Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Ponedjeljak, 26 Juli 2021

Tehnološkim viškom u školama u ZDK proglašeno 189 radnika

  • Objavljeno u BiH

 

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona okončalo je proceduru donošenja rješenja o utvrđenom tehnološkom višku za školsku 2021/2022. godinu.

 

Odluka je donijeta u skladu sa Okvirnim programom zbrinjavanja mogućeg tehnološkog viška zaposlenika u osnovnim i srednjim školama na području tog kantona i Izmjenama i dopunama Okvirnog programa zbrinjavanja mogućeg tehnološkog viška radnika u osnovnim i srednjim školama na području ZDK, a što će omogućiti radnicima koji su tehnološki višak pravo prvenstva kod zapošljavanja, odnosno pri prijemu po konkursima u osnovnim i srednjim školama na području tog kantona.

 

U školskoj 2021/2022. godini u osnovnim školama su ukupno 102 radnika proglašena tehnološkim viškom što je za 29 manje nego u prošloj školskoj godini, a u srednjim školama 87 radnika što je za četiri manje nego u prošloj školskoj godini, s tim da će ti radnici biti zbrinuti i neće ostati bez posla.

 

Prema podacima iz prethodnih školskih godina svi radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom su redovno nalazili dopunu norme na konkursima gdje imaju isključivo prvenstvo zapošljavanja ili su zbrinuti u matičnim školama.

 

Također je važno napomenuti da ove školske godine 29 škola (22 osnovne i sedam srednjih) sa područja ZDK uopće nema radnika u statusu tehnološkog viška, saopćeno je iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

 

 

Izvor: Faktor

Više...

Brčko: Na punktu za vakcinaciju od danas moguće vakcinisati 450 građana

  • Objavljeno u Brcko

 

Punkt za vakcinaciju građana distrikta od danas radi 12 časova dnevno od osam do 20 časova i na ovaj način moguće je vakcinisati do 450 građana, odnosno oko 10 hiljada osoba za mjesec dana, potvrdio nam je danas Denis Šehanović, sekretar Crvenog krsta distrikta.

 

Iako ima i onih građana koji ne žele da se vakcinišu i protivnici su vakcinacije, ipak većina Brčaka danas je u anketi koju smo uradili istaklo da želi da se vakciniše ili je već primilo vakcinu. Prema današnjem saopštenju štaba za zaštitu i spasavanje u Brčkom je prvu dozu vakcine primilo 7.580 građana, do je drugom dozom vakcinisano 5270 stanovnika distrikta.

 

Kako je ranije najavljeno , na području distrikta uskoro bi trebala da krene masovna vakcinacija protiv virusa korona na više punktova u distriktu.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Dvije osobe povrijeđene u teškoj saobraćajnoj nesreći na petlji Šićki brod

  • Objavljeno u BiH

 

Dvije osobe su povrijeđene u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se oko 10:40 sati dogodila na dijelu petlje Šićki brod kod Tuzle, potvrđeno je za Klix.ba iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

 

Iz tuzlanske policije za Klix.ba su kazali da su u saobraćajnoj nesreći učestvovali putničko i teretno vozilo, a da su dvije povrijeđene osobe iz automobila prevezene u Univerzitetski klinički centar u Tuzli radi ukazivanja ljekarske pomoći.

 

Stepen povreda, kako su naveli iz policije, još uvijek nije utvrđen, o čemu će javnost naknadno biti obaviještena.

 

Uviđaj na mjestu nesreće obavljaju službenici Policijske uprave Tuzla, zbog čega su se na dionici puta koja od Tuzle vodi ka Doboju stvorile saobraćajne gužve.

Više...

Ponovo otvoren respiratorni centar UKC-a Tuzla

  • Objavljeno u BiH

 

Mada je epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona još uvijek stabilna, nadležne institucije zadužene za provedbu i kontrolu mjera borbe protiv COVID-19 na današnjem su sastanku razgovarale o pripremama za moguće pogoršanje stanja.

 

Prisutna je niska stopa obolijevanja a proces vakcinacije odvija se prema do sada utvrđenim prioritetnim grupama.

Najavljeni dolazak većeg broja vakcina u narednom periodu, rečeno je na redovnom sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19, mogao bi omasoviti pristup vakcinaciji.

 

Tokom sutrašnjeg dana u Zavod za javno zdravstvo TK stići će još 27.000 vakcina, koje sa vakcinama koje su pristigle ranije, otvaraju put ka masovnijem vakcinisanju. Do sada je u Domu zdravlja Tuzla vakcinisano ukupno 18.768 gađana, rečeno je ovom prilikom.

