Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Petak, 15 Oktobar 2021

Vlast BiH donosi novi Zakon o PDV-u, brojne su novine

 

Potpuno novi Zakon o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji bi trebao zamijeniti postojeći (u primjeni još od 2006. godine), uskoro bi se trebao naći na sjednici Vijeća ministara BiH. Trenutno je u fazi konsultacije, a riječ je o prijedlogu Uprave za indirektne oporezivanje.

 

Prema predloženom aktu jedinstvena stopa PDV-a u BiH i dalje će ostati na nivou 17 posto. Eksperti koji su učestvovali u kreiranju ovog zakona nisu se usudili mijenjati ovaj propisa, koji je na snazi već 15 godina.

 

Ipak, u novom zakonskom rješenju, kojeg BiH mora donijeti zbog konstatnog insistiranja EU kako bi ove propise uskladila sa pravnom stečevinom EU ali i odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ima mnoštvo novina
Naprimjer, novi Zakon o PDV-u donosi novi prag za obavezan ulazak u sistem PDV-a i to u iznosu od 75.000 KM. Tako se u članu 72. stavi (1) navodi da je „mali porezni obveznik obveznik čiji ukupan oporeziv promet ostvaren u Bosni i Hercegovini u kalendarskoj godini ne prelazi prag od 75.000 konvertibilnih maraka“. Kao takav se oslobađa od plaćanja PDV-a, a svi koji imaju promet veći od navedenog obavezni su plaćati PDV.

 

 Uvodi se i nova proširenu definiciju poreskog obveznika, zatim jasnije definisanje mjesta prometa usluga, promjene kod oslobađanja od obračuna PDV-a, promjene kod priznavanja prava na odbitak ulaznog PDV-a za izvoznike itd.

Precizira se mjesto prometa usluga na način da se postiže otklanjanje dvostrukog oporezivanja, kao i neoporezivanja na bilo kojoj teritoriji. Također bit će uvedena i nova evidenciona prijava, a uvodi se i instituta prenosa obaveze plaćanja npr. kod uvoza električne energije, ino usluge, postupak stečaja i sl.)

 

Novina je i oporezivanje nedovršenih i upotrebljavanih građevinskih objekata, te se ukidaju posebne šeme u građevinarstvu. Novi je poreski tretman prenosa poslovne imovine poreskog obveznika, zatim međunarodnih ugovora i donacija.

 

Izvor: Fokus

Više...

Brčko: Danas humanitarna predstava “Like, hate, subscribe” za Zaru Sivčević

 

Omladinska organizacija Mali princ, Dramski studio Poliglota Instituta i Trka za život vas pozivaju vas u Dom kulture na izvedbu predstave za djecu i mlade “Like, hate, subscribe“.

 

Izvedba predstave je humanitarnog karaktera, a sav prikupljeni novac biće uplaćen na račun Zare Sivčević kako bi joj pomogli u nastavku liječenja.

 

Umjesto kupovine ulaznice, posjetioci mogu da ostave individualne donacije u kutiju koja će se nalaziti na ulazu u salu.

 

Predstava počinje u 19 časova.

 

Vidimo se!

 

 

Izvor: nula49

Više...

U BiH danas kiša: Uskoro stiže promjena vremena s temperaturama do 20 stepeni

 

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne lokalno sa slabom kišom ili rosuljom.

 

BIOPROGNOZA: Biometeorološke prilike djelimično će se popraviti u Hercegovini, stoga bi se uz duže sunčane intervale, većina populacije trebala osjećati ugodnije. U Bosni stabilnije, ali i dalje sa niskim temperaturama, osobito tokom jutra. Danju, uz blago zatopljenje, pri tome i konstantno umjereno sjeverno strujanje, što će dodatno pojačavati osjet hladnoće. Poželjno je posvetiti više pažnje odijevanju i reducirati aktivnosti.

 

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Povremeno slaba kiša ili rosulja u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 6 do 12, na jugu od 14 do 18 °C.

 

U subotu: U Bosni oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. U jutarnjim satima i tokom prijepodneva u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne povremeno sa slabom kišom ili rosuljom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 11, a dnevna od 7 do 13, na jugu do 18 °C.

 

U nedjelju: U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijemne. U Hercegovini pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 1 do 6, na jugu do 9, a dnevna od 12 do 17, na jugu do 20 °C.

 

U ponedjeljak: Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima i tokom prijepodneva u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskom naoblakom. Jutarnja temperatura od 3 do 8, na jugu do 11, a dnevna od 12 do 18, na jugu do 20 °C.

 

U utorak: Prije podne u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa maglom po kotlinama i uz riječne tokove. Poslije podne se očekuje djelimično razvedravanje. U Hercegovini pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 3 do 8, na jugu do 11, a dnevna od 15 do 21 °C.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Komšije prikupile više od 20.000 maraka i omogućile operaciju bolesnoj ženi

  • Objavljeno u BiH

 

Za potrebe operacije ugradnje vještačkih kukova Azemini Sinanović (66) iz sela Vrhpolje, nadomak Sanskog Mosta, prikupljeno je više od 20.000 maraka.

