Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Četvrtak, 28 Januar 2021

Dabrovi u Semberiji napravili probleme

  • Objavljeno u BiH

Dabrovi Semberija stetaPoslije više od stotinu godina, dabrovi su ponovo nastanjeni u priobalnom području rijeke Drine u Semberiji. Oborena stabla vrbe i topole, koja su ovih dana „istesali“ najčuveniji graditelji među životinjama, potvrđuju njihovo prisustvo u ovom kraju.

 

 

Više...

Izazovi na Tik Tok-u, opasnost za djecu koja neprestano vreba (VIDEO)

  • Objavljeno u BiH

TIk TokTragedija koja je potresla region je smrt desetogodišnjeg dječaka iz Srbije, koji se objesio zbog izazova Blekaut na Tik Tok-u. Iako prema pravilima ove platforme za dijeljenje video sadržaja, veoma popularne među tinejdžerima širom svijeta, korisnici ne mogu biti mlađi od 13 godina, praksa pokazuje suprotno. Istraživali smo koliko su djeca i roditelji svjesni opasnosti koje vrebaju na Tik Tok-u i šta kažu stručnjaci.

 

 

Više...

Brčko Distrikt BiH nabavlja po 20.000 Gamaleya i Sinopharm i 8.000 BioNTech/Pfizer” vakcine

  • Objavljeno u Brcko

 

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCP) objedinilo je iskazane potrebe entiteta i Brčko distrikta kako bi kroz zajedničku narudžbu pomogli bržoj realizaciji nabavke vakcina protiv COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

“Federacija BiH želi kupiti po 100.000 doza Gamaleya i Sinopharm vakcina, te 200.000 doza BioNTech/Pfizer, Republika Srpska 80.000 Sinopharm i 50.000 BioNTech/Pfizer, a Brčko distrikt po 20.000 Gamaleya i Sinopharm i 8.000 BioNTech/Pfizer”, naveli su iz MCP-a za AA.

Istakli su da je iskazan interes za vakcine proizvođača Gamaleya i Sinopharm i BioNTech/Pfizer.

Ministarstvo je, istakli su, objedinjene zahtjeve entitetskih vlasti i Brčko distrikta proslijedilo predstavništvu Pfizera u BiH, te ambasadama Rusije i Kine u BiH.
“Uz iskazane potrebe, zatražene su i informacije koje se odnose na karakteristike cjepiva (cijena, dinamika isporuke, uvjeti transporta, skladištenje, primjena…) kao i mogućnost dostavljanja prateće dokumentacije”, naglašeno je iz MCP-a.

Odgovarajući na pitanje da li je počela procedura nabavki vakcina iz Ministarstva navode da su poduzeli sve aktivnosti u skladu sa nadležnostima koje su mu date.

“Inače, treba reći da postupak nabave vakcina započet u devetom mjesecu, kada je potpisn ugovor sa Globalnom alijansom za vakcine. Ministarstvo civilnih poslova, u saradnji sa nadležnim vlastima entiteta i Brčko distrikta, sve obaveze završilo je u planiranim rokovima i odgovornost što još nisu stigle naručene i plaćene vakcine leži u GAVI alijansi, odnosno COVAX mehanizmu”, dodali su iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Više...

Švedska osigurala 14 miliona KM za povećanje energijske efikasnosti zgrada u BiH

 

Švedska izdvaja 14 miliona KM za dva projekta čiji je cilj smanjenje uticaja prekomjerne potrošnje energije na okoliš i poboljšanje energijske efikasnosti javnih i stambenih zgrada u Bosni i Hercegovini.
Prosječna potrošnja energije u javnim i stambenim zgradama u BiH je više od pet puta veća od godišnje potrošnje energije u zgradama koje se nalaze u sličnim klimatskim uslovima u zemljama Evropske unije.

Uslijed prekomjerne upotrebe energije, te drugih izvora zagađenja, 99,6 posto stanovništva izloženo je PM2,5 zagađenju zraka što premašuje smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Također, podaci WHO ukazuju da se 27 posto svih smrtnih slučajeva u BiH može pripisati zagađenju zraka. Domaće vlasti mogu iskoristiti unapređenje energijske efikasnosti za ekonomski, zdravstveni, okolišni i društveni opravak od Covid-19 krize, saopćeno je iz UNDP-a.
– Nivo zagađenja zraka u BiH mora se smanjiti kako bi se sačuvali životi i okoliš. Povećanje energijske efikasnosti je ključno u borbi protiv zagađenja zraka. Također, doprinosi pozitivnim ekonomskim i društevnim koristima za građane. Iz tih razloga Švedska će nastaviti podržavati BiH kako bi se povećala energijska efikasnost javnih i industrijskih zgrada. Ujedno, podrška će uključivati i ​​poboljšanje energijske efikasnosti stambenih zgrada – izjavila je ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist.

Gotovo sve zgrade izgrađene su ne vodeći računa o energijskoj efikasnosti, imaju lošu toplotnu izolaciju, stare sisteme grijanja i lošu rasvjetu.

