Menu

880x90

InfoBrcko.com - Utorak, 08 Septembar 2020

KARDINAL PULJIĆ: Na 75. rođendan podnosi ostavku

 

Kardinal Vinko Puljić, koji je u utorak napunio 75 godina, potvrdio je kako će papi Franji sukladno ustaljenoj praksi sada ponuditi ostavku kao vrhbosanski nadbiskup, no neće prestati djelovati šireći vjeru i zalagati se za pravdu i jednakopravnost naroda u BiH.

Moje je dati Papi svoju ostavku, a što će on uraditi, to stvarno ne znam – kazao je kardinal Puljić u intervjuu za portal nedjelja.ba dodajući kako će poslušati “što god Sveti otac odluči”.

Ranije ove godine papa Franjo postavio je vojnog ordinarija Tomu Vukšića za vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora, a generacijsku smjenu unutar katoličke crkve u BiH nastavio je i postavljenjem Petra Palića za mostarsko-duvanjskog biskupa.

Raniji hrvatski biskup novu bi dužnost u Mostaru od 86-godišnjeg Ratka Perića trebao preuzeti 13. septembra.

Kardinal Puljić kazao je kako je crkva u BiH sada pred izazovom prilagodbe novim zahtjevima vremena dodajući kako to znači i njen unutarnji preustroj.

Pojasnio je kako to znači da svećenici moraju pokazati hrabrost i sposobnost očuvati evanđeoski duh, a vjernici moraju pokazati kako su oni ti koji istinski žive vjeru i prenose je na nova pokoljenja, prenosi Hayat.

“Moramo biti prepoznatljiva crkva”, istaknuo je kardinal Puljić.

 

Više...

Matthew Palmer sutra u Sarajevu

 

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Matthew Palmer sastat će se sutra u Sarajevu s članovima Predsjedništva BiH, potvrđeno je Feni u Predsjedništvu.

Međutim, Fenin izvor nije bio u mogućnosti da govori o sadržaju tih razgovora.

U međuvremenu je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio za ATV da će on s američkim zvaničnikom, prije svega, razgovarati o problemima sa kojima se susreće ekonomija BiH kao posljedicama virusa korona.

- Govorićemo o tome šta je potrebno BiH da bi napravila veliki investicioni ciklus, kako bi pokrenuli našu privredu i, naravno, očekujući podršku iz SAD kao velike zemlje i njihovog velikog uticaja na međunarodne finansijske institucije da taj investicioni ciklus podrže u BiH kod tih institucija - rekao je Tegeltija sinoć za ATV.

 

Više...

Broj zaposlenih u bankama u BiH nastavlja se smanjivati

  • Objavljeno u BiH

 

Broj zaposlenih u bankarskom sektoru Bosne i Hercegovine nastavlja se smanjivati i u komercijalnim bankama, kojih ima 23, sa 31. martom ove godine bilo je 9.606 zaposlenih, a što je za 53 zaposlenika manje nego na kraju 2019. godine.

Pad zaposlenih u bankama bio je izraženiji u Federaciji gdje je smanjenje bilo 0,8 posto ili za 50 zaposlenika, dok je u Republici Srpskoj tri zaposlenika manje u odnosu na decembar 2019. Ukupan broj zaposlenih u bankama u Federaciji BiH je na kraju marta bio 6.609, a u Republici Srpskoj 2.997.

Od ukupnog broja zaposlenih dominira osoblje sa visokom stručnom spremom, kojih ima 6.001 ili čak 62,47 posto.

Smanjenje broja zaposlenih dijelom se može povezati i sa restrukturiranjem poslovanja u bankama. U odnosu na 31.decembar 2019. godine banke sa sjedištem u Republici Srpskoj smanjile su svoju organizacionu strukturu za dvije organizacione jedinice, dok su banke sa sjedištem u Federaciji BiH koje posluju u Republici Srpskoj zadržale isti broj organizacionih jedinica.

