Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Srijeda, 16 Juni 2021

Nastupna posjeta komandanta EUFOR-a u BiH Brčko distriktu BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH sastali su se danas u Gradskoj vijećnici sa komandantom Snaga Evropske unije (EUFOR) u Bosni i Hercegovini (BiH) generalom-majorom Aleksanderom Placerom (Alexander Platzer).

 

U ime Distrikta sastanku su prisustvovali gradonačelnik Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i zamjenik predsjednika Skupštine Ivo Filipović. Sastanku je prisustvovao i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Majkl Skanlan (Michael Scanlan).

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je da je Brčko distrikt BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, opredijeljen za očuvanje političke, ekonomske, finansijske ali i bezbjednosne stabilnosti ove lokalne zajednice posebno naglašavajući značaj borbe protiv korupcije te naveo da institucije Distrikta na svim poljima aktivno rade i međusobno sarađuju.

 

U tome, kako je istakao gradonačelnik Kadrić, doprinosi i dobra saradnja kako s EUFOR-om tako i sa svim drugim međunarodnim institucijama i organizacijama u BiH.

 

Komandant EUFOR-a general-major Placer zahvalio se zvaničnicima Brčko distrikta BiH na najnovijim informacijama o pitanjima bezbjednosti i razvoju Distrikta.

 

Istakao je da je ponosan na kontinuiranu saradnju sa distriktom Brčko i naglasio posvećenost EUFOR-a da nastavi doprinositi sigurnom i stabilnom okruženju u Distriktu i čitavoj Bosni i Hercegovini.

 

Supervizor je pozdravio činjenicu da je Brčko distrikt BiH na prvo mjesto stavio bezbjedno i mirno okruženje za sve njegove stanovnike, što je važan preduslov za razvoj i napredak ove zajednice.

 

„U tom smislu, politika nulte tolerancije prema korupciji, pokroviteljstvu i zloupotrebi javnih resursa ima centralno mjesto. Rad policije u novoj i modernoj zgradi, usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa i uspostava Ureda za borbu protiv korupcije su znakovi da Distrikt i njegovi partneri ove ciljeve smatraju prioritetima“, rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Majkl Skanlan.

 

Učesnici sastanka su izrazili spremnost za dalju saradnju između Brčko distrikta BiH i EUFOR-a, koja je do sada, kako su naveli, uvijek bila uspješna.

 

 

Više...

Prva zvanična posjeta predsjednika Semira Efendića Brčko distriktu BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Vršilac dužnosti predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu i Načelnik općine Novi Grad Semir Efendić će sa svojim saradnicima u petak 18.6. 2021.godine, upriličiti prvu zvaničnu posjetu Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

 

Gospodin Efendić će se sastati sa predsjednikom i članovima Vijeća SBiH Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, predstavnicima Stranke za BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine prilikom čega će novim članovima uručiti članske kartice.

 

Dio programa posjete gosp. Efendića bh. Distriktu uključuje i polaganje cvijeća na spomenicima šehidima i poginulim borcima u centru Brčkog, posjetu šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću i spomen obilježju bošnjačkim civilnim žrtvama rata na Ivicima.

 

 

10:00-11:00 Dolazak u Brčko i obilazak grada

 11:00-12:00 Polaganje vjenaca na spomeniku pripadnicima ARBiH u centru i obilazak prostorija stranke u Brčkom

 12:00-12:50 Obilazak spomen obilježja na Ivicima,u Brci i G.Rahiću

13:00-14:00 Džuma namaz u džamiji u G. Rahiću

14:00-14:30 Obilazak šehidskog mezarja u Gornjem Rahiću

14:30-15:00 Povratak u Brčko i Tribina u Islahijetu

15:00 – 16:00 Tribina u Islahijetu

16:00 – 17:00 Sjednica Predsjedništva Stranke za BiH

 

 

Više...

Brčko: U subotu obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu

  • Objavljeno u Brcko

 

Udruženje za pomoć žrtvama seksualnog nasilja u ratu ,,S U Z E,, Brčko distrikrt Bosne i Hercegovine uz podršku Centra za omladinski razvoj ,,PRONI, ,Brčko distrikt BiH, ,,Udruženja nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikt BiH,, i ,,Udrugom zatočenih- Udruženjem logoraša,, organizuje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu.

 

Ovaj značajan datum obilježava se 19. juna s ciljem podizanja svijesti o potrebi da se stane na kraj seksualnom nasilju koje se događa za vrijeme oružanih sukoba, te kako bi se iskazala počast žrtvama seksualnog nasilja i svima onima koji su posvetili svoj život sprečavanju ove vrste nasilja.

 

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu se obilježava od 2016. godine, a izabran je zbog toga što je na isti datum 2008. Vijeće sigurnosti UN-a u Rezoluciji 1820 osudilo seksualno nasilje kao taktiku ratovanja i proglasilo ga preprekom u izgradnji mira i stabilnosti.

