Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Ponedjeljak, 16 Avgust 2021

Brčanske odbojkašice se vakcinisale

  • Objavljeno u Brcko

 

Skoro sve prvotimke ŽOK „Bimal-Jedinstvo“ Brčko danas su se u Omladinskom centru u Brčkom vakcinisale protiv COVID-19 i pokazale primjer odgovornosti koja će im ujedno omogućiti i da kao šampionke BiH uzmu učešće i na takmičenju Evropske odbojkaške konfederacije Lige šampiona.

 

 

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH Anđa Nikolić kazala je da se nada da će se djevojke s takmičenja vratiti s dobrim rezultatima.

„Našim odbojkašicama izašli smo u susret kako bi imali dokaz o vakcinaciji prilikom putovanja na takmičenje. Svi su se zajednički odlučili da učinimo ovo djevojkama i nadam se da će nas one obradovati dobrim rezultatima kao i naše djevojke koje su trenutno s reprezentacijom“, naglasila je Nikolić.

 

Direktor ŽOK „Bimal-Jedinstvo“ Brčko Saša Grekulović kazao je da moramo svi biti odgovorni i da su taj primjer odgovornosti danas pokazale i odbojkašice.

 

„Kao i svi građani Distrikta tako i naše odbojkašice žele da budu odgovorne i prijavile su se za vakcinaciju. Danas s nama nisu sve djevojke jer je jedan dio s reprezentacijom. Vakcinacija će nam, također, omogućiti da bez problema odemo i na evropsko takmičenje. Hvala Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Distrikta kao i Crvenom krstu/križu Brčko distrikta BiH što su nam izašli u susret“, izjavio je Grekulović.

 

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo kazala da je do sada u Distriktu prvu i drugu dozu vakcine protiv COVID-19 primilo 6.550 građana dok je samo prvu dozu primilo 10.869.

 

„Kako bismo ubrzali proces vakcinacije organizovali smo i vikendom vakcinaciju bez najave i moram priznati da smo zadovoljni i da je ovog i prethodnog vikenda bio priličan broj ljudi koji su se odazvali. Naglašavam da nijedna vakcinacija ne štiti 100%, ali budite sigurni da ukoliko dobijete COVID klinička slika bit će znatno blaža. Svi najavljuju četvrti talas i ako se i on pojavi u okruženju neminovno je da ćemo i mi biti zahvaćeni, što ne bi bilo dobro ni za pacijente ni za zdravstveni sistem. Zato pozivam građane da se u što masovnijem broju odazovu na vakcinaciju“, kazala je Nikolić.

Više...

Nova školska godina u RS počinje 1.septembra, a čas će trajati 45 minuta

  • Objavljeno u BiH

 

Prema preporukama Instituta za javno zdravstvo, nastava u novoj školskoj godini će početi 1. septembra, a čas bi trebalo da traje 45 minuta, izjavila je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

 

Ona je naglasila da će Ministarstvo na početku školske godine instistirati na ovom trajanju časova, a kasnije će se, kako je rekla, pratiti epidemiološka situacija i postupati prema preporukama epidemiologa.

 

"Što se tiče organizacije učenika po učionicama, predmetna nastava će se odvijati u jednoj učionici, dakle profesori će se smjenjivati po razredima, a ne učenici. Time ćemo smanjiti kontakt među djecom, a sve ostale mjere odstaju kao i do sada", dodala je Trivićeva.

 

Ona je naglasila da će i za ovu školsku godinu biti spremna nastava preko RTRS-a u slučaju da određeni broj učenika ne bude mogao prisustvovati nastavi zbog virusa korona.

Trivićeva je istakla da će i dalje tokom nastave biti obavezno nošenje zaštitnih maski jer se ne može obezbijediti dovoljna distanca u učionicama, te da će se u školama i dalje voditi računa da higijena bude na visokom nivou.


Iznijela je i podatak da je u ovom momentu u Srpskoj oko 30 odsto vakcinisanih radnika u prosvjeti i da se bi se taj broj do početka školske godine mogao povećati na 42 odsto.

 

"Mi težimo da broj vakcinisanih u prosvjeti, a ne samo nastavnog kadra, bude veći kako bismo spriječili širenje virusa u školama. S obzirom da nam povećanje zaraženih dolazi s jeseni, mi moramo da preduzmemo sve što je u našoj moći da bi smo smanjili kliničku sliku", naglasila je ministarka.

 

Izvor: RTRS

Više...

Obavještenje za poljoprivredne proizvođače

  • Objavljeno u Brcko

 

Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači da Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH započinje prijem zahtjeva za dodjeljivanje podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini dana 16. 8. 2021. godine.

 

Podjela brojeva i obrazaca vršit će se svaki radni dan počevši od 16. 8. 2021. godine u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u ul. Mostarska br. 195, u periodu od 08.00 do 14.00 sati.

