Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Petak, 30 Juli 2021

Stabilno poslovanje Bimala

BIMAL SLIKA GLAVNA 696x380

 

 

Iako je tekuća poslovna godina sveukupnoj prehrambenoj djelatnosti donijela značajne izazove, kompleksnost tržišta se posebno pokazala u uljarskoj industriji.

Više...

Održan Festival nacionalnih manjina u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

U Brčkom je sinoć održan prvi Festival nacionalnih manjina na kome je gastro ponudom tradicionalnih jela javnosti predstavljene neke od nacionalnih manjina koje žive na području distrikta i BiH.

 

Festival je otvorio zamjenik ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u BiH Riste Velkovski.

 

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Brčko distrikta Todorka Jovanović rekla je da su ovom prilikom specijalitetima nacionalnih kuhinja predstavljene makedonska, crnogorska, mađarska i ukrajinska nacionalna manjina.

 

„Na ovaj način smo htjeli da pokažemo da u Brčko distriktu pored tri konstitutivna, žive i drugi narodi različiti po kulturi i načinu življena. U Brčko distriktu registrovana su udruženja Crnogoraca, Makedonaca, Rusina, Mađara i Roma“, rekla je Jovanovićeva.

 

Član brčanskog Udruženja crnogorske nacionalne manjine „Petar Petrović Njegoš“ Lidija Ljubojević podsjetila je da je na zadovoljstvo nacionalnih manjina, u Brčkom nedavno izmijenjen Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina.

 

Festivalu nacionalnih manjina u Brčkom prisustvovao je i Predsjedavajući Savjeta nacionalnih manjina Parlamentarne Skupštine BiH Andrija Svatokkoji je istako da je u BiH registrovano 17 nacionalnih manjina .

 

„Brčko je dobilo svoj Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, a u toku je formiranje Vijeća nacionalnih manjina distrikta Brčko. To su ogromni iskoraci u odnosu na ono što smo imali do sada. Mi smo kao Savjet u tome aktivno učestvovali“, istakao je Svatok.

 

Organizator Festivala bio je Savez nacionalnih manjina Brčko distrikta, a pokrovitelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Oproštajni govor Valentina Inzka: Mnogo šta će proći, ali Bosna i Hercegovina će opstati

 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko snimio je oproštajni govor u kojem se obratio svim građanima BiH.

 

Inzko s dužnosti koju je obnašao u proteklih 12 godina, odlazi 1. augusta, a zamijenit će ga nnjemački političar Christian Schmidt.

 

Iskoristivši široke ovlasti kojima raspolaže visoki predstavnik Inzko je prošle sedmice nametnuo zakon kojim se zatvorom do pet godina mogu sankcionirati osobe koje negiraju genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i sve ratne zločine ili veličaju njihove počinioce, što je izazvalo burne reakcije političara iz manjeg bh. entiteta.

 

 

Na početku obraćanja kazao je da je prije 12 godina došao s namjerom da zatvori OHR, te da je u svom prvom govoru tada rekao da "se nije rodio ko je svima ugodio", a da je u međuvremenu naučio mnogo naših mudrosti, između ostalih i "jednu divnu", a to je "da kuća nije tijesna, gdje čeljad nisu bijesna".

 

 

- Odlazim ne potpuno sretan, svjestan svojih manjkavosti, svjestan ograničenja, kako svojih tako i institucija koje sam predstavljao, ali istinski zahvalan tolikim ljudima ove zemlje- od političara do onih običnih koji su čuvali ljudskost i koji i danas svjedoče da ova zemlja nije puki matematički zbroj veličina kako je rekao Ivan Lovrenović, zbroj konstitutivnih naroda, kultura, vjera i jezika nego nešto mnogo više. Ovdje je prisutno čovječanstvo - kazao je, između ostalog Inzko.

 

Zahvalio se svima koji su ga "srdačno prihvatali i nastojali ga razumjeti i pomoći mu da bude što moralniji i dosljedniji".