 

Zbog potrebe zbrinjavanja tri nova pacijenta ponovo je otvoren respiratorni centar Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla dok je na Infektivnoj klinici hospitalizirano ukupno 5 pacijenata oboljelih od COVID-19.

 

 

 

Izvor: Tuzlanski

Više...

Apel korisnicima lokalnih vodovoda za racionalno korištenje vode

  • Objavljeno u Brcko

 

S obzirom da se Brčko distrikt BiH već duži vremenski period, koji se nastavlja i ove sedmice, suočava sa visokom temperaturom koja tokom dana prelazi 33-34°C i dužim sušnim periodom, usljed čega je smanjen dotok vode sa izvorišta u rezervoare, ponovo apelujemo na korisnike lokalnih (seoskih) vodovoda da vodu koriste za osnovne životne i higijenske potrebe domaćinstva, nikako u druge svrhe, kao što je zalivanje bašta, dvorišta, polivanje betona ili punjenje bazena, odnosno onako kako je propisano Zakonom o komunalnim djelatnostima, a koji takođe predviđa sankcionisanje zbog rasipanja i gubitka vode.

 

 

„Potrošačima iz kategorije domaćinstva na lokalnim vodovodima, koji budu imali potrošnju vode veću od 40 m³ na mjesečnom nivou, što je maksimum po evropskim standardima, biće obračunata razlika potrošnje kao pravnim licima po cijeni od 1,25 KM po m³, jer vodu koriste za zalijevanje ili u druge (gore navedene) svrhe. U proteklim danima uspjeli smo regulacijama na terenu održati lokalni sistem vodosnadbijevanja, a s obzirom da se i ove sedmice ponovo očekuje visoka temperatura, ukolikom sistem bude ugrožen, uvešćemo i planske restrikcije, da bi stanovništvo u određenim periodima imalo vodu“, kažu u RJ Vodovod i kanalizacija.

 

Pozivamo građane na solidarniji odnos i racionalnu potrošnje vode, a ukoliko imaju saznanja o punjenju bazena, zalivanju zelenih površina, bašta ili drugih obradivih površina, polivanju asfaltiranih ili betonskih površina u svrhu „hlađenja“ i drugom neracionalnom trošenju vode, te sumnji u nelegalne priključke na vodovodnu mrežu, da o tome obavijeste JP „Komunalno Brčko“ putem besplatne info linije 0800 505 07 i/ili Policiju Brčko distrikta BiH.

Više...

Grupa penzionera zeničkih rudnika počela štrajk glađu

  • Objavljeno u BiH

 

Grupa od 38 prošle godine penzionisanih radnika Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji posluju u sklopu Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, zbog neuplaćenih doprinosa te zbog činjenice da još nisu ostvarili pravo na zarađene penzije, započela je danas u 9 sati ispred zgrade Doma rudara u tom gradu štrajk glađu.

 

Kako je podsjetio Orhan Sejdinoski, koji je penzionisan 30. septembra prošle godine, broj radnika tog preduzeća koji su zaključno s 30. junom ove godine penzionisani, ali kao ni oni ne mogu ostvariti pravo na penziju, već se popeo na 60-ak osoba.

 

- Iako imamo puni radni staž od 40 godina, još nismo ostvarili pravo na penziju. Rudnik nam je uplatio naknade za PIO/MIO, a ostala potraživanja prema nezaposlenim nisu uplatili - kaže Sejdinoski, koji napominje da zbog toga Porezna uprava Federacije BiH "ne dozvoljava da se obrazac dostavi PIO-u i da im se izdaju rješenja za penzije".

 

Napominje kako su i uplatu doprinosa ishodili u sudskom procesu koji je riješen i njihovu korist.

 

Emina Dračić ističe kako im se zdravstvene knjižice ovjeravaju uz napomenu kako su "penzioneri na čekanju", a posebno ih žalosti činjenica da su se, u vrijeme kada je od strane JP EPBiH izvršena konsolidacija rudnika, odricali dijela plaća i drugih naknada, ali i da su radili bez penzije.

 

- Taj iznos nije bio ispod 20.000 KM po jednom radniku. Konkretno, ja sam se odrekla više od 20.000 KM da bi rudnik opstao i da bih ja mogla svoju penziju dočekati. Oni koji se nisu bili odrekli, imali su mobing - ističe Dračić, koja dodaje da su o svom statusu informirali i Vladu FBiH.

 

Štrajk glađu počelo je 15-ak bivših penzionera, koji najavljuju da će im se tokom dana priključiti još nekoliko kolega.

 

Izvor: Faktor

Više...