Prema riječima Tehvida Mahića, koordinatora ove humanitarne akcije, odazvao se veliki broj mještana ovoga sela, kako onih koji žive kod svojih kuća, tako i onih koji su danas razasuti širom svijeta.

 

- Azemina je od rođenja invalid i čitav život vezana je za invalidska kolica. U posljednje vrijeme, međutim, imala je velikih zdravstvenih problema i trpjela velike bolove, pa je bilo neophodno da se podvrgne operativnom zahvatu i ugradnji vještačkih kukova - kazao je Mahić, pišu Nezavisne.

 

Dodao je da zbog skromnih socijalnih primanja nije bila u mogućnosti da plati troškove operacije, pa su joj u pomoć pritekli komšije i drugi mještani.

 

- Akciju je pokrenulo lokalno udruženje žena, koje djeluje u našem selu, a nije trebalo mnogo vremena da se uključe naši Vrhpoljčani od kojih veliki broj živi i radi u Njemačkoj, Švajcarskoj, Sloveniji i drugim evropskim zemljama - kazao je Mahić.

 

Prema njegovim riječima, prikupljeni novac bit će dostatan da se obavi operativni zahvat, te da se potom Sinanović uputi na liječenje u neko od domaćih banjskih lječilišta. Inače, Mahić je posjetio Azeminu, koja je trenutno smještena u jednom staračkom domu u Sanskom Mostu gdje su joj osigurani adekvatna skrb i njega.

 

- Presretna sam što su moji Vrhpoljčani ovo uradili za mene, sada znam da nisam sama i to mi daje dodatnu snagu. Hvala svima koji su omogućili moje liječenje - kazala je vidno uzbuđena Azemina Sinanović.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Borba sa švercerima cigareta sve uspješnija, ali samo smanjenje akciza može maknuti šverc s ulica

  • Objavljeno u BiH

 

Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA u prošloj godini otkrila je i privremeno oduzela 28.174 kutije cigareta bez akciznih markica, 32.400 komada ručno punjenih cigareta, 727 kilograma rezanog duhana i 420 kilograma duhana u listu.

Za sedam mjeseci ove godine zaplijenjene količine znatno su veće te je oduzeto 548.850 kutija cigareta bez akciznih markica, 133.284 komada ručno punjenih cigareta i 517 kilograma rezanog duhana.

"U operativnim akcijama koje se odnose na nedozvoljeni promet akciznim proizvodima slobode su lišene 22 osobe, od toga je u prvih sedam mjeseci 2021. godine slobode lišeno 15 osoba. Privremeno oduzeti predmeti, odnosno duhanski proizvodi, se odlukom Suda BiH deponuju u skladištu UIO do konačne sudske odluke", kazali su nam iz SIPA-e.

Kada je riječ o daljnjem radu na sprečavanju i suzbijanju nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, iz SIPA-e su nam kazali kako će i u narednom periodu, u okviru svojih nadležnosti, proaktivno djelovati u smislu sprečavanja, otkrivanja i istraga krivičnih djela koja se odnose na ilegalni promet duhana i cigareta na bh. tržištu.

Kontrole i zapljene u posljednjem periodu jesu pojačane, ali osim toga, trebalo bi raditi i puno više, smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Bosna i Hercegovina zemlja je sa najvećim nametima u Evropi, što pogoduje razvoju crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda, a Čavalić smatra da nameti treba da prate razvijenost i dinamiku ekonomije, odnosno životni standard građana.

"To nije slučaj u Bosni i Hercegovini, naročito u vezi s fiskalnim politikama koje obuhvataju duhan i duhanske proizvode. Posljedično, alternativno, neformalno tržište je izvjesnost. Dakle, nameti kao takvi nisu opravdani, prije svega iz pozicije konačnih rezultata istih – formiranje neformalnog, crnog tržišta, pad javnih prihoda, degradacija ponude proizvoda, loši efekti po zdravstveni sistem, odnosno zdravlje građana", istakao je Čavalić.

Bosna i Hercegovina ima najveći udio poreza u maloprodajnoj cijeni kutije cigareta u poređenju sa zemljama regiona. Porezi čine oko 90,1 posto prosječne ponderisane maloprodajne cijene, jednostavno rečeno, od najniže maloprodajne cijene jedne kutije cigareta, koja košta 5 KM, država kroz akcizu i PDV dobije 4,5 KM.

 

"To je mnogo više nego u Crnoj Gori, gdje je to 75,2 posto, Hrvatskoj gdje je 81 i Srbiji gdje je 77,1 posto. Bosna i Hercegovina je po ovom pitanju čak iznad EU prosjeka od 80,3 posto. Ovakav porezni manevar ozbiljno narušava tržišne odnose, naročito inicijative različitih stakeholdera na tržištu – proizvođača, distributera, kriminalnih grupacija, potrošača i drugih", kazao je Čavalić.

