Menu

InfoBrcko.com - Utorak, 04 Avgust 2020

BANJALUČKI BOJ: Na pazaru smrti gazije su napravile kupoprodaju duša

  • Objavljeno u BiH

BpBBosanski historičari na osmanskom jeziku sve do osamnaestog stoljeća bavili su se isključivo svjetskom historijom. Tek od tog stoljeća, koje je ostalo dosta zatamnjeno, javlja se određen broj istraživača, koji se osvrću na događaje u Bosni toga vremena. Koliko se dosada znade, prvi od njih bio je Omer Novljanin, poznat kao Omer-efendija iz Novog, koji je napisao hroniku događaja u Bosni 1736.–1739. godine. Njegov ugao zanimanja je posebno Boj pod Banja Lukom 1737. godine, našim svekolikim nemarom skrajnut, iako je imao neprocjenjiv značaj za Bosnu. I pored toga što su mnogi kasniji historičari i istraživači toga vremena, istina fragmentarno, s različitih aspekata posmatrali ovu bitku – o njoj se nije dovoljno znalo

 

 

Više...

Brčko: Ovjera kartona lica sa evidencije Biroa rada od juče po starom sistemu

  • Objavljeno u Brcko

Zavod za zaposljavanje 780x470U junu i julu Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta ovjeru kartona lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda je vršio saglasno početnom slovu prezimena, te u produženom radnom vremenu od 8 do 15 sati. Od juče, način rada sa strankama vraćen je na prijašnji sistem, kazao je šef sektora za posredovanje pri zapošljavanju Admir Galijatović.

Više...

Brčko: Uhapšen devetnaestogodišnjak, pronađen kokain i marihuana

  • Objavljeno u Brcko

lecenje zavisnost od kokaina dr vorobjevNastavljajući kontinuirane aktivnosti na sprečavanju zloupotrebe narkotičkih sredstava na području Brčkog, policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su dana 03.08.2020. godine u večernjim satima, a na osnovu prikupljenih informacija, pronašli lice S.T. rođeno 2001. godine u Sremskoj Mitrovici nastanjen u Brčkom, te zbog opasnosti od odlaganja, izvršili pretres istog, na osnovu člana 64 Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH.

Više...

Naopaka godina u Evropi: Napadao obilan snijeg, a početak je augusta

 

Dok je naš region sinoć zadesila promjena vremena koja je, osim kiše, donijela i osvježenje nakon dosadašnjih vrućina, Italiju je dočekalo još nevjerovatnije iznenađenje – snijeg u augustu.

Sudeći prema snimkama uživo, na planinskom prijevoju Stelvio, koji se nalazi na sjeveru Italije i koji graniči sa Švicarskom, sinoć je počeo padati jaki snijeg.

Prijevor Stelvio nalazi se na visini od 2.757 metara odakle nam stižu snimci snježne ljetne idile.

 

Više...

U BiH 377 novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata

  • Objavljeno u BiH

 

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovano 377 osoba zaraženih koronavirusom.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 974 uzorka, od kojih je 301 bio pozitivan na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testiran 89.551 uzorak, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 7.517 osoba i to kod 3.713 žena i 3.804 muškarca.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 3.782 pacijenta, dok je trenutno aktivno 3.557 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2, navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Od 178 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 114 osoba je muškog i 64 ženskog spola.
Virus korona u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj je potvrđen kod 76 osoba, a nakon testiranih 506 uzoraka, dok je prijavljen jedan smrtni slučaj.

U Univezitetskom kliničkom centru RS trenutno je hospitalizirano 75 oboljelih, u ostalim bolnicama 205, a najviše u dobojskoj 45.

Od početka infekcije u RS koronavirus potvrđen kod 5.136 osoba, a zabilježena su 183 smrtna slučaja.

 

Više...

INSPEKTORAT DISTRIKTA: EPIDEMIOLOŠKE MJERE SE UGLAVNOM POŠTUJU

  • Objavljeno u Brcko

 

Rezultati kontrola, koje sprovode inspktori Distrikta na terenu, pokazuju da oko 90 odsto vlasnika ugostiteljskih objekata poštuje epidemiološke mjere koje je donio Štab za zaštitu i spašavanje, kaže Damir Bulčević, šef Inspektorata Distrikta.

