Menu

880x90

InfoBrcko.com - Četvrtak, 03 Septembar 2020

Proizvodnja računara u BiH: Ovo je priča o Energoinvestovom IRIS-u PC 16

  • Objavljeno u BiH

pcEksponat koji je izazvao veliku pažnju posjetitelja multimedijalne izložbe "Industrijalizacija u toku" u sarajevskom Historijskom muzeju je Energoinvestov računar IRIS PC 16. Proizvodio se krajem 80-ih godina i bio je rame u rame sa američkim konkurentima. U nekim detaljima i bolji. Uprkos iznimno visokoj cijeni bio je vrlo prodavan proizvod.

Više...

Košarac posjetio Agroindustrijski kompleks STUDEN Holdinga u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Ministar spoljnjih poslova i ekonomskih odnosa Staša Košarac posjetio je fabriku za proizvodnju jestivog ulja BIMAL, Rafineriju šećera STUDENAGRANA i Agroindustrijski kompleks STUDEN Holdinga u Brčkom. Kao najveći investitor u prehrambenu industriju Bosne i Hercegovine STUDEN Holding je predstavio svoje proizvodne pogone i visokokvalitetne proizvode koje plasira na domaćem tržištu i izvoznim tržištima zemalja Europe, Zapadog Balkana i Bliskog istoka.
Budući da su BIMAL i STUDEN AGRANA jedini domaći poizvođači jestivog ulja i šećera fokus je na kontinuitetu proizvodnje, a u cilju stabilnog snabdijevanja domaćeg tržišta.
Domaća industrija je u izuzetno teškoj poziciji izazvanom COVID 19 krizom i stoga je ključno da institucije vlasti na svim niovima koordinišu rad kako bi na taj način već
tešku situaciju institucionalno olakšali, a ne otežali, izjavio je Ševal Suljkanović, izvršni direktor BIMALa za ekonomska pitanja. Posjeta minstra Košarca uvjerava
nas da ministar i ministarstvo prepoznaju važnosti održanja domaće industrije u ovoj izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji generalno i jasna je poruka svim domaćim
proizvođačima da imamo partnera za razgovor, istaknuo je Suljkanović. Tokom sastanka i obilaska proizvodnih pogona ministar Košarac je istaknuo važnost
postojanja domaće proizvodnje jestivog ulja i šećera, te izrazio spremnost za proaktivan rad koji bi obezbijedio stabilno i kontinuirano snabdijevanje tržišta.
Delegaciju je u ime STUDEN Holdinga primio Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja BIMALa, Nataša Pucar, direktor korporativnih komunikacija STUDEN .Holdinga a u ime distrikta Srđan Blažić, šef odjeljenja za stručne i administrativne poslove.

 

Više...

Organizacija SDP BiH Brčko distrikt BiH:SDP BiH i NS BiH ide odlučno u okviru koalicije ''BH BLOK-SDP BIH I NS BIH'' u naredne izbore

 

Organizacija SDP BiH Brčko distrikt BiH i Gradski odbor NS BiH Brčko distrikt BiH, na danas održanoj press konferenciji su informisali javnost o formiranju koalicije ove dvije stranke pod nazivom ''BH BLOK-SDP BIH I NS BIH'' sa kojom će nastupiti na predstojećim Lokalnim izborima 2020. godine.
Navedena koalicija ima zajedničku listu kandidata koja je jučer ovjerena od Centralne izborne komisije BiH.
Organizacija SDP BiH Brčko distrikt BiH i Gradski odbor NS BiH Brčko distrikt BiH su usaglasili Sporazum za Brčko distrikt BiH 2020. godine, odnosno utvrdili principe, smijernice i plan zajedničkog političkog djelovanja u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine kojeg će narednih dana verifikovati predsjednici političkih stranaka koje čine koaliciju.
Želimo istaći da će se naša koalicija zalagati za principe koji su navedeni u sporazumu, a to su principi slobode, jednakosti i solidarnosti što su univerzalni principi ove dvije stranke.
Nastojat ćemo da se građanima Brčko distrikta omogući ugodnije okruženje za život, obezbijedi zdravo okruženje za rad, bez ucijena, bez korupcije uz punu transparentnost u radu javnih službi i trošenje javnog novca. Zalagat ćemo se za potpunu depolitizaciju javne uprave. Smatramo da je vrijeme u Distriktu za velike korake i projekte, te u skladu sa navedenim ćemo u skorije vrijeme predstaviti javnosti Osnove strategije razvoja Brčko distrikta BiH, koji će biti zasnovani na ekonomski održivom razvoju, kvalitetnom životu građana, kao i uključenosti građana u donošenju važnih odluka.
SDP BiH i NS BiH ide odlučno u okviru koalicije ''BH BLOK-SDP BIH I NS BIH'' u naredne izbore da napravi rezultat koji će omogućiti da ova koalicija bude nezaobilazan faktor u formiranju vlasti u Brčko distriktu BiH.
Koalicija je zasnovana na programu i jedinstvu ideje da Distrikt krene u mnogim segmentima da bolje funkcioniše.
Nećemo voditi kampanju na spominjanju problema, nego ćemo u svom programu dati odgovore i ponuduti rješenja kako riješiti probleme građana.
Koalicija ''BH BLOK-SDP BIH I NS BIH'' je zasnovana na jedinstvu ideje i zajedničkih ideoloških i programskih tačaka.
Kada je riječ o nosiocu liste, nosilac je svaki kandidat na našoj listi, a u skorije vrijeme ćemo objaviti imena svih kandidata. Lista je sačinjena tako da niko ne može biti apsulutni favorit, lista je vrlo ujednačena, sačinjena od ljudi koji će nakon izbora moći preuzeti odgovornost za vođenje procesa u Brčko distriktu BiH.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com