Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Srijeda, 28 Juli 2021

Usvojen Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj 21. redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji.

 

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Milenko Ninković kazao je će usvojeni Pravilnik imati neograničeno trajanje i da se u svakom momentu može izmijeniti.

 

„Ovo je možda jedan istorijski trenutak za poljoprivredne proizvođače na teritoriji Brčko distrikta BiH i kao što znamo nije više zakonska obaveza da se pravilnik donosi svake godine. Pravilnik koji je danas usvojen ima neograničeno trajanje tj. u svakom momentu se može promijeniti kada bude postojala potreba da se uvede neka nova poljoprivredna proizvodnja, da se određena poljoprivredna proizvodnja podstiče više ili manje itd. Ovo će biti isto tako naporna i teška godina. Od 1. januara, odnosno 3. januara, 2022. godine poljoprivredni proizvođači mogu podnositi zahtjeve za 2022. godinu. Poljoprivredni proizvođači će dobijati novac na vrijeme, podnositi zahtjeve na vrijeme i neće čekati kao i svake godine da se usvoji pravilnik”, kazao je Ninković.

 

 

On je naglasio da su novim Pravilnikom predviđena i određena ograničenja.

 

„To je iz razloga što nema dovoljno novca u budžetu, odnosno sredstva koja su predviđena za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji. Mi smo imali situaciju da je od 2019. do 2020. godine broj zahtjeva porastao sa 13 miliona na 16 miliona i tristo. Jednostavno, takvim tempom, to nijedan budžet ne bi mogao pratiti. Zato smo bili prinuđeni da uvedemo određena ograničenja i da poljoprivrednicima isplaćujemo kako je Pravilnikom regulisano neki zagarantovani iznos odmah u startu u iznosu od 100%. Sve ostale iznose, maksimalne iznose, mi nismo mijenjali i ostala su ista ograničenja za fizička lica, fizička lica u sistemu PDV-a i pravna lica s tim da u prvom krugu dobijaju onaj zagarantovani iznos, a drugi dio tek na osnovu toga da li je preostalo sredstava u budžetu za te namjene ili ne”, kazao je Ninković.

 

On je istakao da je za fizička lica zagarantovano 20.000 KM i da će se isplaćivati u procentu 100%, dok je maksimalni limit koji može dobiti fizičko lice 25.000 KM.

 

„Za fizička lica u sistemu PDV-a zagarantovani iznos je 30.000 KM, s tim da oni mogu podnositi zahtjeve do 40.000 KM po osnovu poljoprivredne proizvodnje i drugi dio za investicije isto tako u iznosu do 40.000 KM. Znači, ukupan iznos za fizička lica u sistemu PDV-a može biti do 80.000 KM. Za pravna lica, u zavisnosti od broja zaposlenih radnika, kreće se od 30.000 KM, 40.000 KM, 50.000 KM, 60.000 KM i maksimalni iznos koji može biti za poljoprivrednu proizvodnju je 70.000 KM i plus dodatno 70.000 KM za investicije s tim da, ponavljam, zagarantovani iznos je 40.000 KM”, naglasio je Ninković.

 

Vlada Brčko distrikta BiH danas je okončala i 20. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava donacija Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu za 2021. godinu.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević kazao je da je za te namjene predviđeno nešto manje od 2 miliona konvertibilnih maraka.

 

„Za oblast sporta izdvojeno je nešto manje od 1.300.000 KM, za oblast kulture 600.000 KM i turizma 100.000 KM. Nakon što odluka bude potpisana bit će objavljen javni poziv svim zainteresovanim korisnicima ovih sredstava tako da će oni biti u prilici da pišu projekte i programe kao što je to predvidio Zakon o budžetu Brčko distrikta BiH i kako je to predviđeno Pravilnikom o raspodjeli sredstava za ove namjene. Nadamo se da ćemo svi zajedno, i Odjeljenje i budući korisnici, uspješno proći ovu prvu stepenicu jer ovo je prvi put da se ova vrsta sredstava dodjeljuje na način gdje će se pisati projekti i programi”, kazao je Gudeljević.

