Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Srijeda, 21 Juli 2021

Od sljedeće sedmice masovnija vakcinacija u Brčko distriktu

  • Objavljeno u Brcko

 

S obzirom na nedavno pristigle količine, i vrste cjepiva protiv Covida-19 kojima Distrikt raspolaže, u Brčkom bi sve trebalo biti spremno za masovno cijepljenje građana.

 

Od početka sljedeće sedmice radno vrijeme na punktu za cijepljenje će biti produženo, pa će se građani moći cijepiti od osam ujutro do 20 sati navečer, što znači da će se dnevno moći cijepiti 350 do 400 građana.

 

„Uzimajući u obzir broj cjepiva koje imamo, radi se trenutno o Sinopharmu i AstraZeneci, nastojat ćemo intenzivirati proces cijepljenja, tako da će građani vrlo brzo biti u većem broju pozivani te i ako smo do sada imali nekakve zaostatke, mislim da ćemo ih vrlo brzo sustići“, kaže Denis Šehanović, tajnik Crvenog križa Brčko distrikta.

 

On kaže kako je cilj maksimalno iskoristiti kapacitet postojećeg punkta, a potom otvoriti dodatne punktove za cijepljenje u pojedinim mjesnim zajednicama.

 

„Onog momenta kad vidimo da je kapacitet maksimalno popunjen, da više nemamo prostora niti za dodatnim osobljem niti da u vremenskom razmaku možemo stići cijepiti određeni broj osoba, onda ćemo vjerojatno planirati ići i izvan ovog punkta. Postoje određene zdravstvene stanice i vjerojatno će one biti prve koje će se otvoriti u takvom momentu, kada bude došlo vrijeme za to i kada iskoristimo sve ove kapacitete koje ovdje imamo, onda ćemo ići raditi na taj način“, kaže Šehanović.

 

Prema njegovim riječima, još uvijek neće primjenjivati metodu cijepljenja bez najave kako ne bi došlo do nepotrebnog stvaranja gužvi. Trenutno je broj prijava građana za cijepljenje nešto niži nego na početku, ali, kaže on, ne može se reći da je njihova zainteresiranost drastično smanjena. Do sada se za cijepljenje prijavilo više od 13.000 građana, preko 7.000 građana je primilo jednu dozu, dok ih je 5.100 kompletiralo proces cijepljenja.

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Odjel za stručne i administrativne poslove zaprimio 60 projekata za dodjelu sredstava nevladinim udruženjima

  • Objavljeno u Brcko

 

Zaključno sa 13.07.2021. godine Vladin Odjel za stručne i administrativne poslove zaprimio je 60 projekata za dodjelu sredstava NVO, UG i fondacije u Brčko distriktu. Po prvom javnom pozivu biće dodijeljeno 426.750 KM.

 

Šef Odjela za stručne i administrativne poslove Nedim Hamzabegović za Radio Brčko je pojasnio da je za ocjenu kvaliteta pristiglih nešto preko 60 projekata formirana komisija od tri člana, plus sekretar komisije, koja će pregledati pristigle aplikacije za sredstva i nakon toga dati svoje stručno mišljenje. Za ove namjene planirano je ukupno 853.500 KM, a po prvom pozivu biće dodijeljeno 426.750 KM.

 

Od strane odjela do kraja godine planirano je raspisavanje još dva javna poziva za dodjelu sredstava po projektima za nevladin sektor Brčko distrikta.

 

„Pristigle projekte pregledava komisija sastavljena od državnih službenika, a sastav komisije odražava i nacionalnu srtrukturu stanovništva“, kazao je Hamzabegović.

 

Ako sve bude teklo po planu prvi ugovori sa nevladinim organizacijama koje zadovolje kriterije javnog poziva biće potpisani početkom septembra.

 

Hamzabegović je zaključio da je najveći odobreni iznos po jednom projektu, tj. organizaciji, 30.000 KM, a da će u slučaju nepoštivanja odredbi ugovora isti biti raskinut od strane organa uprave koji distribuira novac.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Oduzete cigarete i pirotehnička sredstva vrijedni 58.200 KM

  • Objavljeno u BiH

 

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBIH) na području grada Tuzle i na Carinskoj ispostavi Tuzla su privremeno oduzeli duhanske prerađevine i pirotehnička sredstva ukupne tržišne vrijednosti 58.200 KM.

