Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Subota, 02 Januar 2021

Velike kolone prema zemljotresom pogođenim područjima

 

Ne jenjava val dobrote i solidarnosti koji je nakon razornog potresa u Petrinji zahvatio Hrvatsku. Pomoć potresom pogođenim krajevima ne prestaje stizati ni tijekom ovog vikenda, piše "Jutarnji list".

Ljudi iz svih dijelova Hrvatske dolaze u Petrinju, Glinu, Sisak i ostala mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji kako bi pokušali pomoći stradalima u potresu.

Na smimcima sa društvenih mreža vide se velike kolone vozila koje idu prema zemljotresom pogođenom području, a mnogi građani voze svoje kamp kućice.

Više...

Rekordan broj: BiH u 2020. godini dobila 49 novih hafiza

  • Objavljeno u BiH

 

Bosna i Hercegovina je tokom protekle, 2020. godine dobila novih 49 hafiza, što je dosadašnji rekord, navode iz Islamske zajednice u BiH (IZBiH).

Pred Komisijom Rijaseta IZBiH hifz je položilo 28 muškaraca i 21 žena.

Posebna pažnja
- BiH je zemlja koja već stoljećima baštini islamsku vjeru, kulturu i tradiciju u okviru koje posebno mjesto zauzimaju pamćenje, čuvanje, izučavanje i prenošenje Kur'ana Časnog. Ponosni smo što možemo istaći da danas u našoj zemlji imamo 500 hafiza koji su na sebe preuzeli ovaj veliki emanet čuvanja Božije riječi - navode iz IZBiH.

Rad Islamske zajednice, u odnosu na izučavanje hifza, vidljiv je u više segmenata.

- S učenjem i izučavanjem Kur'ana počinje se u mektebu. Islamska zajednica u BiH održava nastavu u 1.843 mekteba. Nakon toga nastavlja se s izučavanjem Kur'ana u osam srednjih škola - medresa, a usto u dvije gimnazije postoje sekcije za učenje Kur'ana (Sarajevo i Zagreb).

Na islamskim fakultetima posebna pažnja poklanja se hifzu i izučavanju Kur'ana. U okviru IZBiH djeluju ovakve četiri visokoškolske ustanove - pojašnjava Zijad Suljić, šef Odjela za posebne vjerske programe IZBiH.

Prate napredak
Također, pri većini muftijstava u IZBiH postoje škole Kur'ana u kojima se omogućava svim zainteresiranima da izučavaju i uče hifz, a njihov napredak se prati i preslušava.

- Ovakvim pristupom, u posljednjih 10 godina, iznjedrili smo ukupno 292 hafiza, od čega 180 muškaraca i 112 žena - poručuju iz IZBiH.

Brojna takmičenja
Da bi se nastavio ovakav trend, Islamska zajednica u BiH redovno svake godine radi na popularizaciji ove aktivnosti kroz nekoliko segmenata - podrška novim hafizima; svaki kandidat ima mentora koji ga preslušava i daje mu smjernice i podršku; kandidat tokom polaganja hifza ima osigurane smještaj i hranu.

Tu su i organizacija takmičenja u hifzu na nivou BiH te na kojem učestvuje između 45 i 50 takmičara iz cijele zemlje, kao i međunarodno takmičenje u hifzu u Sarajevu koje okupi takmičare iz evropskih zemalja.

Više...

Kolike su plaće u regiji: Srbija pretekla BiH

 

Iako je pandemija koronavirusa utjecala na pad obima poslovanja u brojnim sektorima u regionu, interesantno je da je nivo prosječnih plaća u 2020. u svim zemljama zabilježio rast, pokazuje analiza Anadolije.

Najviše je porasla prosječna plaća u Sloveniji, i to za 59,35 eura (pokazatelji oktobar 2020. – oktobar 2019.), potom u Srbiji za 44,19, Makedoniji 36,31, Hrvatskoj 18,41, Bosni i Hercegovini 14,26, te najmanje, osam eura u Crnoj Gori.

U Makedoniji najmanja plaća
I prije povećanja prosječna plaća bila je najvišau Sloveniji, potom Hrvatskoj, te Crnoj Gori. Srbija je sa prosječnom plaćom ove godine pretekla Bosnu i Hercegovinu, a u Makedoniji, iako je zabilježila jedan od najznačajnijih porasta kada je u pitanju prosječna plaća, i dalje je najmanja u regionu.