 

- Negdje sam pročitao sljedeće: "Mnogo šta će proći, ali Bosna i Hercegovina će opstati". Bosna i Hercegovina je nešto posebno. Ona sve ima, samo nema svijest o tome - kazao je Inzko.

 

Izvor: Faktor

Više...

Bijeljinsko povrće na hrvatskim i slovenačkim trpezama

  • Objavljeno u BiH

 

I ove godine tržišni višak povrća iz Semberije biće prodati u regionu, a prvi kontingent paprike već je otišao za Sloveniju.

 

Prošle godine, 500 tona paprike, patlidžana i cvekle, posredstvom Poljoprivredne zadruge ”Povrtlarstvo”, plasirano je u Sloveniju i Hrvatsku. Ove sezone očekuju da će otkupiti i izvesti veće količine.

Osiguran otkup i cijena koju nudi zadruga spas su za poljoprivrednike, koji su zbog napada insekata s mukom sačuvali ovogodišnji rod. Prinos paprike je dobar, ali zbog velike ponude prodaja na pijaci ide teško, a cijena varira, pa će veći dio roda predati u Zadrugu.


Ljeposava Bogdanović iz Crnjelova zadovoljna je saradnjom sa zadrugom “Povrtlarstvo”.

– Povrće prodajemo praktično na pragu. Jer kad papriku vozimo na pijacu, izloženi smo ucjenama nakupaca. Često robu vratimo kući, koja onda gubi na kvalitetu. Sada ne mislimo o tome. Što proizvedmo, to i prodamo – kaže Bogdanovićeva.


Milorad Zarić navodi da je računica jednostavna.


– Povrtarstvo je skupa proizvodnja, ulaganja su velika. Još kad je tržište nestabilno, plasman robe se ne smije prepuštati slučaju. Zato je mnogo lakše proizvoditi za poznatog kupca. Papriku beremo u boksove, ne pakujemo je. Najgore je kad uložimo sredstva, strepimo od vremenskih uslova, na kraju proizvedemo, a ono propadne – kaže ovaj povrtar iz Crnjelova.


Čim je počeo otkup povrća za Sloveniju, cijena paprike na pijaci, koja je bila 50 feninga, udvostručena je, ali povrtari su u škripcu s vremenom. Danima uzaludno čekaju kupce za lubenicu, pa nemaju vremena za berbu paprike, niti mogu naći radnike. Veći dio roda, bez obzira na pijačnu cenu, predaće zadruzi.

 

– Imaću oko 4,5 tone paprika. Iako je na pijaci kilogram marka, a mi je predajemo zadruzi za 60 feninga, imam računicu, jer ne rizikujem. Vremena nemam da berem, pakujem i vozim na pijacu, te čekam kupce – kaže Zarić.

Prinos žute paprike je dobar, a kvalitet mnogo bolji u odnosu na prošlu godinu, pa je plasman u Sloveniji osiguran, kaže direktor Poljoprivredne zadruge “Povrtlarstvo” Mićo Živić.

 

– Već sedam godina radimo s jednom firmom iz Slovenije. U početku je bilo teško, ali nastojali smo da po svaku cijenu sačuvamo tržište i uspjeli smo u tome. U prvoj turi otkupili smo 20 tona povrća, a očekujemo veće količine jer kampanja tek praktično počinje. Tada ćemo i utovarati i izvoziti robu daleko većim kapacitetom – najavljuje Živić.

 

On podsjeća da su ugovori o proizvodnji povrća ove godine potpisani sa više od 150 kooperanata.

 

– Proljetos smo implementirali projekat IFAD-a u vrijednosti 172.000 maraka. Podijelili smo repromaterijal za 70 kooperanata, koji je bio subvencioniran sa 50 odsto, od čega je 10 odsto bilo učešće Grada Bijeljina, a 40 odsto IFAD. Zasnivanje proizvodnje smo im olakšali time što su repromaterijal dobili na vrijeme. I ostale obaveze prema njima ispunjavamo uredno i na vrijeme – ističe Živić.

 

Izvor: Info Bijeljina

Više...