On je uputio apel građanima da se pridržavaju epidemioloških mjera jer samo na taj način mogu zaštititi sebe i druge s obzirom da zdravstvena slika u Distriktu, u ovom momentu, nije dobra.

Bulčević je, ovom prilikom, zamolio sve privrednike Distrikta, posebno one koji se bave ugostiteljstvom i turizmom, da se još malo strpe do smirivanja situacije i izdavanja novih naredbi koje bi trebalo da budu povoljnije od sadašnjih.

Prema njegovim riječima, Inspektorat Distrikta i dalje izdaje rješenja o mjerama izolacije koje predlaže Javno zdravstvo.
„Svakodnevno je nekoliko stotina građana u izolaciji, a riječ je o osobama koje su u kontaktu sa zaraženim osobama“, kaže Bulčević.

Radio Brčko

 

Više...

ODRŽAN PRVI NASTAVAK 66. REDOVNE SJEDNICE SKUPŠTINE

  • Objavljeno u Brcko

 

Skupština Brčko distrikta nastavila je u ponedjeljak 3. augusta 2020. godine 66. redovnu sjednicu. Razmatrani su i usvojeni izvještaji Mandatsko-imunitetske komisije o provedenim procedurama za izbor kandidata za članove upravnih odbora JP „Radio Brčko“ i JP „Komunalno Brčko“, kao i odluke o imenovanju članova upravnih odbora ovih javnih preduzeća.

Usvojeno je više odluka o utvrđivanju javnog interesa Brčko distrikta BiH za izgradnju infrastrukturnih objekata kao i četrnaest odluka o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorima i nekretninama bez naknade od strane nevladinih organizacija i udruženja.

„Smatram da je dobro da su usvojeni njihovi zahtjevi jer znamo u kakvom se stanju nalazi imovina Brčko distrikta, da je napuštena i zapuštena. Ako ništa drugo, udruženja će održavati te poslovne prostore“, rekao je Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH. Rekao je da je cjelokupna procedura provedena u skladu sa zakonom i da su odluke donesene u korist organizacija i udruženja koji su podnijeli zahtjeve.

„Opredjeljenje Skupštine je da se iznađu mogućnosti da se udovolji i svim drugim udruženjima koja se obrate zahtjevom za dodjelu prostora na korištenje bez naknade“, istakao je potpredsjednik Filipović. Pojasnio je da su prostori dodijeljeni na korištenje u periodu od dvije godine uz obavezu plaćanja PDV-a kao i da se ugovor može prekinuti i prije ukoliko Vlada bude imala potrebu za prostorima koji su dodijeljeni bez naknade.

Poslanici su usvojili Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o procedurama u postupku usklađivanja propisa Brčko distrikta BiH s pravom Evropske unije kao i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju JZU „Zdravstveni centar Brčko“.

Skupština je povukla s dnevnog reda razmatranje Prijedloga odluke o usvajanju srednjoročnog plana razvoja zdravstvene zaštite Brčko distrikta BiH jer nije dobio podršku nadležne Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu. Komisija je tražila korekcije ovog dokumenta uz prisustvo članova tima koji je radio na izradi ovog dokumenta.

Podršku poslanika dobio je Izvještaj o radu Nadzornog odbora JZU „Zdravstveni centar Brčko“, Izvještaj o radu i finansijskom stanju kao i Izvještaj o završnom računu JP “Luka Brčko“ u 2019. godini. Date su i saglasnosti na nekoliko pravilnika među kojima i saglasnost na Pravilnik o radu JP „Komunalno Brčko“ uz Zaključak koji obavezuje Upravni odbor ovog preduzeća da izmijeni član 51 Pravilnika i definiše način i uslove ostvarivanja prava na neplaćeno odsustvo zaposlenih.

U prvom nastavku 66. redovne sjednice razmatrana je Informacija o radu Nezavisnog odmora za izbor šefa Policije Brčko distrikta u prvom polugodištu ove godine kao i više drugih informacija među kojima i Informacija o snabdijevanju ruralnih naseljenih mjesta u Brčko distriktu vodom.

Sjednica je prekinuta kod razmatranja Nacrta zakona o izmjeni i dopuni Zakona o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji i bit će, prema riječima potpredsjednika Filipovića, nastavljena u četvrtak 6. augusta 2020. godine prije vanredne sjednice Skupštine na kojoj treba da se razmatra rebalans budžeta Brčko distrikta, prenosi Bdc.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com