 

Vlada na 21. redovnoj sjednici odobrila je i Smjernice za izradu nacrta zakona o dopunama Zakona o bankama u Brčko distriktu BiH i Nacrt odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist Udruženja građana Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ i Udruženja građana „Organizacija ratnih vojnih invalida”.

 

 

Na sjednici je usvojen i Prijedlog odluke o kriterijima i načinu dodjele donacija – stipendija redovnim studentima Brčko distrikta BiH za period od 1. 1. 2021. do 30. 9. 2021. godine, Prijedlog odluke o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima za period od 1. 1. 2021. do 30. 9. 2021. godine, Prijedlog odluke o imenovanju Komisije za sačinjavanje kriterija za raspodjelu stambenih jedinica u novoizgrađenoj zgradi namijenjenoj demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima, porodicama poginulih boraca i šehida iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, Prijedlog odluke o izmjeni odluke o imenovanju radne grupe za izradu Zakona o obnovljivim izvorima energije kao i Prijedlog odluke o izmjeni odluke o imenovanju radne grupe za izradu Zakona o električnoj energiji.

 

Vlada je na sjednici odobrila i Smjernice za izradu nacrta odluke o uspostavljanju elektronske evidencije i obrade u postupanju inspektora u obavljanju inspekcijskog pregleda pošiljki u prekograničnom saobraćaju i u unutrašnjem mjestu carinjenja, Prijedlog zaključka o memorandumu o razumijevanju o saradnji u oblasti poljoprivrede, promocije poljoprivrede –prehrambenog sektora i ruralnog razvoja između Italije i Bosne i Hercegovine i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na izvještaj o realizaciji programa subvencionisanja dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BiH za 2019. godinu.

 

Vlada je dala saglasnost za Pribavljanje odobrenja za građenje za glavni projekat autobuskog stajališta s pješačkom stazom i nadstrešnicom u MZ Gorice kao i saglasnosti za Pribavljanje odobrenja za građenje za glavni projekat izgradnje ulice Tome Maksimovića, stambeno naselje Srpska Varoš.

 

Vlada je odobrila i Nacrt odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist organizacije „Udruženja fudbalskih trenera i Nacrt odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist udruženja mladih „Trka za život“.

 

Članovi Vlade primili su k znanju i Informaciju o broju djece koja su izgubila pravo na dječji doplatak tokom 2020–2021. godine, na zahtjev Srđana Blažića.

Više...

Devedesetogodišnjak ubo sina nožem u grudi

  • Objavljeno u BiH

 

U Ugljeviku je uhapšen muškarac čiji su inicijali M.M. zbog nanošenja povreda nožem licu S.M, saopšteno je iz Policijske uprave Bijeljina.

 

Zbog težine povreda, lice je prevezeno u Medicinski centar Bijeljina, gdje je zadržano na liječenju.

 

Nezvanično, riječ je o devedesetogodišnjaku koji je juče ispred porodične kuće ubo šezdesetdvogodišnjeg sina nožem u grudi.

 

Policijskoj stanici Ugljevik ljekari Doma zdravlja su prijavili da je dovezeno lice S.M. zbog povreda na grudima koje su, najvjerovatnije, nastale od uboda nožem.Policija je izvršila uviđaj na licu mjesta i obaviješten je tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini koji je naložio da se preduzmu radnje s ciljem prikupljanja dokaza kako bi izvršio kvalifikaciju krivičnog djela.

 

Izvor: Info Bijeljina

Više...

U iznajmljenom stanu u Sarajevu pronađena laboratorija za uzgoj i proizvodnju marihuane

  • Objavljeno u BiH

 

Sarajevska policija jučer je otkrila laboratoriju za uzgoj marihuane. Akciju su izveli policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a KS.

 

Riječ je o operativnoj akciji kodnog naziva "Heisenberg", koja je provedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS, na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu.

 

Policija je izvršila pretres iznajmljenog stana u ulici Humska, općina Novo Sarajevo, koji koristi E. Š., rođen 1987. godine u Užicu, nastanjen u Sarajevu.

 

Tom prilikom je pronađena i oduzeta jedna kompletna laboratorija za uzgoj i proizvodnju opojne droge marihuana.