U BiH danas do 41 stepen: Upaljen crveni meteoalarm

 

Danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno sunčano i vruće.

Vjetar će biti slab do umjerene jačine većinom južnog smjera, a u sjevernim područjima sjevernog smjera

 

 

Prvi dan vikenda u Bosni i Hercegovini će biti pretežno sunčano i vruće. Poslije podne su lokalni pljuskovi sa grmljavinom mogući na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21 stepeni, na jugu zemlje do 24. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39, na jugu zemlje do 41 stepen Celzijusevih.

 

U nedjelju prognoziraju sunčano uz umjerenu oblačnost. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21 stepen, na jugu zemlje do 24. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39 stepeni Celzijusevih.

 

Prvi dan nove radne sedmice u Bosni će biti umjerena naoblaka, a u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19 stepeni, na jugu zemlje do 24. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 37 stepeni Celzijusevih.

 

Izvor: Faktor

Više...

Petogodišnjak se utopio u rijeci Uni prilikom pokušaja prelaska granice sa roditeljima

  • Objavljeno u BiH

 

Petogodišnji dječak utopio se oko ponoći u rijeci Uni u Bosanskom Novom, saznaje Srna. Prema raspoloživim informacijama lokalnog centra za obavještavanje, dijete je iz Afganistana, a stradalo je pri pokušaju porodice da na rijeci Uni pređe u Hrvatsku.

P
relazak granice pokušala je porodica, roditelji i četvoro djece, a dijete koje je stradalo ispalo je ocu iz ruku.

 

Policiji je događaj prijavio mještanin, koji je čuo jauk roditelja.

 

Na licu mjesta bili su pripadnici Policijske stanice Bosanski Novi, Teritorijalne vatrogasne jedinice Bosanski Novi, Doma zdravlja, a potrazi su se priključili i mještani sa čamcima.

 

Tijelo djeteta je pronađeno nakon četrdesetak minuta i poslije neuspjelog pokušaja reanimacije prevezeno je u mrtvačnicu u Domu zdravlja Bosanski Novi.

 

Porodica se nalazi u Policijskoj stanici, a o događaju je obaviješteno tužilaštvo.

 

Izvor: Klix

Više...

OKC Policije Brčko distrikta zaprimio za prvih šest mjeseci 19.152 dojave građana

  • Objavljeno u Brcko

 

Operativno- komunikacijski centar (OKC) Policije Brčko distrikta zaprimio je za prvih šest mjeseci ove godine na besplatni telefon 122 19.152 dojave građana po različitim osnovama. U odnosu na isti period prošle godine taj, ionako veliki broj, veći je za preko 300 prijava.

 

Šef Operativno- komunikacijskog centra Policije Brčko distrikta dr. Halid Emkić gostujući u programu Radija Brčko pojasnio je da je od ukupnog broja poziva građana 19.152 na telefon 122 evidentirano 2.870 prijava po različitim osnovama. Navedeni podaci odnose se na period 01.01 do 30. 06. 2021. godine.

 

Emkić je dodao da je OKC samo po osnovu stanja pandemije vezano za Covid-19 zaprimio 3.929 različitih prijava građana koje su upućivane u realizaciju nadležnim jedinicama policije.

 

OKC je evidentirao prijavljenih 172 krivična djela i dvije prijave narušavanja javnog reda i mira 45 i 105 prijavljenih saobraćajnih nezgoda.

 

Emkić je naglasio da je u poređenju sa istim periodom prošle godine evidentan pad krivičnih djela u Brčko distriktu, ali je zato povećan broj prijava vezano za Covid-19.

 

„Policija je u Brčkom dala svoj značajan doprinos u podizanju nivoa bezbjednosti građana imajući u vidu da mi u posljednjih šest mjeseci nismo imali značajnijih krivičnih djela koje bi u nekoj većoj mjeri uznemirile građane na području Distrikta“, kazao je Emkić.

 

On je još napomenuo dobru saradnju Policije Brčko distrikta sa drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, te vrhunsku kadrovsku i tehničku opremljenost operativno- komunikacijskog centra.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com