Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Petak, 02 April 2021

Islam Battah, Messijev dvojnik

  • Objavljeno u Sport

mmee“Kad sam počeo puštati bradu, prijatelji su mi rekli da izgledam poput Messija. Kad mi je brada još više narasla, sličnost je bila još jasnija”

 

 

Više...

Odmazda vlasti i medija

xjiŠvedska kompanija H&M suočava se s žestokim bojkotom, trgovine su gotovo prazne, a odjeća nedostaje na velikim platformama za online kupovinu. Adidas, Nike, Converse ili Calvin Klein i mnoge druge zapadne marke od prošle srijede su postale meta bijesnih kineskih potrošača.

 

 

Više...

Plaćenici špartaju Afrikom

placeniciNa web stranici južnoafričke zaštitarske firme Dyck Advisory Group (DAG), sa sjedištem u Velddrifu, sjeverno od Cape Towna, stoji slijedeće: „DAG ima veliku grupu bivših vojnika različitih nacionalnosti... s prethodnim iskustvom u sigurnosnim operacijama u teškim uslovima... zaštitarsko osoblje može biti naoružano ili nenaoružano.” Sve po željama klijenta.

Više...

Zabrinjavajuće u Tuzli: Na ivici smo da uvedemo lockdown

  • Objavljeno u BiH

 

Zbog sve nepovoljnije epidemiološke situacije kako na području cijele zemlje tako i na području Tuzlanskog kantona koji sa današnjim danom broji 1.745 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom Vlada Tuzlanskog kantona na preporuku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK donijela je nove naredbe i preporuke.

 

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić je kazao kako imaju spremne nove mjere koje podrazumijavaju uvođenje tzv. parcijalnog lockdowna.

 

“Imamo veoma nepovoljnu epidemiološku situaciju na granici smo da uvedemo lockdown. Zato apelujemo na građane da maksimalno ozbiljno shvate situacije i da se pridržavaju svih propisanih mjera i preporuka. Sve je veći broj hospitaliziranih pacijenata sa teškim kliničkim slikama”, kazao je Hodžić i dodao kako će u narednim danima biti pojačan inspekcijsko-policijski nadzor, piše Tuzlanski.ba.

 

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić je saopćio kako bi uvođenje parcijalnog lockdowna značilo nešto slično poput onog koji je na snazi u Kantonu Sarajevo gdje rade samo objekti koji su od esencijalne potrebe za građane.

 

“Upućujemo apel građanima da da budu savjesni kako bi se izbjegle još restriktivnije mjere koje su već razmatrane. Nećemo dozvoliti da se slomi zdravstveni sistam u TK”, kazao je Jurić.

 

 

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović je također upozorio da je epidemiološka situacija na području TK veoma ozbiljna i da su dvije COVID bolnice pune dok je treća novoformirana COVID bolnica za samo par dana već popunjena sa 50 posto kapaciteta.

 

"Osoblje UKC-a Tuzla je veoma iscrpljeno. Neki danonoćno rade. Imamo i potrebu za novim radnicima, posebno u određenim oblastima zdravstvene zaštite”, kazao je Jusufović.

 

Premijer Hodžić je istako da ukoliko dođe do lockdowna Vlada TK je osigurala novčana sredstva za pomoć onima koji zbog uvođenja mjera bude zabranjen rad.

Više...

U BiH odobrena i upotreba kineske vakcine Sinovac koju je donirala Turska

  • Objavljeno u BiH

 

Agencija za lijekove BiH izdala je odobrenje za upotrebu kineske vakcine Sinovac protiv koronavirusa, potvrđeno je za Klix.ba.

 

Prošlog vikenda Republika Turska je donirala BiH 30.000 doza vakcina Sinovac koje se proizvode u Kini.

 

Ovo je četvrta odobrena vakcina protiv korone u BiH, nakon što je Agencija izdala odobrenja za upotrebu Sputnika V, Covishielda/AstraZenece i Pfizera.

 

Pozitivan nalaz kontrole uslov je da bi se mogla vršiti imunizacija stanovništva. Donacija od 30.000 doza kineskog Sinovaca bit će raspoređena u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu.