U Federaciji BiH sa 31. martom ove godine bilo je 11 organizacionih dijelova ili 2,1 posto više u odnosu na 31. decembar 2019. godine, ali je to kako se navodi u izvještaju Agencije za bankarstvo FBiH, rezultat reorganizacije, a ne stvarnog povećanja broja.

Inače, banke u Federaciji BiH imaju 544 organizaciona dijela, a banke u RS-u 286. Smanjenje broja zapsolenih trend je koji se bilježi još od vremena globalne finansijske krize 2008. godine.

Uoči krize broj zaposlenih premašivao je 11.000 da bi se u narednim godinama počeo smanjivati, a već 2014. godine pao je na nivo ispod 10.000. Sa ubrzanjem digitalizacije koju donosi Covid-19, ali i daljnjom konsolidacijom u sektoru, očekivati je nastavak trenda pada broja zaposlenih i u ovoj godini.

Više...

Hrvatska: Migrant zaražen virusom korona pobjegao iz riječke bolnice

  • Objavljeno u BiH

 

Migrant zaražen virusom korona koji je pobjegao iz riječkog Kliničko-bolničkog centra /KBC/ pronađen je jutros na području Brajdica u Rijeci.

Policija je potvrdila da je jutros oko 7.00 časova pronađen migrant koji je juče pobjegao iz riječkog KBC-a, javila je Televizija “N1”.

Prema prvim informacijama, on je pronađen u nekom od lučkih prostora, omotan ćebetom, a medicinska služba ga je odmah zbrinula.

Migrant zaražen virusom korona pobjegao je iz riječke bolnice juče oko 13.00 časova.

Iz riječke bolnice su saopštili da je ovaj pacijent doveden u pratnji policije kao dio grupe stranih državljana, te da je utvrđeno da je kovid pozitivan, ali da nema simptoma.

 

Više...

U toku drugi upisni rok: Koje fakultete mladi rado upisuju, a koje zaobilaze

  • Objavljeno u BiH

 

U toku je drugi upisni rok na fakultete univerziteta u Bosni i Hercegovini, a sudeći prema brojkama, popunjeno je tek oko 50 posto mjesta.

Univerzitet u Sarajevu je 5. juna 2020. godine objavio konkurse za upis studenata u studijskoj 2020/2021. godini koji omogućavaju upis 6.178 studenata na prvi ciklus i integrirani studij, 3.822 studenata na drugi ciklus studija, 180 kandidata na stručni studij, te 94 kandidata na specijalistički studij.

- Nakon završenog prvog upisnog roka na prvi ciklus i integrirani studij popunjeno je više od 50 posto mjesta u odnosu na broj ponuđenih mjesta, odnosno upis je izvršilo 3.305 kandidata. Najveći interes za studij i popunjenost mjesta primjetni su na fakultetima koji pripadaju grupaciji tehničkih nauka (Arhitektonski, Elektrotehnički i Mašinski fakultet) i grupaciji medicinskih nauka (Fakultet zdravstvenih studija, Farmaceutski i Veterinarski fakultet) – kazali su sa Univerziteta u Sarajevu.

Ističu kako su zadovoljni dosadašnjim brojem studenata koji su se prijavili tokom prvog upisnog roka.

- Broj prijavljenih i zainteresiranih kandidata za upis na Univerzitet u Sarajevu bio je veći nego prošle godine. A što se tiče upisanih studenata nakon prvog prijavnog roka, on je na prošlogodišnjem nivou. U toku je drugi prijavni rok koji traje od 31.8. do 13.9.2020. godine za fakultete/akademije gdje nije predviđeno polaganje prijemnog ispita, odnosno od 31.8. do 06.9.2020. godine za fakultete/akademije gdje je predviđeno polaganje prijemnog ispita – navode iz UNSA.

Enes Hašić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici, ističe kako su na ovom univerzitetu u prvom upisnom roku koji je bio krajem juna u prvu godinu prvog ciklusa studija upisali nešto više od 500 studenata.