 

Program obilježavanja :

 

Trg Mladih Subota , 19. Juni 2021. godine

 

Od 11,00 sati do 12,00 sati mirno ukupljanje sa prigodnim programom.

Više...

Virtualni dan otvorenih prozora na fakultetima eMPIRICA Brčko i eMPIRICOM Tuzla

 

Dragi maturanti i svi budući studenti, ukoliko birate studij i svoj profesionalni put u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, odabirom jednog od IT studijska programa na fakultetu Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Brčkom ili na fakultetu Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM u Tuzli možete steći znanja za digitalna zanimanja na globalnom tržištu rada.

 

90% naših diplomanata se zaposle u struci već tokom studija ili unutar 3 mjeseca po diplomiranju, stoga nam se pridružite na Virtualnom danu otvorenih prozora u
četvrtak, 17.06.2021. godine sa početkom u 11:00 sati, te saznajte sve što vas zanima o studiju i budućoj karijeri.

 

Virtualni dan otvorenih prozora organizujemo ONLINE UŽIVO, tako da možete učestvovati iz svoje sobe, iz kafića, sa plaže, kroz prozor našeg Cisco WebEx
konferencijskog sistema.

 

U ugodnom razgovoru sa upravom, nastavnim osobljem, asistentima i bivšim studentima dobit ćete odgovore na pitanja poput:
 Zašto upisati fakultete eMPIRICA u Brčkom ili fakultet eMPIRICOM u Tuzli?

 Što ćete naučiti na studiju?

 Koja su to potrebna znanja i vještine s kojima ćete nakon završenog studija biti konkurentan na globalnom tržištu rada?

 Za koje poslove na globalnom tržištu rada vas pripremamo?

 Koji su to poslodavci koji zapošljavaju naše studente već tokom studija?

 

Pridružit će nam se i gosti, poslodavci iz IT industrije, sa kojima sarađujemo i koji zapošljavaju naše studente.

 

Rezervišite svoje mjesto na vrijeme slanjem prijavnog obrasca sa https://bit.ly/3w5cZnN?fbclid=IwAR1Np8WSamBEc1nxOJYJ5CMdVJDYLhkmeKaFLtQvGvSyOSr-2WsV1X4H7Os i saznajte sve što vas interesuje o vašem budućem fakultetu i studiju!

 

Više informacija na www.empirica.ba, www.empiricom.ba ili putem e-maila Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

 

Više...

Brčko: Nabavkom i instalacijom nove informatičke opreme poboljšana sigurnost procesa proizvodnje vode

  • Objavljeno u Brcko

 

Fabrika vode u Plazuljama, kapaciteta 330 l/s, zvanično je počela sa radom 8. juna 2010. godine. Riječ je o automatizovanom postrojenju za proizvodnju pitke vode sa vodozahvatom iz rijeke Save. Izgradnjom fabrike, u nju je ugrađena i oprema za mjerenje, praćenje i kontrolu sistema proizvodnje vode, odnosno SCADA sistem (engl. Supervisory Control And Data Acquisition).

 

 

Informatička oprema koja prati funkcionisanje ovog sistema, kao i softver sistema, nisu mijenjani niti unapređivani od 2010. godine, te je na snažnu preporuku eksternih auditora, koji su prošle godine proveli nadzorni audit nad Sistemom upravljanja zaštitom informacija u skladu sa ISO 27001:2013, pokrenuta nabavka nadogradnje softvera i licenci, kao i usluge instaliranja na novi računar nabavljen upravo za potrebe SCADA sistema za praćenje, upravljanje i kontrolu procesa proizvodnje vode za piće u Fabrici vode.

 

Ovim investicionim ulaganjem poboljšana je efikasnost sistema upravljanja zaštitom informacija, te sigurnosni nivo standarda, ali i povećana sigurnost u vođenju procesa proizvodnje vode za piće i kontinuiranu isporuku u glavnu vodovodnu mrežu Brčkog, odakle je preuzimaju kupci gradskog vodovoda, prenosi Radio Brčko.

Više...

Meteorolozi upozoravaju: U BiH i region stiže prvi ovogodišnji toplinski val

 

Pred nama je prvi ovogodišnji toplinski udar! Meterolozi kažu - do kraja sedmice očekuju nas temperature i do 34 stepena.

 

Od četvrtka, 17. juna, ljubitelji vrućina neće više imati razloga za prigovor. Prema raspoloživim prognoznim modelima ispred nas je najtopliji period u dosadašnjem dijelu godine, tvrdi meteorolog Dženan Zulum.

 

Maksimalne temperature, izuzimajući planinske predjele bit će u većini krajeva iznad 30°C. Preovladavat će stabilno i sunčano sa malo ili nimalo oblaka. Jutarnje temperature imat će blaži rast.

