Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Ponedjeljak, 12 April 2021

Vakcinacija u Brčkom protiče bez problema

  • Objavljeno u Brcko

Danas je u Brčkom počela vakcinacija stanovništva starije životne dobi.

 

Vakcinacija protiče bez problema, potvrđeno je iz Crvenog krsta Brčko distrikta koji je zadužen je za operativni dio procesa vakcinacije.

 

Sektretar Crvenog krsta Brčko distrikta Denis Šehanović ističe da nema gužve na punktu za vakcinaciju, a broj za prijavu funkcioniše bez problema.

 

„Radimo sa šest operatera, zaključno sa petkom imali smo oko 5.000 poziva, u prosjeku se čeka oko pet do šest dana na poziv za vakcinaciju nakon prijave“, rekao je Šehanović.

 

On je napomenuo da i ukoliko se građani među prvima prijave, ne znači da će prvi doći na red, jer sve zavisi od plana vakcinacije.

 

Broj na koji se građani mogu prijaviti za vakcinaciju 0800 31 004.

Izvor: Radio Brčko

Više...

SIPA po nalogu iz Austrije i Njemačke traga za bivšim direktorom Raiffeisen banke u BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Tužilaštvo BiH, zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), vrši koordinirane aktivnosti i pretrese na ukupno dvije lokacije u Sarajevu.

Radi se o opsežnoj međunarodnoj istrazi finansijskog kriminala, a u Bosni i Hercegovini pretresaju se objekti i prostorije bivšeg visokog dužnosnika bankarskog sektora, saopćili su iz Tužilaštva.

 

"Pretresi se vrše u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i saradnje, s institucijama Austrije i Njemačke. Istodobno, operacija je pokrenuta i u ove dvije države. Istraga se odnosi na sumnje u finansijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola miliona eura", kazali su.

 

Na području BiH je osumnjičen bivši visoki dužnosnik iz bankarskog sektora te su u toku aktivnosti na njegovom lociranju, lišavanju slobode i ispitivanju u okviru istrage.

 

"Istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti policijskih djelatnika koji vrše pretrese, a Tužilaštvo BiH u kontaktu je i koordinaciji s kolegama u Njemačkoj i Austriji", kazali su.

Kako saznajemo, radi se o Karlheinzu Dobniggu, bivšem direktoru Raiffeisen banke u BiH.

 

Izvor: Klix

Više...

Dragan Čović i zastupnici HDZ-a glasali protiv zakona o zabrani negiranja genocida

 

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je održana 8. aprila, na dnevnom redu se, između ostalih, našao i zahtjev delegata Denisa Bećirovića i Zlatka Miletića za razmatranje izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH po hitnom postupku.

 

Ovaj zahtjev, kojim bi se u Krivični zakon BiH uvrstio član kojim bi se zabranilo i kažnjavalo negiranje genocida, nije izglasan, ponajviše zahvaljujući glasu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragana Čovića i glasovima delegata iz redova HDZ-a.

 

Naime, razmatranje ovog izvještaja odbačeno je sa sedam glasova protiv, dok je za bilo šest, a jedan delegat je bio suzdržan. Uz već poznate stavove o ovom zakonu, koje zastupaju delegati iz reda srpskog naroda, gdje su svi, s iznimkom Mladena Bosića koji je bio suzdržan, glasali protiv, začuđujuća je činjenica da je Dragan Čović, kao i ostatak zastupnika HDZ-a, glasao protiv usvajanja ovog zahtjeva.

 

Podsjetimo, gotovo isti scenarij vidjeli smo prije dva mjeseca, također na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kada se na dnevnom redu, između ostalih, opet našao prijedlog delegata Denisa Bećirovića da se na dnevni red uvrsti tačka o napretku BiH u procesu priključenja NATO-u. I tada su svi HDZ-ovi delegati, zajedno sa Čovićem, glasali protiv tog prijedloga.

 

Izvor: Klix

Više...

COVID-19 u Brčkom: Do jutros hospitalizirano 140 pacijenata

  • Objavljeno u Brcko

 

Epidemiološka situacija u brčanskoj Bolnici se i dalje pogoršava. Prema riječima direktora Bolnice dr. Dušana Stokića trenutno je hospitalizirano 140 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih je deset na intenzivnom liječenju. Kadrovski kapaciteti su na izmaku snaga, a sve se čini kako bi se reorganizacijom angažiralo što više osoblja.

 

Dr. Stokić navodi da im je potrebna dodatna oprema, aparati za visoke protoke kisika, o čemu će danas biti obaviješten Krizni stožer za zaštitu i spašavanje.

 

Podsjetimo, Brčko ima na raspolaganju 14 respiratora, od kojih su dva u tuzlanskom UKC-u. Trenutno je pet pacijenata na invazivnoj ventilaciji, te bi kako dr. Stokić ističe bilo dobro da imaju još respiratora.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Položen kamen temeljac za izgradnju sportske dvorane u Potočarima

  • Objavljeno u Brcko

 

Polaganjem kamena temeljca danas je ozvaničen početak radova na izgradnji sportske dvorane u JU Druga osnovna škola, područna škola u Mjesnoj zajednici Potočari, koju pohađa 110 učenika, saopšteno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

 

Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, istakao je da je ovo jedna od pet sportskih sala koje se trenutno grade na području Brčko distrikta BiH.

 

 

„Ovo je potvrda našeg usaglašenog političkog principa o ujednačenom ulaganju na svim područjima distrikta Brčko. Ovu školu pohađaju djeca koja gravitiraju iz pet mjesnih zajednica i ukazala se prijeka potreba da se uradi fiskulturna dvorana“, rekao je gradonačelnik Kadrić.

