Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Ponedjeljak, 28 Juni 2021

Prof. dr. Goletić: Imamo pet uzoraka za koje sumnjamo da su pozitivni na delta soj koronavirusa

  • Objavljeno u BiH

 

U Laboratoriji za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu nalazi se pet uzoraka pozitivnih na COVID-19, četiri koja su uzeta od stranih državljana i jedan uzorak uzet od državljanina BiH, koji će se upotrijebiti za eventualnu detekciju indijskog ili delta varijantnog soja koronavirusa.

 

Kazao nam je to prof. dr. Teufik Goletić, šef Laboratorije i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, i dodao da se radi o uzorcima koji su uzeti od osoba za koje se zna da dolaze iz područja u kojima cirkulira delta varijantni soj.

 

Postoji mogućnost da su ti uzorci pozitivni na B.1.617, ali mi to sa sigurnošću ne može ustvrditi dok to zvanično, putem sekvencioniranja, ne dokažemo. Dakle, ti uzroci su sumnjivi – istakao je Goletić.

Podsjetimo, nakon pauze koja je trajala od februara, Veterinarski fakultet u Sarajevu krajem maja dobio je donaciju dijagnostičkih kitova i potrošnog materijala za sekvencioniranje humanih uzoraka pozitivnih na SARS-CoV-2.

 

- Potrebni su nam svježi uzorci od ljudi koji su pozitivni na COVID-19. Mi smo zemlja koja na raspolaganju nema dovoljno resursa da bi sistem sekvencioniranja bio posmatran kao dio cjeline, a ne izolovan slučaj kojim se bavi, primjera radi, Laboratorija na čijem sam ja čelu. Zbog ograničenih resursa zalažem se za ciljani pristup, kako bismo u ambijentu ograničenih finansijskih, ali resursa reagensa, bili u prilici da što je moguće prije otkrijemo i cirkulaciju delta soja – pojasnio je Goletić.

 

Izvor. Faktor

Više...

15. Međunarodni malonogometni/futsal turnir u Brčkom osvojila ekipa Ibarski Kolašin iz Beograda

  • Objavljeno u Sport

 

Udruženje građana „Raja sa Ficibajera“ Brčko distrikta BiH uspješno je organiziralo 15. međunarodni malonogometni/futsal turnir na sportskom rekreativnom terenu centra „Ficibajer“ Brčko uz podršku Eseda Kadrića, gradonačelnika i Vlade Brčko distrikta BiH. Na ovom jubilarnom turniru nastupili su veterani udruženja građana: Bordo-bijeli i prijatelji Sarajeva, Ibarski Kolašin Beograd, Rekreativci Ilićka 01 Brčko, Raja sa Ficibajera Brčko distrikt BiH. Na neizvjesnim utakmicama, odigranim po visokim temperaturama, penali su odlučivali pobjednika.

 

Rezultati: Bordo-Bijeli i prijatelji Sarajeva – UG „Raja sa Ficibajera“ Brčko 2 : 0, za 3. mjesto: Ibarski Kolašin Beograd – Raja sa Ficibajera 2 : 2, penali 4 : 3.

 

Finale: Bordo-Bijeli i prijatelji Sarajeva – Ibarski Kolašin Beograd 2 : 2 penali 2 : 4.

 

Ekipama učesnicama na turniru zahvalnice je uručio Goran Milošević, predsjednik Skupštine UG, a pobjednički pehar je Mirza Ćorhodžić, predsjednik UG Raja sa Ficibajera je uručio kapetanu ekipe Ibarski Kolašin Draganu Božoviću.

Pobjednička ekipa Ibarsk Kolašin Beograd je igrala u sastavu: Dragan Božović, Zoran Bešović, Radivoje Bešović, Aleksandar Kostić, Davor Korać, Dado Miličević, Dalibor Ivanović, Enver Abadžić, Sifet Durmiš, Saša Kaloper i Zlatan Musić.

Sastav Bordo-Bijeli i prijatelji Sarajeva: Dragan Jovanović, Goran Vujadinović, Hilmija Muhović, Besim Nikolić, Agim Nikolić, Nedžad Hasanbegović, Nedžad Panđa, Mirza Hadžihasanović, Sead Jesenković, Vedran Tičić,Mladen Maksimović, Anis Mehić, Edin Talović, Ismet Beganović. Trener: Iso Bajrić, predstavnik ekipe: Mirsad Fazlagić.

 

Sastav Rekreativci veterani Ilićka 01: Nenad Šolaja, Aleksandar Popržen, Ozrenko Ivanković, Borslav Božić, Jugoslav Arsenijević, Marijan Grujić, Dragan Bajić, Stojan Cvjetinović, Dražen Ostojić, Dragan Sarić.

 

Sastav „Raja sa Ficibajera“: Admir Sulejmanović, Edin Šahman,Admir Huseinović, Goran Milošević, Ajdin Lazami, Ernad Tokalić, Anis Ćosović, Mirza Abadžić, Ezil Mesut i Mirza Čorhodžić. Trener: Goran Sapardić.

 

Utakmice su sudili: Vedran Tičić iz Sarajeva i Mirza Jašarević iz Brčkog oni su prije početka prve utakmice turnira dali znak za minutu šutnje za preminulog legendarnog reprezentativca Jugoslavije Murata Šarana.

 

Na turniru su prisustvovali poznat igrači Jugoslavije, Sarajeva i brčanskog Jedinstva: Mirsad Fazlagić, Nedžad Hasanbegović,Edina Ahmetović, Antun Mandić, Hamdo Radeljaš, Atah Ćosović i Sead Jesenković.

 

Izvor. Radio Brčko

Više...

Vlada Brčko distrikta usvojila prvi rebalans budžeta

  • Objavljeno u Brcko

2020 05 27 Vlada

 

Vlada Brčko distrikta na današnjoj osmoj izvanrednoj sjednici usvojila Odluku o izmjenama proračuna za 2021. godinu, odnosno prvi ovogodišnji rebalans proračuna Distrikta, čime se prihodi ove lokalne zajednice uvećavaju za dodatnih petnaestak milijuna maraka.

Više...

Četrnaesta protugradna stanica u Brčko distriktu

  • Objavljeno u Brcko

lansirna raketa

 

Odjeljenje za Poljoprivredu brčanske Vlade i ove godine osiguralo je sistem protugradne zaštite za područje Distrikta. Uz dosadašnjih 13 lansirnih rampi, raspoređenih po cijeloj teritoriji te 150 raketa, ovih dana završava se, odnosno, pušta u funkciju i četrnaesta lansirna rampa i to na teritoriji MZ Poljaci.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com