Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Ponedjeljak, 04 Januar 2021

Gradonačelnik Kadrić obišao izlagače manifestacije „Čari zime“

  • Objavljeno u Brcko

  

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić danas je obišao sudionike manifestacije „Čari zime“, koja je otvorena zadnjega dana 2020. godine na gradskom trgu.

 U neformalnoj atmosferi gradonačelnik Kadrić razgovarao je s izlagačima koji su istaknuli da je ovo za njih veoma značajna prigoda da plasiraju svoje proizvode, pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa, kada svi posluju u smanjenom opsegu.

 „Želja nam je da uz poštovanje epidemioloških mjera upotpunimo blagdansku atmosferu u našemu gradu, ponudimo građanima dodatni sadržaj ali i pružimo šansu za zaradu onima koji žele izložiti svoje proizvode. Drago mi je što sam čuo pozitivne komentare od samih sudionika“, rekao je gradonačelnik Kadrić.

„Čari zime u Brčko distriktu BiH“ trajat će mjesec dana i otvorene su za posjetitelje svakim danom do 21.00 sat, a izložene su novogodišnje delicije, umjetnine, suveniri i ostali proizvodi prilagođeni novogodišnjim praznicima. 

 

Izvor: Radio Brčko

 

Više...

U novogodišnjoj noći i u dane vikenda kafići u RS-u kažnjeni sa 80.000 KM

 

Inspekcijski organi Republike Srpske su u okviru pojačanog nadzora u novogodišnjoj noći i u dane vikenda izrekli kazne od 80.000 KM, dok je za 12 ugostiteljskih objekata izrečena i mjera privremene zabrane rada.

Kazne su izrečene zbog kršenja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Republički inspektori su, u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave, protekle sedmice obavili 3.230 kontrola i u 60 slučajeva subjekti su zatečeni u prekršaju.

Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na propuste u organizaciji radnog prostora, kršenje radnog vremena utvrđenog zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, te veći broj lica za jednim stolom, suprotno preporukama Instituta za javno zdrvastvo Republike Srpske.

Za pojačan nadzor u novogodišnjoj noći i tokom proteklog vikenda, Inspektorat je formirao 130 timova koji su radili u smjenama, a u punom kapacitetu angažovani su republički inspektori iz svih 13 inspekcijskih sektora.

U skladu sa već uspostavljenom saradnjom sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, podršku inspektorima na terenu pružali su i pripadnici policije.

U okviru sprovođenja preventivnih mjera zaštite od epidemije, do sada je obavljeno više od 33.300 inspekcijskih kontrola, u kojima su izrečene kazne u iznosu od 496.000 KM, dok je za 48 objekata izrečena mjera privremene zabrane rada.

Nadležni kontrolni organi će i u narednim danima nastaviti sa pojačanim kontrolama na terenu, navedeno je u saopštenju.

Iz Inspektorata su pozvali privredne subjekte i građane da i dalje ostanu odgovorni i dosljedni u poštovanju preventivnih mjera i na taj način daju svoj doprinos u borbi protiv virusa korona.

 

Više...

Kako da razlikujete sinusnu infekciju od koronavirusa?

 

Zima je doba kada ljudi pate od infekcija, ali otkako je proglašena pandemija koronavirusa mnogi ne znaju da li imaju koronu, običnu prehladu ili sinusitis. Posebno zbunjujući mogu da budu simptomi infekcije sinusa, jer su vrlo slični simptomima koji prate kovid 19.

Sinusitis ili rinosinuzitis je stanje u kome je sluzokoža sinusa pod upalom, odnosno inflamacijom. Tada se dešava proces oticanja sluznica koje dalje uzrokuju začepljenje nosa, osetljivost i bol u predjelu nosa, očiju i čela, kao i malaksalost. Prateći simptomi ovog stanja su i glavobolja, povišena tjelesna temperatura, ali i reduktivno čulo mirisa.

Postoje akutna i hronična upala sinusa; prva traje do deset dana, a za blaže oblike nije potrebno posjetiti ljekara. Akutna upala sinusa nikada ne traje duže od četiri sedmice, dok hronični sinusitis karakteriše trajanje simptoma duže od 12 sedmica i pored primjene terapije. Akutni sinusitis obično nastaje kao posljedica gripa, a u rjeđim slučajevima izazvan je bakterijskom infekcijom.

Kod upale sinusa, glavni simptom je osjećaj pritiska na licu i začepljen nos. Kod sinuzitisa nećete imati bolove u mišićima, otežano disanje i dijareju.

Ipak, neki simptomi obe bolesti su identični, stoga ne okljevajte da posjetite ljekara, budući da ove dvije bolesti ne isključuju jedna drugu.

 

Više...