 

"Od četvrtka jutarnje temperature u Bosni između 11°C i 15°C, a u Hercegovini do 21°C. Maksimalne temperature između 28°C i 34°C. Stabilno, sunčano i nadprosječno toplo očekuje nas tokom većeg dijela sljedeće sedmice. Zadržat će se natprosječno toplo. Maksimalne temperature varirat će između 28°C i 32°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 34°C", naveo je meteorolog Zulum.

 

Stručnjaci ponavljaju da na sunce ne bismo smjeli od 11 do 16 sati, trebamo unositi dovoljno tekućine, ali i prehranu prilagoditi ljetu.

 

I članovi GSS-a upozoravaju da se u planine idu s adekvatnom opremom i dovoljno vode. Također, da se građani i izletnici pripaze zmija kojih, s obzirom na blagu zimu, ima na svakom koraku.

 

Oni koji su za vikend planirali na more u Hrvatsku - i na Jadranu će ih dočekati velike vrućine.

 

"Stiže nam prvi val vrućine u cijeloj zemlji. Najviša dnevna temperatura zraka bit će u srijedu i četvrtak već ponegdje iznad 30, a u petak i u dane vikenda uglavnom između 31 i 35 stepena. Očekuje se naravno i porast noćnih, odnosno jutarnjih vrijednosti temperature uslijed dolaska zamjetno toplije zračne mase nad naše krajeve. Vruće se biti i početkom idućeg tjedna, no vrlo vjerojatno uz ipak nešto malo niže vrijednosti najviše dnevne temperature zraka", rekla je meteorologinja dr. Tanja Renko iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

"Konjički klub Brčko" organizuje Dan otvorenih vrata

  • Objavljeno u Brcko

 

Novoosnovani konjički klub u Brčkom 'Konjički klub Brčko' poziva Vas na manifestaciju pod nazivom 'Dan otvorenih vrata kluba'.

 

Ovom prilikom posjetioci će imati mogućnost detaljno se upoznati sa radom kluba, te sportskim i rekreativnim programima.
Za djecu će biti omogućeno besplatno jahanje konja, a za sve posjetioce kolači i osvježenje.

Program počinje u subotu 3.7.2021. u 15h.

 

Dobro došli!

 

PS: Molimo Vas da poštujete epidemiološke mjere

Više...

Brčko konačno dobija CT aparat, kompanija iz Mostara isporučit će uređaj za 1,4 miliona KM

  • Objavljeno u Brcko

 

Višegodišnji problem nepostojanja CT aparata u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine konačno će biti riješen s obzirom na to da je zvanično potpisan ugovor sa dobavljačem dijagnostičkog uređaja vrijednog 1.404.000 KM.

 

Kao što je poznato, Brčko distrikt BiH godinama nema CT aparat, a nabavku dijagnostičkog uređaja usporavao je postupak javne nabavke. Zbog sukoba dobavljača ispaštali su pacijenti kojima je u kritičnim stanjima otežano uspostavljanje adekvatne dijagnoze.

 

Međutim, nakon rješenja Ureda za razmatranje žalbi BiH otvorena je mogućnost za nabavku dijagnostičkog uređaja, a šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić jučer je potpisao ugovor sa kompanijom Medical iz Mostara koja će isporučiti CT aparat.

 

"Nakon provedenog postupka javne nabavke, mi smo se našim ugovorom obavezali da će nam kompanija Medical iz Mostara u roku od 90 dana po prijemu narudžbenice isporučiti CT uređaj. Prema njihovim nezvaničnim informacijama, možemo očekivati da će to biti krajem ovog mjeseca ili u roku od 30 dana", kazao je Šadić za Klix.ba.

Šadić ističe da je vrijednost modernog, 128 slajsnog CT aparata Revolution EVO kompanije General Electric milion i 404 hiljade konvertibilnih maraka, sa uračunatim PDV-om i svim ostalim troškovima.

 

"S ponosom možemo istaknuti da će naša lokalna zajednica nakon više od pet godina dobiti ovaj dijagnostički aparat koji je izuzetno bitan, posebno u slučajevima hitnih stanja, odnosno traumatskih situacija te borbe s koronavirusom", dodao je Šadić.

 

Brčansko Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge trenutno privodi kraju i aktivnosti u vezi s pripremom zgrade za smještaj uređaja za magnetnu rezonancu. Tender za nabavku ovog uređaja već je raspisan, a procedura bi trebala biti završena 7. jula.

 

"Vrijednost ovog dijagnostičkog uređaja je procijenjena na dva i po miliona maraka, a novčana sredstva su ranije u budžetu obezbijeđena te su doznačena Zdravstvenom centru u Brčkom koji i provodi tendersku proceduru", naveo je Šadić.