Tako prosječna plaća u Sloveniji iznosi 1.181,35 eura (podaci za oktobar 2020.), u Hrvatskoj 890,41, Crnoj Gori 525 (podaci za novembar 2020.), u Srbiji 512,19, Bosni i Hercegovini 490,76, a Makedoniji 454,31.

U oktobru 2019. prosječna plaća u Sloveniji iznosila je 1.122 eura, u Hrvatskoj 872, Crnoj Gori 517, Bosni i Hercegovini i Srbiji po 468, te u Makedoniji 418.

Zabilježen rast
Porast prosječnih plaća potvrđuju i statistički podaci samih država regiona. Tako se u Sloveniji navodi da je prosječna neto plaća za oktobar 2020. iznosila 1.181,35 eura i bila je nominalno za jedan posto, realno za 0,7 posto, viša čak i od neto plaće za septembar 2020.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Hrvatske za oktobar 2020. iznosila je 6.756 kuna, što je nominalno više za 0,1, a realno niže za 0,3 posto u odnosu na septembar 2020. , pokazuju statistički podaci u Hrvatskoj.

I Crna Gora ima slične statistike. Prosječna neto zarada u novembru 2020. u odnosu na oktobar 2020. ostala je na istom nivou, dok je prosječna neto zarada u novembru 2020. u odnosu na isti mjesec 2019. zabilježila rast od 1,4 posto.

Realna zarada
Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u novembru 2020. u odnosu na oktobar 2020. zabilježile pad od 0,3 posto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,3 posto.

Makedonski statistički podaci navode da je u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine prosječna neto plata za oktobar 2020. godine nominalno veća za 9,2, a realno za 7,3 posto.

Više...

Ivo Filipović: Kancelarija za prevenciju korupcije jedan od prioriteta u Distriktu

  • Objavljeno u Brcko

 

Dopredsjednik Skupštine Distrikta Ivo Filipović, u godini koja je iza nas, kao najznačajnije rezultate rada brčanskog Parlamenta vidi usvajanje niza zakona, te posebno reagovanje izvršne i zakonodavne vlasti na stanje u vezi sa pandemijom kroz predlaganje i usvajanje mjera na ublažavanju posljedica COVIDA -19, bilo da je riječ o ublažavanju zdravstvenih ili ekonomskih konsekvenci zaraze u Distriktu.
„Ono na čemu će Parlament već od prve redovne sjednice u novom sazivu prioritetno raditi jeste donošenje budžeta za tekuću godinu, te usvajanje Zakona o sukobu interesa. Prioritet prioriteta je borba protiv korupcije i u tom kontekstu stvaranje svih preduslova za otpočinjanje rada Ureda za prevenciju i borbu protiv korupcije u Distrktu“, kazao je Filipović.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U svim ambasadama i konzulatima u svijetu zastave BiH će biti spuštene na pola koplja

  • Objavljeno u BiH

 

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je telegram saučešća povodom tragičnog događaja, u kojem je život izgubilo osam djevojaka i mladića u blizini Posušja.
“Vijest o tragediji u Posušju sam primila s dubokom tugom, bolom i nevjericom. U svojstvu zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova naše zemlje, upućujem izraze najdubljeg suosjećanja roditeljima, članovima obitelji, familiji i prijateljima, zbog nenadoknadivog gubitka. Ovo je veliki gubitak za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Molim Boga da ožalošćenim porodicama podari snage i strpljenja u ovim teškim trenucima”, navodi se u telegramu ministrice Turković.

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine danas je u našoj zemlji proglašen Dan žalosti.

Ministrica Turković uputila je instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama Bosne i Hercegovine u svijetu, po kojoj su dužni spustiti zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja.

Svi DKP-i, u skladu sa iskazanim interesom građana Bosne i Hercegovine u zemlji prijema, a uz poštivanje svih relevantnih epidemioloških propisa, mogu da organiziraju upisivanje u knjigu žalosti, te da na prigodan i dostojanstven način, sa pijetetom, obilježe Dan žalosti.

Izvor: Klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com