 

Pronađeno je 15 stabljika biljke Cannabis sativa visine od 10 do 150 cm, 15 saksija sa sistemom za samonavodnjavanje, tri prigušnice, tri reflektora, jedna neonska lampa, četiri termo higrometra, dva ventilatora, dvije turbine, četiri karbonska filtera, dva PVC šatora, fleksibilno crijevo, PVC rezervoar od 50 litara za navodnjavanje s instalacijom i evidencija prihrane biljaka.

 

 

Također, pronađeno je i oduzeto oko 1,6 kilograma suhe zeljaste materije koja asocira na marihuanu i dvije digitalne vage.

E. Š. je lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, nakon čega je i predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

 

 

Po završenoj krininalističkoj obradi, on će uz službeni izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

 

Izvor: Klix

Više...

Siniša Milić novi je predsjednik OO SNSD-a Brčko

 

Na sinoć održanoj sjednici OO Saveza nezavisnih socijaldemokrata Brčko, aktuelni predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić, jednoglasno je izabran za novog predsjednika ove stranke.

 

Milić, koji je obavljao i funkciju gradonačelnika Brčko distrikta, na ovu poziciju izabran je na inicijativu i prijedlog dosadašnjeg predsjednika opštinske organizacije Đorđa Kojića, koji je istakao.

 

"Da nakon 17 godina provedenih na mjestu predsjednika stranke, vrijeme je da se povučem, i damo priliku novim, mladim ljudima koji će svojom energijom, znanjem i organizacionim sposobnostima voditi SNSD u nove pobjede."

 

Kojić se zahvalio svim članovima i simpatizerima koji su godinama zajedno sa njim gradili infrastrukturu stranke, koja je postala vodeća stranka u srpskom biračkom tijelu, i naglasio da on ostaje aktivni učesnik budućih projekata partije.

 

Milić je izrazio zahvalnost predsjedniku Kojiću, kao i svim članovima opštinskog odbora i istakao da je pred njim i strankom, velika odgovornost i mnogo posla.

 

"Prije svega donijećemo odluku o unutarstranačkim izborima, na svim nivoima, kako bi se kadrovski organizacija zanovila, dala šansa mladim i obrazovanim ljudima. Spremni smo da stranku otvorimo za sve ljude koji žele da dalju svoj doprinos kako bi zajedno gradili bolje društvo. SNSD je najveća stranka, stranka koja nikad nije bježala od odgovornosti i uvijek bila spremna da se uhvati u borbu sa svim izazovima.

 

 

U tom smislu, u narednom periodu definisaćemo jasne politike i programe SNSD-a, koji će imati za cilj stvaranje boljeg životnog standarda, očuvanje našeg identiteta na ovim prostorima kao i borba za svakog
čovjeka i poštovanje njegovih osnovnih prava", rekao je Milić.

Više...

Pljačkaš na skuteru ukrao robu vrijednu dva miliona eura

 

Draguljarnica “Chaumet”, nedaleko od avenije Şanzelize u centru Pariza, opljačkana je jučer i odnesena je roba vrijedna dva miliona eura, saopštilo je tužilaštvo u Parizu.

 

 

Tužilaštvo navodi da je robu ukrao naoružani pljačkaš. List “Le Parisien” objavio je da je lopov došao na skuteru.

 

 

Izvor: Tuzlanski

Više...

Filmska pljačka: Vlasnik savladao pljačkaša, obojica povrijeđeni

  • Objavljeno u BiH

 

U pljački zlatare večeras u Mostaru došlo je do sukoba pljačkaša i vlasnika, u kojem su obojica povrijeđena i hospitalizovana u bolnici.

 

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić rekao je da je u zlataru upala osoba čiji su inicijali E.P, razbijala inventar, te povrijedila vlasnika P.D.

 

“Obojica su zadobili povrede i hospitalizovani su u mostarsku bolnicu”, rekao je Marić.

 

Prema riječima očevidaca, vlasnik je savladao pljačkaša, koji ga je prethodno udario i onesvijestio. Kada je sa dva paketa zlata pokušao da pobjegne, vlasnik se osvijestio i krenuo je za njim, te ga savladao.