 

- Operativne akcije na terenu provedene su s ciljem sprečavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima i uvoza robe - saopćeno je iz UIOBiH.

 

Ovlašteni službenici Odsjeka za provođenje propisa, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla i Grupe za obavještavanje u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutršnjih poslova Tuzlanskog kantona, na osnovu operativnog plana o zajedničkim mjerama i radnjama na području grada Tuzle, kod šest osoba su pronašli veću količinu duhana i cigareta koji nisu bili obilježeni akciznim markicama na zakonom propisani način. Tom prilikom je privremeno oduzeto 3.706 paklica cigareta i 34 kilograma sitno rezanog duhana.

 

- Također, prilikom detaljanog pregleda pošiljke prijavljene u carinskoj ispostavi Tuzla utvrđene su nepravilnosti u vezi s neprijavljivanjem robe. Tom prilikom je pronađena određena količina neprijavljene robe, a radilo se o pirotehničkim sredstvima, ukupno 5.400 setova - navodi se u saopćenju.

 

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u operativnim aktivnostima iznosi 58.200 KM, a pored privremeno oduzete robe, putem prekršajnih naloga su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 11.000 KM, dok će se protiv nekih lica pokrenuti postupci pred nadležnim sudovima.

 

Izvor: Faktor.ba

Više...

Ljeto se vraća, temperature danas do 33 stepena

 

Danas se u Hercegovini očekuje pretežno sunčano vrijeme, a u Bosni umjerena naoblaka. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera.

 

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 29°C, na jugu zemlje do 33°C.

 

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nakon zahlađenja sa padavinama, od danas će u Bosni i Hercegovini ponovo preovladavati pretežno vedro i sunčano, uz osjetniji rast temperatura zraka.

 

Temperature će na širem području naše zemlje dosezati iznad 26 stepeni, a vrhunac će dostići za dane vikenda. Uz porast temperature, rast će i osjećaj sparine.

 

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 13 do 17 u Bosni, na jugu zemlje do 20°C. Najviše dnevne temperature između 25 i 30, u Hercegovini do 33 stepena. U dane vikenda očekivane maksimalne temperature do 37 stepeni.

 

Izvor: Faktor

Više...

BiH povećala izvoz za 31 posto u odnosu na prošlu godinu

  • Objavljeno u BiH

 

U periodu januar-juni 2021. godine izvoz je iznosio 6,4 milijardi konvertibilnih maraka (KM), što je za 31,1 posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 9,6 milijardi KM, što je za 19,8 posto više nego u prvih deset mjeseci 2020, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 67,5 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 3,1 milijardu KM.

 

Izvoz u zemlje CEFTA-e je iznosio 1,1 milijardu KM, što je za 31 posto više nego u istom periodu 2020. godine, dok je uvoz iznosio 1,2 milijarde KM, što je za 21,6 posto više nego prethodne godine.

 

Prema podacima državne agencije za statistiku, izvoz u zemlje Evropske unije je iznosio 4,8 milijardi KM, što je za 33,3 posto više nego u istom periodu 2020. godine, dok je uvoz iznosio 5,8 milijardi KM, što je za 19,8 posto više u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

 

BiH je u prvoj polovini godine najviše robe plasirala na njemačko tržište, a vrijednost isporučenih proizvoda iznosila je 968 miliona KM. U susjednu Hrvatsku je izvoz robe iznosio 906 miliona KM, dok je u Italiju izvezeno robe u vrijednosti od 680 miliona KM.

 

Kada je riječ o ostalim susjednim zemljama, BiH je u Srbiju izvezla robe u iznosu od 695 miliona KM, a u Crnu Goru, 189 miliona.

Više...

Više od 720.000 osoba u BiH među indirektnim korisnicima usluga mikrokreditnih organizacija

  • Objavljeno u BiH

novac konvertibilne marke

 

 

Prema posljednjim finansijskim izvještajima mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini, procjenjuje se da oko 245.000 građana BiH koristi uluge mikrokreditnih organizacija.

 

"Ukoliko uzmemo u obzir da u Bosni i Hercegovini, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, prosječno domaćinstvo ima tri člana, može se zaključiti da je trenutno više od 720.000 osoba među indirektnim korisnicima usluga koje pružaju mikrokreditne organizacije, što predstavlja oko 18 posto ukupnog stanovništva Bosne i Hercegovine", kazali su za Klix.ba iz Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH AMFI.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com