijalno-programskih mjera.

„Također, prava ostvaruju i nezaposlena lica evidentirana do 1. aprila 2020. godine u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i to žene s navršenih 55 godina života i starije i muškarci s navršenih 60 godina života i stariji, ukupno njih 2.603 korisnika. Zatim korisnici stalne osnovne novčane pomoći prema posljednjim evidencijama za mjesec kada se donosi Odluka, hraniteljske porodice djece bez roditeljskog staranja i punoljetnih lica smještenih u hraniteljske porodice njih ukupno 929. Onda porodice djece ometene u psihofizičkom razvoju evidentirana prema posljednjim evidencijama za mjesec kada se donosi Odluka kojih je 424. Ratni vojni invalidi i mirnodopski invalidi evidentirani u Službi za boračko-invalidsku zaštitu čija lična invalidnina ne prelazi iznos od 371,77 konvertibilne marke kojih je evidentirano 1.338 kao i slijepa lica korisnici dodatka za njegu i pomoć od drugog lica, koji istovremeno nisu korisnici penzije ili stalne osnovne novčane pomoći ili evidentirani na Zavodu za zapošljavanje, njih četvoro“, precizirala je šef Centra za socijalni rad Nataša Stevanović.

Dodala je da je za ove svrhe izdvojeno 830.000 maraka, te da će pojedinačna subvencija iznositi 66 maraka.

Naglasila je da su nalozi za prenos sredstava u iznosu od 795.432 marke Komunalnom pripremljeni zajedno sa spiskovima za ukupno 12.052 korisnika, dok će preostali iznos biti prebačen kad novoevidentirani penzioneri ostvare jednokratnu pomoć u septembru ove godine.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com