 

U narednom periodu očekuje se kontrola dokumentacije i odobrenje za vakcinu kineskog Sinopharma. Kako saznajemo oni su unaprijed poslali dokumentaciju za vakcine koje će Kina donirati BiH, a riječ je o 50.000 doza.

Više...

Šadić: Apel stanovništvu da poštuju mjere i naredbe zbog pogoršanja epidemiološke situacije

  • Objavljeno u Brcko

„U protekla 24 časa u Brčkom je zabilježeno 126 novozaraženih lica virusom korona, a u brčanskoj Bolnici na kovid odjeljenjima je smješteno preko 90 pacijenata. U kovid i trijažnoj ambulanti u Domu zdravlja u proteklih nekoliko dana ljekari obave dnevno minimalno 350 intervencija. Veliki je broj lica koji moraju da primaju terapiju tako da smo se u sklopu primarne zdravstvene zaštite, odnosno u Domu zdravlja, otvorili dnevnu bolnicu sa nekih 30-ak ležećih kreveta“, rekao je na konferenciji za medije Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH šef Odjeljenja za zdravsto i ostale usluge Sead Šadić.

 

Više...

Vozačima iz BiH potrebne vakcine i Covid-pasoši

  • Objavljeno u BiH

 

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) uputila je inicijativu Ministarstvu komunikacija i saobraćaja BiH da se sredstva Nacionalnog komiteta iskoriste za nabavku vakcina i da se izdaju Covid-pasoši za vozače u međunarodnom cestovnom prijevozu.

 

- Imajući u vidu izuzetno težak položaj bosanskohercegovačkih prijevoznika u vrijeme pandemije COVID-19, te nemogućnost države da na vrijeme osigura neophodne vakcine za profesionalne vozače u međunarodnom cestovnom prijevozu, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je uz konsultacije sa članovima Udruženja u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika i članovima Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta VTKBiH, Ministarstvu komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine uputila inicijativu za nabavku vakcina i Covid-pasoša za vozače – navode u saopćenju.

 

Ističu da je 19. marta 2021. godine u Službenim novinama Bosne i Hercegovine, broj 17/21, objavljena Odluka o prijenosu novčanih sredstava deponovanih na posebnom računu Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine na jedinstveni račun trezora.

 

- Radi se o sredstvima Nacionalnog komiteta koja su uplaćivali prijevoznici za finansiranje projekata u transportnom sektoru. Komora smatra da je transportni sektor od izuzetne važnosti za funkcionisanje privrede, da je istovremeno u značajnoj mjeri pogođen negativnim dejstvom pandemije koronavirusa, te da se dio predmetnih sredstava od Nacionalnog komiteta može i treba upotrijebiti za nabavku vakcina i izdavanje Covid-pasoša vozačima u međunarodnom transportu roba i putnika – kazali su također.

 

Ističu da Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine očekuje da će Ministarstvo podržati inicijativu i Vijeću ministara BiH predložiti donošenje odluke o upotrebi sredstava Nacionalnog komiteta za nabavku vakcina, čijom realizacijom bi se u što kraćem roku izvršila imunizacija vozača, te osigurao neometan protok ljudi i dobara.

 

Izvor: Faktor

Više...

U RS-u se otvaraju tržni centri, sve ostale mjere ostaju na snazi

  • Objavljeno u BiH

 

Danas je u Banjoj Luci održana sjednica Štaba za vanredne situacije, na kojoj su razmatrane aktuelne restriktivne mjere i doneseni novi zaključci.

 

Odlučeno je da se otvaraju tržni centri, dok sve ostale mjere ostaju na snazi uključujući i zabranu rada ugostiteljskih objekata (osim šalterske prodaje i dostave) i ski-centara.

 

Bilo je diskusije o otvaranju terasa ugostiteljskih objekata, međutim zaključeno je da još nije vrijeme za takvu odluku.

 

 

Ovo je drugo ublažavanje mjera s obzirom na to da je prošlog ponedjeljka dozvoljen rad frizerskim i kozmetičkim salonima te dostava hrane i pića do 22:00 sati, kao i rad apoteka koje se nalaze unutar tržnih centara.

 

Mjere ostaju na snazi do 12. aprila, a obavezno je i nošenje maski u zatvorenom prostoru, uz preporuku da se nose i na otvorenom.

 

Izvor: Dnevni avaz

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com