Menu

880x90

InfoBrcko.com - Četvrtak, 17 Septembar 2020

Slovačka, zemlja u kojoj je islam nepoželjan

slovacNedostatak džamija stvara još jedan problem slovačkim muslimanima, koji nisu pronašli mjesto za namaze i okupljanje. Živeći u jedinoj evropskoj zemlji bez ijedne džamije, zvaničnici u Islamskoj fondaciji pokušali su dobiti dozvolu za izgradnju džamije u Bratislavi, ali je njihova aplikacija odbijena. Centar za istraživanje etniciteta i kulture (CVEK) u Bratislavi proveo je nekoliko istraživanja o mišljenju Slovaka o manjinama i religijama i otkrio da blizu 70 procenata ispitanika ne odobrava državnu dozvolu muslimanima da prakticiraju svoju vjeru

Više...

Izjava šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec o procesuiranju slučajeva navodne izborne prevare

  • Objavljeno u BiH

 

„Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja nedavne napore Tužilaštva BiH i Tužilaštva Brčko distrikta BiH u procesuiranju slučajeva navodne izborne prevare“, izjavila je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

„Suzbijanje izbornih prevara ključna je komponenta u zaštiti integriteta i kredibiliteta izbora. To je neophodno kako bi se vratilo povjerenje građana i kako bi se u potpunosti ispoštovala njihova volja da budu adekvatno zastupljeni, kako je takođe navedeno u svim prethodnim izvještajima o praćenju izbora koje je izdao OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Misija poziva nadležne vlasti, uključujući Centralnu izbornu komisiju i tijela za provođenje zakona širom zemlje, da budu proaktivni u rješavanju žalbi i istrazi sumnjivih izbornih djela. Misija poziva rukovodstva političkih stranaka da provode politike djelovanja u cilju sprečavanja bilo kakvih izbornih prevara iz njihovih redova.

Misija je spremna podržati svaki proces koji unapređuje izborni integritet i vraća povjerenje građana u izbore”, naglasila je Kavalec.

 

Više...

Grad u BiH zabranio rad nedjeljom

  • Objavljeno u BiH

 

Nedjelja će za trgovine, internetske klubove i kladionice u Kiseljaku biti neradna. Odluku o radnom vremenu prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata, obrta i srodnih djelatnosti na području općine Kiseljak, većinom glasova, 16 od ukupno 23 vijećnika, izglasalo je Općinsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici, piše Večernji list BiH.

Uz odluku o neradnoj nedjelji, usvojen je i amandman Kluba vijećnika SDA kojim je, osim dežurne apoteke, nedjeljom, sa skraćenim radnim vremenom, omogućen rad benzinskim pumpama, pekarama i mesnicama.

Benzinske pumpe u Kiseljaku nedjeljom će raditi do 16 sati, pekare do 14, a mesnice do 12 sati. Odluka o neradnoj nedjelji dobila je potporu Kluba vijećnika HDZ-a BiH, njih 11, te većine iz Kluba vijećnika SDA.

Izuzetak je bio Izudin Dahija, a jedna od vijećnica ovog Kluba, koji ima sedam vijećnika, nije bila na sjednici. Protiv odluke bili su vijećnici opozicionih stranaka, dva vijećnika SDP-a i DF-a bila su protiv, a dvojica vijećnika HSP-a BiH suzdržana.

Obrazloženje onih koji su bili protiv jest da vrijeme nije pogodno za dodatno ograničavanje rada.

Ipak, uz podršku većine u Općinskom vijeću, Kiseljak se pridružio sad već brojnim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini koje su od početka pandemije koronavirusa donijele odluku o neradnoj nedjelji, u sadašnjim okolnostima, prije svega, kako bi onima na koje se odnosi omogućile poduzimanje mjera nužnih za suzbijanje širenja bolesti.

Pandemija je ubrzala donošenje odluke o kojoj se i prije raspravljalo jer neradna nedjelja bila je san mnogih zaposlenih, posebno u trgovinama.

Naravno, izuzetaka koji su svojim radnicima davali mogućnost izbora, plaćali im posebno rad nedjeljom je bilo, ali u Općinskom vijeću, nakon široke javne rasprave, bilo je više ruku za neradnu nedjelju.

 

Više...

Karneval na vodi „Savska regata 2020“ u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

U nedjelju, 20. septembra 2020. godine u organizaciji Nautičkog kluba Brčko biće održana „Savska regata 2020“.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Skupštine i Vlade Brčko distrikta BiH, a biće organizovana u skladu sa preporukama Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH.

Program “Savske regate 2020”:

  

 

Više...

Brčko: U subotu obuka anketara koji će raditi provjeru i kontrolu adrese prebivališta

  • Objavljeno u Brcko

 

Obavještavamo Vas da će 19.09.2020. godine (subota) u 10:30h u sali Direkcije za finansije biti održana obuka anketara Odjeljenja za javni registar na temu “Provjera i kontrola adrese prebivališta na teritoriji Brčko distrikta BiH”.

Obuci će prisustvovati ispred Misije OSCE- a u BiH gosp. Goran Petrov, stalni ekspert ODIHR-a (Ured za demokratske institucije i ljudska prava), gospođa.Maja Mirković, projektna asistentica Misije OSCE-a u BiH i predstavnici Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH Zlatko Jašarević, šef Odjeljenja za javni registar i Hajrudin Jusufović, šef Pododjeljenja za lična dokumenta, piše Radio Brčko.

 

Više...

Spomenici: Tri istine koje se međusobno ignorišu i u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

spomeniciDa li su izraz nadmetanja u tome ko je najviše stradao? Da li su žrtve vidljive kroz sagrađene spomenike? Da li smo spremni prihvatiti stradanja drugih? Šta mladi naraštaji zaključuju na osnovu spomeničke kulture u regionu? Ovo su samo neka od pitanja na koja se pokušalo odgovoriti na drugom panelu online konferencije „Spomenici u kulturi sjećanja. Svjedočanstvo vremena, mjesta sjećanja, mjesta prijepora“.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com