 

 

Pokušaj pljačke dogodio se u Ulici Petra Krešimira, a policiji je prijavljen nešto poslije 19.00 časova.

 

Izvor: Fokus

Više...

Na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike dvije bronzane medalje za bh. predstavnike

  • Objavljeno u BiH

 

Na 51. međunarodnoj olimpijadi iz fizike predstavnici Bosne i Hercegovine osvojili su dvije bronzane medalje i jednu pohvalu.

 

 

Učenici Fatih Žgalj i Marko Vučić osvojili su bronzane medalje, a Ismail Brkić iz Tuzle dobio je pohvalu za svoj nastup.

 

Također, na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike nastupili su i učenici drugog razreda srednjih škola Adin Frljak i Dženan Midžić koji su pokazali zavidno znanje iz ove naučne oblasti.

 

Učešće mladih fizičara na ovom takmičenju finansijski su podržali Pedagoški zavod RS, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK, Pedagoški zavod USK-a i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS.

 

Olimpijada je ove godine održana u Litvaniji, a bh. predstavnici su nastupili putem online platforme zbog uslova uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

 

Izvor: Fokus

Više...

Kompanije u BiH sve više uvode robote u proizvodnji

  • Objavljeno u BiH

 

Robotika u BiH nije zaživjela u potpunosti iz više razloga, ali da ipak ima pomaka zaslužan je Centar za robotiku iz Tuzle, koji nudi kompletna robotska rješenja.

Usluge Centra traže brojna javna i privatna preduzeća, kako u BiH, tako i van naše zemlje. U našoj zemlji svjetski trendovi se ne prate zbog nedostatka stručnjaka, resursa, potrebne opreme, nedostatka stabilnog tržišta, itd, ali malim koracima ide se ka promjeni tog stanja.

 

- Dobijamo na dnevnoj bazi upite za instalaciju robotskih ćelija. Ponosni smo da iza sebe imamo niz ostvarenih saradnji sa domaćim kompanijama iz različitih proizvodnih sektora, gdje smo kreirali inovativna rješenja i instalirali robote različitih funkcionalnosti - rekao je Miralem Bulić, uposlenik Centra zadužen za poslovni razvoj, pišu Nezavisne.

 

Planiraju pružiti podršku domaćoj privredi i prenijeti dobru praksu i znanja stečena u vodećoj svjetskoj auto-industriji u Njemačkoj. U Centru nude i edukativni program gdje polaznici obuke uče kako programirati moderne industrijske robote najvećih svjetskih proizvođača.

 

Proizvodni program Centra zapravo predstavlja realiziranje automatizacije proizvodnje sa i bez robota, u svrhu ubrzanja proizvodnje - tačnosti, efikasnosti i produktivnosti industrijskih procesa kod klijenta. Posebno je zanimljivo da Centar obučava zaposlenike partnera te ih osposobljava za direktan rad s robotom i time donosi dodatnu vrijednost partneru i održivosti njihovog procesa zavarivanja.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Od danas, ko negira genocid ili veliča ratne zločince u BiH - ide u zatvor!

  • Objavljeno u BiH

 

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od danas, 28. jula idete u zatvor.

 

U Službenom glasniku BiH jučer su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

 

Prema ranijem pojašnjenju iz OHR, taj zakon će stupiti na snagu dan nakon što bude objavljen u Službenom glasniku BiH ili osam dana od trenutka objavljivanja na zvaničnoj stranici OHR, zavisno od toga koji datum prije dođe.

 

Podsjetimo, Valentin Inzko, odlazeći visoki predstavnik u BiH, 23. jula je objavio da je iskoristio bonske ovlasti i nametnu dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

 

To znači da bi se izmjene i dopune zakona počele primjenjivati u petak da jučer nisu objavljene u Službenom glasniku.

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon Inzkove odluke najavio je kako će "ako treba i 100 puta ponoviti da nije bio genocid".

 

 

"Nazovite me za deset dana, opet ću ponoviti da nije bio genocid", rekao je Dodik na press konferenciji poslije objavljivanja Inzkove odluke 23. jula.

 

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Tužilaštvo BiH reagovati ukoliko Dodik od danas bude ponavljao u javnosti ovakav stav.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com