 

 

"Osim represivne politike koja se svodi na zapljene, ne postoji adekvatna ekonomska politika koja bi dugoročno riješila ovaj problem. Ono što je potrebno uraditi jeste izvršiti drugačije modeliranje akcizne i ukupne fiskalne politike, sa ciljem smanjivanja učešća neformalnog tržišta i posljedično unapređenja javnih prihoda. Vjerovatno da smo prešli nevidljivu granicu Lafferove krive, što može objasniti da postojeća situacija izmiče kontroli i da imamo toliko tržišnih anomalija", kazao je Čavalić.

 

U narednom periodu, kaže, sigurno će se morati raditi i više na suzbijanju crnog tržišta, ali se boji da "trenutni gospodari ovog tržišta lobiraju da se očuva status quo. Brojne su interesne grupacije koje profitiraju shodno postojećoj situaciji". Promjena je, dodaje, trenutno neizvjesna, ali vjerovatno je da će je sama buduća situacija determinirati.

 

"Cigarete su najčešće neformalno kupljen proizvod u našoj zemlji. To znači da gubimo na stotine miliona KM godišnje po osnovu neuplaćenih poreznih i drugih obaveza. Iako još uvijek nije uspostavljena namjenska upotreba sredstava po osnovu akciza, bilo bi dobro da se kroz reforme ovo fokusira na zdravstveni sistem. Shodno navedenom, gubitnici su svi – izuzev onih koji imaju interesa da djeluju na crnom tržištu. Svi postojeći problemi odnose se na pad životnog standarda građana, što stvara inicijative za kupovinu na crnom tržištu. Globalna energetska kriza, restrukturiranje tržišta te rast transportnih troškova uvjetuju da raste cijena i formalnih proizvoda. Crno tržište u takvim uslovima prirodno prosperira, tako da je kriza dodatno naglasila negativne trendove od ranije", zaključio je Čavalić.

Da se pomak u kontrolama vidi smatra i Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT, koji kaže i kako je neophodno kompanije koje se bave prometom duhanom i duhanskim proizvodima zaštititi od nelojalne konkurencije.

"Neke analize i primjeri zemalja iz okruženja kažu nam da kada nameti postanu previsoki, onda dolazi do smanjenja prihoda u zemlji. Bosni i Hercegovini se to desilo prošle godine. Ukoliko porezna politika ne uvažava standard građana, ukoliko su porezi previsoki za građane, logično je da će doći do toga da građani posegnu za alternativnim, pa i nelegalnim načinima snabdijevanja određenim proizvodima", zaključuje Grabovac.

Nadalje navodi da su pojačane kontrole do sada dale dobre efekte, tako da ih treba nastaviti i dalje, kako se ti efekti ne bi izgubili, ali da treba uključiti i neka druga razmišljanja vezana za postojeću akciznu i poresku politiku vezanu za promet akciznih proizvoda. "Mislim da će se u narednom periodu raditi neke analize po pitanju načina na koji bi se dalje trebalo regulisati crno tržište duhana i duhanskih proizvoda, jer se radi o velikom ekonomskom, društvenom i zdravstvenom problemu", kazao je Grabovac.

 

I rezultati akcija Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazuju da je u sedam mjeseci ove godine znatno povećana količina oduzete robe te da je njena vrijednost bila oko 4,4 miliona KM. Prošle godine vrijednost zaplijenjene robe bila je oko 2,4 miliona KM, a u 2019. godini taj iznos bio je tek oko 1,6 miliona KM.

 

"I u narednom periodu UIO će kontinuirano provoditi nadzor nad primjenom propisa iz oblasti indirektnih poreza u cilju otkrivanja, istraživanja i procesuiranja prekršaja i krivičnih djela, posebno na suzbijanju nelegalnog prometa robe bez porijekla na teritoriji BiH, s posebnim akcentom na nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, prvenstveno duhana i duhanskih prerađevina, odnosno cigareta", kazali su iz UIO.

 

Dakle, kontrole se provode i sve nadležne službe rade na tome da crno tržište bude što manje, ali je potrebno vremena da se ta promjena osjeti. Ono što je još potrebno jeste strategija države koja će jasno definisati i ostale načine regulacije crnog tržišta, mimo kontrola koje se vrše. Izvjesno je da samo smanjenje akciza, pa zatim i maloprodajnih cijena, može maknuti šverc s ulica. Samo tako, smatraju naši sagovornici, može se u narednim godinama očekivati da se stanje popravi.

 

Izvor: Klix

Više...

Podnijeta krivična prijava protiv Željke Cvijanović zbog negiranja genocida u Srebrenici

 

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednice bh. entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović, zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka BiH.

 

Iz IGK-a su dodali da se prijava podnosi i zbog narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

 

"Cvijanović je donijela ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima", kažu iz IGK-a.

 

Dodali su da je ovim ukazom Cvijanović, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno, namjerno, javno i opasno derogirala ustavno pravni poredak države BiH kršeći odredbe Ustava BiH, odredbe Krivičnog zakona BiH i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, što ima veoma opasne reprekusije na mir i bezbjednost ne samo u našoj zemlji, nego i u regionu i šire.

 

Nedavno je Institut za istraživanje genocida Kanada podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

 

Izvor: Klix

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com