Menu

880x90

InfoBrcko.com - Utorak, 01 Septembar 2020

Roditelj: Direktor škole Sveti Savo samovoljno prepravio bosanski u "bošnjački" (VIDEO)

  • Objavljeno u BiH

JEZIKU školske klupe ipak nisu sjeli svi učenici. Nastavu ne pohađaju učenici područne škole „Sveti Sava“ iz Liplja kod Zvornika, koji zajedno sa svojim roditeljima štrajkuju. Roditelji 12 učenika traže, kako kažu, ravnopravnost za svoju djecu i već godinama pozivaju nadležne institucije da konačno riješe problem izučavanja Bosanskog jezika u školama u entitetu Republika Srpska.

Više...

Loše stanje u zdravstvu: Milić traži odgovornost direktora

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić zatražio je danas od Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove u tom gradu da utvrdi odgovornost direktora zbog lošeg stanja u zdravstvu, ali i nedostavljanja podataka o ličnim i primanjima ostalih zaposlenih.
Milić je rekao Srni da je nedopustiv takav odnos menadžmenta Javne zdravstvene ustanove prema javnom novcu, budući da se godišnje po raznim osnovama toj ustanovi prebaci desetine miliona KM budžetskih sredstava.

On kaže da to predstavlja i drastično kršenje odluke Skupštine o uspostavljanju registra primanja u javnom sektoru, što uključuje podatke ne samo o platama, već i angažmanu u komisijama, za šta se godišnje u distriktu izdvaja 120 miliona KM.

Milić je najavio da će u skupštinsku proceduru uputiti izmjene Zakona o kancelariji za prevenciju korupcije kako bi se utvrdila prekršajna odgovornost za nedostavljanje podataka ili dostavljanje netačnih podataka i novčana kazna od minimum 10.000 KM za rukovodioce takvih organa uprave i institucija.

Autor: Srna

Više...

Bošnjački učenici kod Zvornika i dalje ne pohađaju nastavu: U 21. vijeku bore se za vlastiti jezik

  • Objavljeno u BiH

 

Učenici bošnjačke nacionalnosti u područnoj školi u Liplju kod Zvornika prvi dan u novoj školskoj godini nisu pohađali nastavu. U štrajku su skupa sa roditeljima jer im je onemogućeno izučavanje bosanskog jezika. Kako poručuju, na nastavi se neće pojaviti dok im ne bude riješen ovaj problem diskriminacije.
Umjesto u školskim klupama, 12 učenika bošnjačke nacionalnosti iz područne škole u Liplju nadomak Zvornika koja pripada Osnovnoj školi "Sveti Sava", od prvog do petog razreda ovaj dan su proveli u dječijem igralištu. Razlog za revolt je činjenica da im u knjižicama nije naveden naziv jezika, dok je u matičnim školskim knjigama umjesto bosanskog upisan "jezik bošnjačkog naroda".
Prvobitna informacija da će problem danas biti riješen je povučena zbog činjenice da se ispred škole na dogovoreni sastanak nisu pojavili resorni ministar, gradonačelnik Zvornika, kao ni direktor škole.
"Problemi u Liplju će trajati sve dok se ne riješi na višem nivou te dok se ne dobije pismena odluka da učenici ovdje izučavaju bosanski jezik. Mi želimo pravo da svoj jezik nazovemo njegovim pravim imenom. Ovdje neko ciljano radi na tome da se rasele Bošnjaci koji su se vratili na ovo područje. Udaraju u našu svetinju, a to je dijete", kaže nam Hajrudin Okanović, jedan od roditelja.
Problem u Liplju traje već nekoliko godina, a roditelji su ga dosad bezuspješno pokušavali riješiti u nekoliko navrata. U 2018. im je nakon štrajka glađu obećano da će učenici izučavati bosanski jezik, ali stvari u praksi su drugačije.
"Ovdje sada ostajemo do kraja i borit ćemo se. Pozivamo sve relevantne institucije da se uključe u rješavanje ovog problema, kako se ne bismo svake godine borili za svoj jezik", naglasio je Okanović.
Učenici u područnoj školi u Liplju nastavu pohađaju od prvog do petog razreda, a njihovi roditelji danas tvrde da je tokom proteklog raspusta direktor ove ustanove samoinicijativno u matičnim knjigama umjesto bosanskog jezika naveo "jezik bošnjačkog naroda".
"Direktor je samovoljno izvršio ispravke jezika u matičnim knjigama i nakon što smo to saznali napravili smo sastanak sa gradonačelnikom. On je direktora pozvao te ga pitao da li ima pisanu dozvolu za to, na što mu je on odgovorio da mu je to usmenim putem iz ministarstva naređeno. Direktor je učiteljicama rekao da će stići danas na sastanak s roditeljima, ali na kraju do toga nije došlo", priča Muharem Sinanović čija su djeca ranije završila ovu školu.
Husein Sačević, također svoje dvoje djece jutros nije poslao na nastavu, a kako ističe, roditelji žele samo da se poštuju zakoni i osnovna ljudska prava koja su zagarantovana svim konvencijama.
"Moram reći da se roditelji boje svega ovoga, pojedini su odustali od borbe jer zavise od institucija. Ovdje nas je većina bez zaposlenja, ali nekima ni to ne predstavlja problem, ne žele se povući jer će i život za svoju djecu dati", ističe Sačević, roditelj četvero djece, od kojih dvije pohađa nastavu u spomenutoj školi.
Kada je riječ o nastavnom planu i programu, učiteljice iz područnog odjeljenja Osnovne škole "Sveti Sava" Zvornik navode da im je u određenoj mjeri bilo teško jer su u vrijeme pandemije koronavirusa radili na osnovu dva plana i programa rada iz Tuzlanskog kantona i Republike Srspke.
"Hvala Bogu, uspjeli smo, djeca su završila školsku godinu. Bilo je teško, ali je sve ispalo dobro. Kada je riječ o planu i programu nacionalna grupa predmeta je rađena iz Tuzlanskog kantona te smo koristili i njihove udžbenike", navela je Anela Gazibegović, učiteljica u područnom odjeljenju Osnovne škole "Sveti Sava".
U Liplju trenutno živi 57 porodica koji se susreću sa brojnim problemima, među kojima je nezaposlenost i loš obrazovni sistem, što kako ističu mještani, dovodi i do masovnog odlaska stanovništva.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com