Brčko: Gradonačelnik darovao prve bebe i obradovao 750 mališana paketićima

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić darovao je prve bebe rođene u novoj godini novčanim iznosom od po 500 KM. Prve porodilje u Brčkom u 2021. godini su Slađana Arsenić i Ljiljana Milojević, a bebe su rođene 2. januara.

Gradonačelnik je uz čestitke porodicama poručio da grad skromnim poklonom nastavlja tradiciju darivanja prvih beba. „Sretne porodice su dobile najljepši poklon za novu godinu, a obradovali su i nas prvim stanovnicima naše lokalne zajednice. Želim im mnogo zdravlja i radosti, te da uživaju u blagodatima roditeljstva“, poručio je gradonačelnik Kadrić.
Gradonačelnik je u skladu s tradicijom obradovao 750 mališana novogodišnjim paketićima i to svu djecu vrtića „Naša djeca“, štićenike Centra za mentalno zdravlje u Brčkom, učenike odjeljenja djece s posebnim potrebama u III. osnovnoj školi i mališane u humanitarnom naselju Prutače.

„Poštujući epidemiološke mjere, a prije svega čuvajući zdravlje sebe i drugih, ove godine nismo organizovali posjete Bolnici i vrtićima. Bez obzira na to, nadam se da smo obradovali naše stanovnike novogodišnjim poklonima“, rekao je gradonačelnik Esed Kadrić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Teško povrijeđen u igri s pirotehnikom: Dječaku (11) amputirana tri prsta

  • Objavljeno u BiH

 

Maloljetnik iz Bijeljine teško je povrijeđen prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava, zbog čega je operisan u UKC-u RS-a u Banjoj Luci, gdje je zadržn na liječenju.

Slučaj je policiji prijavio dežurni ljekar u Domu zdravlja, koji je kazao da je prekjučer u 13.20 sati u tu zdravstvenu ustanovu primljen maloljetnik, rođen 2009. godine sa teškim povredama šake, nastalim od petarde, odnosno rakete.

Osim njega, lakše je povrijeđen još jedan dječak, koji je nakon zbrinjavanja u Domu zdravlja, pušten kući.

Iz banjalučkog UKC-a kazali su za Faktor da je dječak K. M. (2009) 2. januara u tu zdravstvenu ustanovu dovezen sanitetskim vozilom Doma zdravlja Bijeljina.
Prema riječima dr. Nikole Baroša, načelnika Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKCRS-a pacijentu su amputirani palac, kažiprst i treći prst desne ruke, a prisutna su i oštećenja četvrtog i petog prsta, kao i veliki defekti na šaci desne ruke.

- Nakon operativnog zbrinjavanja, pacijent K. M. (2009) je hospitaliziran u Klinici za dječiju hirurgiju UKCRS-a. Prema riječima ljekara ove Klinike, dr. Slobodana Popovića, njegovo zdravstveno stanje je stabilno i pacijent ostaje na daljem praćenju i liječenju - kazali su nam iz UKCRS-a.

 

Više...

Pacijent na dijalizi prvi primio vakcinu s Oxforda

 

Britanski pacijent na dijalizi prva je osoba u svijetu koja je primila vakcinu AstraZeneca / Oxford izvan kliničkog ispitivanja.

Brian Pinker (82) primio je jutros vakcinu u bolnicu Univerziteta Oxford u Oxfordu u 7.30 sati, prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

Pinker, koji je iz Oxforda, rekao je da je ponosan što je primio vakcinu u svom rodnom gradu, koji je 82 kilometra sjeverno od Londona.

“Tako sam zadovoljan što danas dobivam vakcinu Covid-19 i zaista sam ponosan što je ona razvijena u Oxfordu”, rekao je Pinker, prenosi dpa.

“Danas su medicinske sestre, liječnici i osoblje bili sjajni i sada se zaista mogu radovati proslavi 48. godišnjice braka sa suprugom Shirley koja će biti kasnije ove godine.”
Vakcinu AstraZeneca / Oxford je britanska Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) odobrila za hitnu upotrebu 30. decembra.

Britanija je započela svoj program masovne imunizacije početkom decembra vakcinom Pfizer / BioNTech.

 

Više...

Brčko: Parlament na sjednici 20. januara potvrđuje članove vlade i imenuje skupštinska tijela

  • Objavljeno u Brcko

 

Prva redovna sjednica brčanske Skupštine biće održana u srijedu 20. januara, a članovi parlamenta, tom prilikom, bi trebali potvrditi imenovanja predloženih članova Vlade Distrikta, te odrediti sastav skupštinskih tijela, odnosno komisija.

Statutom Distrikta je, inače, predviđeno da u roku od 15 dana parlament odobri imenovanja ili ih eventualnim vetom ospori.