Zemljoradnička zadruga Brka, pojačava kapacitete vlastite mljekare

  • Objavljeno u Brcko

 

Zemljoradnička zadruga Brka stvorila je preduslove, da do kraja mjeseca, u vlastitoj mljekari aktivira još jednu sušnicu i tako proizvodnju sirca „zarca“ sa trenutnih 400 komada dnevno poveća pet puta, zašto postoji potražnja na tržištu.

 

„Povećanje proizvodnje je strateški cilj, tim prije jer su zahtjevi tržišta, pogotovo za našim sirom „zarcom“ daleko veći i od očekivanja, i stoga će vrlo brzo mljekara početi da radi u dvije smjene, što će otvoriti prostor i za zapošljavanje novih radnika.

Vjerujem da će u narednihh mjesec-dva biti stvoreni uslovi da proizvodnju sira sa sadašnjih 400 podignemo na 2.000. komada dnevno“, istakao je prvi čovjek ZZ Brka Šaćir Rahman.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Policija Brčko: Pregled značajnih sigurnosnih događaja u periodu od 23.07. do 26.07.2021. godine

  • Objavljeno u Brcko

 

KRIMINALITET:

- U izvještajnom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH u oblasti kriminaliteta nije zabilježeno nijedno krivično djelo.

 

JAVNI RED I MIR

- U oblasti javnog reda i mira u izvještajnom periodu zabilježena su dva događaja, tokom kojih su lica N.L. rođen 1997. godine i N.A. rođen 1982. godine, oba iz Brčkog lišeni slobode zbog počinjenih prekršaja iz članova 6. i 8. odnosno 4. i 8. Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH, te će Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH protiv počinilaca ovih prekršaja biti dostavljeni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

 

SAOBRAĆAJ:

 

- Tokom navedenog perioda zabilježene su dvije saobraćajne nezgode. - Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno devet vozača. Od toga sedam vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilima pod dejstvom alkohola, jedan zbog upravljanja motornim vozilom nakon isteka važnosti potvrde o registraciji i jedan jer je upravljao motociklom bez odgovarajuće
kategorije.

 

 

Više...

BIHAMK: Duža zadržavanja pri prelasku granice na izlazu iz BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Duža zadržavanja bilježe se pri prelasku granice na izlazu iz Bosne i Hercegovine na prelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Hum, Zupci i Deleuša. I na ostalim graničnim prelazima dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, navode iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), javlja Anadolu Agency (AA).

 

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova. U toku su radovi na rekonstrukciji silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, na autoputu A-1, zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.

 

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

 

Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava. Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

 

Više...

Institut za istraživanje genocida traži od Kanade da predloži trajno suspendovanje Dodika

 

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić uputio je pismo premijeru Kanade Justin Trudeau u kojem od te države traži da zaštiti teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenost BiH te da predloži visokom predstavniku da trajno suspenduje Milorada Dodika iz politike.

 

Ramić u pismu ocjenjuje da je Dodik, odbacivanjem odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, ponovnim negiranjem genocida te najavom disolucije države BiH, opasno ugrozio mir i sigurnost.

 

“Dodik crpi energiju za svoje antidržavno djelovanje protiv BiH negiranjem genocida u Srebrenici, negiranjem pravosnažnih presuda svjetskih sudova i njihovim svođenjem na političke sudove, suprotstavljanjem evroatlanskim integracijama države BiH, prihvatanjem antiustavne i anticivilizacijeske proslave 9. januara kao dana manjeg entiteta, zalaganjem za odcjepljenje manjeg entiteta i njegovo svođenje na samostalnu državu koju treba pripojiti Srbiji”, navodi Ramić.

 

Podvlači također da je Inzkova odluka o zabrani negiranja genocida naišla na veliko odobravanje mnogih Kanađana, prijatelja istine i pravde, aktivista i boraca za ljudska prava i slobode te mnogih kanadskih naučno istraživačkih institucija. “Zahvalni smo Kanadi što je priznala odluke međunarodnih i nacionalnih sudova o genocidu u Srebrenici sa dvije parlementarne rezolucije, što je utvrdila 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na čitavoj teritoriji Kanade, što se u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipeku nalazi stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici, što u kanadskom gradu Windsoru imamo spomenik žrtvama genocida u Srebrenici”, piše u pismu.

 

U kanadskim školama se već izučava genocid u Srebrenici, a IGK će uskoro pokrenuti i projekt izučavanja negatora genocida i glorifikatora osuđenih ratnih zločinaca, saopćeno je iz IGK-a.

 

 

 

Izvor: Tuzlanski

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com