Zbog nedostatka investicija, javne i stambene zgrade su u lošem stanju i neophodna je njihova hitna obnova. Pored potencijala za uštedu energije, poboljšanjem energijske efikasnosti javne i stambene zgrade imaju značajan potencijal za smanjenje emisija stakleničkih plinova, kroz realizaciju mjera unapređenja sistema grijanja i zamjene energenata.

Trogodišnji projekt, koji će realizovati Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), “Dekarbonizacija u stambenom sektoru BiH” ima za cilj razvoj finansijskih mehanizama za provedbu mjera energijske efikasnosti u stambenim zgradama, uz kreiranje zelenih radnih mjesta i smanjenje emisija CO2. Aktivnosti će biti provedene u 36 općina.

– Vlade moraju odabrati da investiraju u zelenu ekonomiju koja koristi obnovljive izvore energije, a ne fosilna goriva, kako bi se usporili razarajući efekti klimatskih promjena i zaštitio okoliš. UNDP sarađuje sa Švedskom na ubrzanom prelasku na zelenu energiju i poboljšanju energijske efikasnosti kako bi se pomoglo BiH da se oporavi od recesije izazvane Covid-19 koja šteti društvenim i ekonomskim prilikama – istakla je rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

Švedska će nastaviti finansirati projekt “Zeleni ekonomski razvoj” (GED), u iznosu od 9,8 miliona KM, čiji je cilj unapređenje energijske efikasnosti i stimulisanje upotrebe obnovljivih izvora energije u javnim zgradama i proizvodnim procesima malih i srednjih preduzeća. Projekt predviđa smanjenje ugljičnog dioksida za 2.500 tona godišnje i uštedu troškova energije od preko 1.4 miliona KM. Uzimajući u obzir da sektor malih i srednjih preduzeća u BiH u prosjeku troši do 35 posto više energije za svoje proizvodne procese nego što je potrebno, GED projekt će podržati mala i srednja preduzeća kroz implementaciju šeme podsticaja za zeleno finansiranje kroz subvenciju kamatnih stopa za mjere energijske efikasnosti/obnovljive energije.

Projekt će omogućiti svim nivoima vlasti da prate, analiziraju i procjenjuju potrošnju energije, troškove, emisije, energijske investicije i podatke o uštedama u zgradama javnog sektora, istovremeno podržavajući proces pristupanja EU, ispunjavanjem Direktive o energetskoj efikasnosti zgrada, Direktive o energetskoj efikasnosti i Direktive o obnovljivoj energiji i pratećim ciljevima vezanim za ove oblasti.

Uštede energije u javnim objektima osiguraće se realizacijom mjera energijske efikasnosti na ovojnici zgrade i sistemu grijanja objekta, te ugradnjom obnovljivih izvora energije.

Pomoć će biti pružena i marginaliziranim porodicama, koje žive u ruralnim područjima bez pristupa električnoj energiji, instaliranjem fotonaponskih solarnih sistema kako bi se osigurala struja i topla voda za 15 domaćinstava.

Do 2024. godine oba projekta će doprinijeti energijskoj obnovi najmanje 30 javnih zgrada, modernizaciji šest sistema javne rasvjete, postavci 12 solarnih sistema za pripremu tople vode/fotonaponskih sistema u javnom sektoru i kreiranju 1.200 zelenih radnih mjesta u BiH.

Realizacija mjera energijske efikasnosti značajno će doprinijeti privrednom i društvenom razvoju zemlje kroz poticanje građevinske industrije, unapređenje vještina građevinskih radnika u oblasti energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, poboljšanju uslova rada i boravka korisnika, smanjenju računa za energiju za javni sektor i domaćinstva, navodi se u saopćenju.

Više...

U Poljskoj stupila na snagu gotovo potpuna zabrana pobačaja

 

Kontroverzna gotovo potpuna zabrana pobačaja u Poljskoj stupila je na snagu, objavila je vlada, a zabrana je na snazi od srijede u ponoć.

Presuda suda koja dozvoljava zabranu izazvala je velike proteste kada je usvojena u oktobru.

Pobačaj je sada dozvoljen samo u slučajevima silovanja ili incesta ili kada trudnoća ugrožava život majke, prenosi BBC.

Većina Poljaka protivi se toj zabrani, a u srijedu navečer održane su demonstracije u poljskim gradovima.

Aktivisti su pozvali na velike ulične proteste u četvrtak i petak u glavnom gradu Varšavi.

Presudom Ustavnog suda u oktobru prošle godine utvrđeno je da je zakon iz 1993. godine koji dozvoljava pobačaj u slučajevima teških i nepovratnih abnormalnosti fetusa neustavan.

Godine 2019. je 98 posto pobačaja obavljeno po toj osnovi, što znači da je presudom faktički zabranjena velika većina prekida trudnoće.

Presuda je izazvala bijes pristalica prava na pobačaj.

Ali poljska konzervativna vlada, koja je čvrsto povezana s moćnom katoličkom crkvom u zemlji, podržava presudu.

Sud je svoju presudu obrazložio da je “nerođeno dijete ljudsko biće” i stoga zaslužuje zaštitu prema poljskom ustavu koji osigurava pravo na život.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com