„Za eventualno osporavanje prijedloga potrebno je 19 glasova, no vjerujem da do toga neće doći. Što se tiče samih imena predloženih, smatram da svima treba dati šansu, te vjerujem da će članovi vlade, kao najkvalitetniji prijedlozi stranaka parlamentarne većine, opravdati ukazano im povjerenje“, rekao je predsjednik Skupštine, Siniša Milić.
U prijedlogu gradonačelnika Eseda Kadrića (SDA), brčansku Vladu još predvode i dogradonačelnik Anto Domić (HDZ), te SNSD-eov Željko Antić kao glavi koordinator, a čine je tri HDZ-eova šefa odjeljenja, dva iz SDA i Stranke za BiH, te dva iz Ujedinjene Srpske i po jedan iz SDS-a, PDP-a i SNSD-a.

Podsjetimo, kad je riječ o personalnim prijedlozima za članove brčanske Vlade, tu su, recimo povratnik Ratko Stjepanović (SDS), doskorašnji zastupnik Željko Antić (SNSD), te zastupnica, sada jedina žena u Vladi, Ljubica Ilić (HDZ), do potpuno javnosti nepoznatih Bogdana Bratića i Tome Obrenovića iz Ujedinjene Srpske.

Inače, spisak članova vlade je u parlament proslijeđen posljednjeg nada minule godine, a veto je moguće uložiti do 15. januara.

 

Više...

Brčko: Kraći zastoji u snabdijevanju strujom Gornjeg Rahića i Ograđenovca

  • Objavljeno u Brcko

 

RJ ELEKTRODISTRIBUCIJA

 

Zastoji u isporuci električne energije:

Gornji Rahić manji dio, zastoj u trajanju od 2 h u toku dana;
Ograđenovac manji dio, zastoj u trajanju od 1 h u toku dana;
RJ VODOVOD I KANALIZACIJA

Očekuje se uredno vodosnabdijevanja gradskog i lokalnih vodovodnih sistema pod upravom JP „Komunalno Brčko“
Rezultati analiza vode odgovaraju Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Sl. list BiH 40/10).
Vanredne aktivnosti po nalogu Vlade Brčko distrikta BiH: pranje i dezinfekcija javnih i saobraćajnih površina i pijaca
RJ ČISTOĆA

Služba za upravljanje otpadom

Prema planu, danas će prikupljanje i odvoz smeća od pravnih i fizičkih lica biti organizovano u naseljima: Centar – Srpska Varoš – Ilićka – Potočari, Grčica, Dizdaruša – Poljoprivrednik, Broduša – Stari Rasadnik – Brod lijeva strana, Plazulje – Grbavica – Donji Rahić – Ulice – Gorice, Mujkići – Gluhakovac – Brod desna strana, Vučilovac – Drenava.

Služba za javnu higijenu

ODRŽAVANjE JAVNIH ZELENIH I SAOBRAĆAJNIH POVRŠINA u skladu sa Planom i programom nadležnog odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH za održavanje javnih površina.

Sakupljanje i uklanjanje otpadaka sa javnih površina, ručno čišćenje javnih površina, pražnjenje posuda za otpatke.
Održavanje pješačke zone i Bulevara mira: čišćenje, sakupljanje otpadaka i pražnjenje korpica
Mašinsko čišćenje kolovoza autočistilicom: 07:00 do 15:00 h
Zimsko održavanje ulica i puteva
Održavanje zelenih površina
Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja

Udomljavanje pasa iz azila svakog utorka i petka od 10:00 – 11:00 h

OSTALE AKTIVNOSTI

O ostalim i dodatnim uslugama koje pruža JP „Komunalno Brčko“ možete saznati više u korisničkom servisu na www.komunalno.ba ili kontaktiranjem Pozivnog centra 0800 505 07.

Više...

Migrant izbo 36-godišnjeg Bišćanina, policija privela tri osobe iz Maroka

  • Objavljeno u BiH

 

Sinoć je u Cazinskoj ulici u Bihaću izboden 36-godišnji državljanin BiH, a sumnja se da je napadač bio migrant, potvrđeno je za Klix.ba.
Prema riječima glasnogovornika MUP-a USK Aleta Šiljdedića, napad se dogodio oko 22 sata, a policija je po prijavi građana zatekla stanovnika Bihaća s ubodnom ranom u predjelu stomaka.
On je prvo prevezen u Dom zdravlja na ukazivanje medicinske pomoći, a zatim u Kantonalnu bolnicu gdje su mu konstatovane teške tjelesne povrede.
Bihaćki policajci su na informativni razgovor priveli tri osobe koje su državljani Maroka, dva muškarca i jednu ženu. Oni se trenutno vode kao svjedoci, ali policija provodi istragu i radi na rasvjetljavanju slučaja, odnosno identificiranju napadača.
Građani uznemireni čestim nasiljem koje po ulicama provode migranti su objavili i video ranjenog muškarca koji leži na cesti dok čeka dolazak Hitne pomoći.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com