 

On je podsjetio da je Vlada Distrikta u prethodnom sazivu realizovala sve pripremne radnje za ovaj projekat, i istakao da je sadašnji saziv užurbanim aktivnostima osigurao uslove da danas krene izgradnja.

 

 

„Nastavljamo s javnim ulaganjima i u vrijeme pandemije izgradnjom neophodne infrastrukture i stvaranjem jednakih uslova za sve učenike“, zaključio je Kadrić.

 

Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, naglasio je da dvorana neće služiti samo za odvijanje nastave već da će imati svoju funkciju i za sportske klubove i udruženja koja se rekreativno bave sportom.

 

„U tom smislu ovaj projekat će pokazati svoju opravdanost. Nastavit ćemo s ulaganjima u obrazovni sistem vodeći računa da je ulaganje u materijalno-tehničke pretpostavke za odgojno-obrazovni proces samo jedan segment tog procesa. Morat ćemo u narednom periodu više pažnje posvetiti i kadrovskim rješenjima i ukupnoj organizaciji nastave kako bi Brčko održalo epitet područja u kojem se nastavni procesi i odgoj djece odvija na kvalitetan način“, zaključio je Milić.

 

Mario Babić, direktor škole, istakao je da ova sala ima veliki značaj i za učenike i za nastavnike, ali i građane koji žive na ovom prostoru.

 

„Nadam se da će brzo biti okončani radovi jer su je bilo poteškoća prilikom izvođenja nastave fizičkog odgoja i nastavnici i učitelji su se dovijali kako na najbolji način realizovati nastavu“, zaključio je Babić.

 

Više...

Memorijalni centar Srebrenica predstavlja film o masakru 12. aprila 1993.

  • Objavljeno u BiH

 

Na današnji dan prije 28 godina od nekoliko ispaljenih granata sa srpskih položaja na igralištu ispred Osnovne škole u Srebrenici ubijena su 74, a ranjeno je oko 100 nedužnih civila iz cijelog Podrinja koji su utočište našli u Srebrenici.

 

 

- Nažalost ovaj zločin se desio u prisustvu UN snaga u Srebrenici. Za ovaj zločin, nažalost, još niko nije procesuiran - napisao je delegat u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković.

 

Danas će u Srebrenici obilježavanju 28. godišnjice od ovog zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici prisustvovati i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

 

Prije obilježavanja godišnjice i sjećanja na nevino ubijene žrtve, Izetbegović će obići Memorijalni centar Srebrenica.

Tim Memorijalnog centra Srebrenica je za ovu godinu pripremio film koji sadrži svjedočenje Mevludina Hrnjića o tom zločinu i koji je danas premijerno prikazan javnosti, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

 

Izvor: Faktor

 

Više...

Vlast u Sarajevu zbog Ramazana traži pomjeranje policijskog sata

  • Objavljeno u BiH

 

Vlada Kantona Sarajevo zatražit će od Vlade Federacije BiH, kao i njenog kriznog štaba, odobrenje za pomjeranje policijskog sata s 21 na 23 sata.

 

U obrazloženje zahtjeva navodi nastupanje mjeseca ramazana, kako bi vjernici mogli obaviti vjerske obrede.

 

Ovaj prijedlog dio je ublažavanja mjera koje su u Kantonu Sarajevo donesene zbog ublažavanja širenja trećeg vala pandemije, a koje su očito dale rezultata.

 

 

Od danas je tako u Sarajevu dopušten rad ugostiteljskih objekata, i to u dijelu bašta i terasa, a dopušteno je i rad teretanama, samo za individualne treninge, te bazenima i sportskim centrima samo za profesionalce odnosno takmičare.

 

Predviđeno je praćenje epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo i, u skladu s utvrđenim stanjem i preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, po potrebi revidiranje donesenih mjera.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prijavljeno je bilo 99 novozaraženih pacijenata, a na bolničkom liječenju i dalje se nalazi 547 pacijenata.

 

Izvor: Klix

Više...

Danas u BiH oblačno sa temperaturom do 24 stepena, već sutra ponovo kiša i snijeg

 

U Bosni i Hercegovini će danas prevladavati pretežno oblačno vrijeme sa najvišom temperaturom od 24 stepena Celzijusova. Već krajem dana se očekuju novo pogoršanje vremena, prognoza je Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

utarnja temperatura danas će biti od pet do 11 stepeni, na jugu do 13, a dnevna od 15 do 24 stepena. Vjetar će biti slab do umjeren, uglavnom južni i jugozapadni. 

Već sutra, 13. aprila, padavine će uzrokovati osjetniji pad temperature.  Intenzivnije padavine će biti u Hercegovini, na zapadu i sjeverozapadu Bosne. Jutarnja temperatura od dva do osam stepeni, na jugu do 12.

 

Za srijedu, 14. april, prognozira se oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, kišom i susnježicom u Bosni. Tokom dana u većem dijelu Hercegovine je izgledan prestanak padavina. Jutarnja temperatura će biti od minus tri do tri stepena, na jugu od četiri do osam, a dnevna od dva do sedam, na jugu od 10 do 15 stepeni.

 

Oblačno sa padavinama bit će i u četvrtak, 15. aprila. U Bosni će biti pretežno oblačno, a u Hercegovini uglavnom umjereno oblačno vrijeme. U Bosni povremeno i lokalno sa slabom kišom i snijegom. Jutarnja temperatura od minus četiri do dva stepen, na jugu do šest, a dnevna od četiri do 10, na jugu do 14 stepeni, objavili su iz FHMZ.

 

Izvor: Klix

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com