- Kada gledamo u procentima, to je oko 50 posto od traženog broja. Prije osam dana, prošlog ponedjeljka raspisan je novi konkurs za dodatni upis i očekujemo, s obzirom na to da on traje do 18. septembra, da ćemo upisati, kao i prošle godine, oko 600 studenata. Puna popunjenost bila je na Medicinskom fakultetu, gdje više nemamo slobodnih mjesta, a na Informatičkom odsjeku, na Politehničkom fakultetu, na Softverskom inžinjerstvu, imamo oko sedam slobodnih mjesta. Na drugim fakultetima imamo još slobodnih mjesta. Na Filozofskom, na Metalurško-tehnološkom fakultetu imamo najviše slobodnih mjesta. Generalno, na svim fakultetima na prvom ciklusu studija imamo određeni broj slobodnih mjesta – kaže Hašić.

Ističe kako su relativno zadovoljni brojem prijavljenih kandidata, s obzirom na cjelokupnu situaciju u vezi sa smanjenjem broja učenika u srednjim školama i s obzirom na situaciju sa koronavirusom jer je "negdje na ukupnom nivou jednak prošlogodišnjem interesu".

- Studenti više žele Medicinski i informatičke fakultete, a manji interes je za Metalurško-tehnološki fakultet i to je razumljivo. Za Ekonomski, Pravni i za druge fakultete društvenog usmjerenja je svake godine isto interesovanje. Vjerovatno je opredjeljenje studenata u vezi i sa mogućnošću zapošljavanja, potrebe privrede i svi procjenjuju da je to i zbog težine ukupnog studija – zaključuje Hašić.

U prvom upisnom roku za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Banjoj Luci, u akademskoj 2020/21. godine upisano je 1.758 studenata.

- Ove godine najveće interesovanje budućih studenata vlada za Fakultet bezbjednosnih nauka, Ekonomski fakultet, Elektrotehnički i Medicinski fakultet, pojedine studijske programe Filozofskog fakulteta (Psihologija, Predškolsko vaspitanje), Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, te strane jezike koji se izučavaju na Filološkom fakultetu, prvenstveno engleski jezik – kazali su sa Univerziteta u Banjoj Luci.

Ističu kako nešto lošije interesovanje vlada za Rudarski i Šumarski fakultet, te za Poljoprivredni fakultet.

- Očekujemo da će i na ovim fakultetima nakon provedenih svih upisnih rokova biti dovoljno zainteresovanih studenata. Kada je riječ o ukupnom broju upisanih studenata na svim fakultetima/Akademiji u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci, očekivanja su da će taj broj biti na prošlogodišnjem nivou – zaključuju.

Više...

Upaljen žuti alarm: Do kraja radne sedmice sunčano, toplo i bez padavina

 

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno vedro i sunčano vrijeme, uz temperaturu vazduha do 30 stepeni.

U jutarnjim satima će biti pretežno vedro, sunčano i toplo. Na sjeverozapadu se očekuje promjenljivo do pretežno oblačno vrijeme, a tokom dana pretežno sunčano uz blagi porast temperatura.

Jutarnja temperatura vazduha kretaće se od 13 do 20, a dnevna od 23 do 28, na jugu i sjeveru oko 30 stepeni.

Puhat će slab do umjeren vjetar, sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura.

Žuti meteoalarm upozorava da je vrijeme potencijalno opasno.

U srijedu će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne po kotlinama Bosne je moguća magla i niska naoblaka. Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu do 22, a dnevna od 26 do 31, na jugu do 34 °C.

U četvrtak također sunčano. Prije podne po kotlinama Bosne je moguća magla i niska naoblaka. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 23, a dnevna od 26 do 31, na jugu do 34 °C.

U petak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne po kotlinama Bosne je moguća magla. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 27 do 32, na jugu do 35 °C.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com