 

Brčanski zdravstveni sistem trenutno raspolaže s tri radiologa, a taj broj bi u dogledno vrijeme trebao biti udvostručen. Naime, koncem maja završena je procedura raspisivanja 31 specijalizacije, od čega su tri iz oblasti radiologije, što će dodatno poboljšati pružanje zdravstvenih usluga u ovoj regiji naše zemlje.

 

 

Izvor: Klix

 

Više...

Povratak u rodni kraj: Bosanac i Austrijanka obnavljaju kuću staru 200 godina

  • Objavljeno u BiH

 

Zdravko Višnjić vratio se iz Austrije i doveo svoju suprugu Veroniku u Oćevje kod Vareša.

Veronika je rođena Austrijanka, ali se navikla na život u Bosni, prelijepoj prirodi i drvenoj eko kući.

 

Njih dvoje obnavljaju staru bosansku kuću kojoj ima više od 200 godina. Kuća će biti na raspolaganju kako domaćim tako i inozemnim turistima koji žele mir, slobodu, prelijepu prirodu.

 

Puno toga Zdravko odradi svojim rukama, a Veronika brine o ovčicama, kokoškama i drugoj živini. Ako postoji seoska idila onda je to u njihovom dvorištu u Oćevjama kod Vareša.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Od cijene litre goriva državi BiH pripada najmanje jedna marka

  • Objavljeno u BiH

 

Od 2018-2020. godine u Bosni i Hercegovini prikupljeno je oko 1,5 milijardi maraka prihoda od akciza na naftu i naftne derivate i oko 1,8 milijardi maraka prihoda od putarina, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 

Ukoliko je maloprodajna cijena dizela u BiH 1,99 KM po litri, obaveze državi su sljedeće: akciza 0,30 KM, putarina za održavanje puteva 0,15 KM, putarina za izgradnju autoputeva 0,25 KM i PDV 0,29 KM (0,99 KM). Ostatak je nabavna cijena i marža.

 

Ukoliko je na primjjer maloprodajna cijena motornog benzina u BiH 2,00 KM po litri, obaveze državi su sljedeće: akciza 0,40 KM, putarina za održavanje puteva 0,15 KM, putarina za izgradnju autoputeva 0,25 KM i PDV 0,29 KM (1,09 KM). Ostatak je nabavna cijena i marža.

 

Prikupljeni prihodi od akciza na domaću/uvoznu naftu i naftne derivate, kao i prihodi od putarina za izgradnju puteva iz cijene domaće/uvozne nafte i naftnih derivata (0,15 KM) ulaze u zbir svih prikupljenih prihoda od indirektnih poreza.

 

Prikupljeni prihodi od akciza korisnicima se raspoređuju prema metodologiji utvrđenoj Pravilnikom o izračunu koeficijenata doznačavanja entitetima, odnosno prema privremenim koeficijentima za raspodjelu, utvrđenih prema podacima o krajnjoj potrošnji, koje koeficijente posebnim odlukama utvrđuje Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 

Sa druge strane prihodi od putarina za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva iz cijene domaće/uvozne nafte i naftnih derivata (0,25 KM) se posebno raspoređuju. Prema Odluci Upravnog odbora UIO kojom je utvrđeno da od ukupnih prihoda od putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva 10 posto ostaje na podračunu kod Centralne banke BiH.

 

Ovaj novac služi za poravnanje prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele, a preostalih 90 posto prihoda od putarine dijeli se između entiteta i Brčko Distrikta BiH tako da 59 posto pripada Federaciji Bosne i Hercegovine, 39 posto pripada Republici Srpskoj i dva posto pripada Brčko Disktriktu BiH.

 

Kada UIO rasporedi prihode dalju nadležnost za raspodjelu imaju entitetska ministarstva finansija i nadležna služba Brčko distrikta, pojasnili su iz Uprave za indirektno oporezivanje.

 

Prema Zakonu o akcizama u BiH trenutno se plaća sljedeća akciza po litri i to:

- za dizel gorivo i petrolej 0,30 KM po litri,

- za motorni benzin bezolovni 0,35 KM po litri,

- za motroni benzin 0,40 KM po litri,

- za lož ulje 0,45 KM po litri,

- za biogoriva i biotečnosti 0,30 KM po litri.

 

Osim akciza u cijenu litre derivata nafte ulaze i dvije putarine:

 

- putarina u iznosu od 0,15 KM po litri derivata za održavanje puteva

- putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

 

Pored akcize i putarine u osnovicu za obračun PDV-a ulaze troškovi proizvodnje i ostali zavisni troškovi (transport, skladištenje...). Sve skupa predstavlja osnovicu za obračun PDV-a, koji u BiH iznosi 17 posto.

 

 

Izvor: Faktor

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com