 

Poljoprivredni proizvođači koji su predali zahtjeve u zgradi Vlade za izlazak komisije i sačinjavanje privremenog zapisnika dužni su također podnijeti zahtjev za dodjelu podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2021. godinu.

 

Prije podnošenja zahtjeva poljoprivredni proizvođači su dužni čitko popuniti obrasce koje će kao i broj dobiti prilikom dolaska u zgradu Odjeljenja (na kojem će tačno biti upisan datum i vrijeme dolaska), pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i poštovati vrijeme naznačeno na broju kako bi se smanjio broj dolazaka i ispoštovale epidemiološke mjere.

Više...

Počinju testiranja kandidata za upražnjena mjesta u obrazovanju

  • Objavljeno u Brcko

 

U Pododjeljenju za ljudske resurse Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade, od sutra počinju završne aktivnosti, odnosno pripreme i samo testiranje kandidata za popunu oko 50 upražnjenih pozicija u obrazovnom sistemu Distrikta.

 

„Prije samog testiranja, petočlana stučna komisija će odrediti dvadeset pitanja za početak pismenog testiranja, nakon kojeg slijedi i usmena provjera za oko 250 kandidata čije smo prijave zaprimili. Sam proces odabira bi trebao biti okončan do šestog septemba“, rekao je šef resornog pododjeljenja, Mirsad Kevrić.

 

Inače, u okviru predškolskog i osnovnog obrazovanja, što na određeno, što na neodređeno vrijeme, upražnjeno je oko 35 pozicija, dok, u srednjem obrazovanju, treba popuniti njih petnaestak.

 

„S obzirom na činjeninicu da nakon odabira kandidata, treba ispoštovati i zakonom propisani rok za žalbe, realno je očekivati da odabrani nastavnici u učionicama budu početkom oktobra. To praktično znači da će direktori školskih ustanova, koji su iskazali potrebu za popunom nastavnog kadra, na osnovu alternativnog plana, „premostiti“ početnih dvadesetak dana školske godine, i to na način da nastavni prosec ne bude ugrožen“, precizirao je Kevrić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

ProCredit Bank: Ove sezone jeftinije do energetski efikasnih domova uz poticaj do 20% investicije

 

Planirate li ove građevinske sezone investirati u energetsko unapređenje stambenog prostora, kuće, stana ili čak zgrade, ovo je najvažnija informacija koju ćete danas pročitati: u ProCredit Bank BH su dostupna sredstva namijenjena upravo ovim investicijama.

 

Nakon uspješnog dogovora o zajmu za ovakve namjene zajmoprimci, odnosno klijenti banke, će imati pravo na povrat sredstava do 20% iznosa sredstava, što je poticaj koji finansira Evropska Unija. Naime, početkom jula ove godine ProCredit Bank BiH je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala Ugovor kojim podržava ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima u Bosni i Hercegovini putem zajma u iznosu od 2 miliona eura.

 

Sredstva su dostupna klijentima ProCredit Bank za ulaganja u izolaciju, prozore, toplinske pumpe, solarne panele i druge vrste poboljšanja, a sve s ciljem povećanja energetske efikasnosti domova i smanjenja energetskog intenziteta.

 

U ovom tekstu odgovaramo na najčešće postavljena pitanja u vezi s ovim fondom.

 

Ko ima pravo na sredstva?

 

Fond je namijenjen fizičkim licima za finansiranje projekata renoviranja ili izgradnje stambenih objekata. Vlasništvo u ovom slučaju nije presudno, fond je namijenjen svim fizičkim licima koja posjeduju ili žive u kući ili stanu u kojem namjeravaju investirati u energetsku efikasnost.

 

Također, za zajam mogu aplicirati i skupine fizičkih lica, stambene zadruge, udruženja etažnih vlasnika stanova u višeetažnim objektima ili drugo slično tijelo koje predstavlja interese stanara ukoliko planiraju investiciju ove namjene na stambenom objektu, poput zamjene krova ili fasadne izolacije na zgradi. Spektar mogućnosti je širok i pokriva veliki broj tehnologija.

 

Koje su prihvatljive tehnologije za koje će biti moguće uzeti ovaj zajam?

 

Suštinski za sve energetski efikasne investicije, a one uključuju izolaciju, prozore, vrata i ostakljenje. Potom, ovim sredstvima možete nabaviti nove bojlere i kotlove, sisteme za grijanje i solarne sistema, ali i rasvjetu, sisteme za hlađenje i bijelu tehniku. Ukratko, planirate li izolaciju krova, ugradnju prozora sa dvostrukim ili trostrukim ostakljenje, ugradnju ulaznih vrata ili izolaciju vanjskih zidova i podova u prostoru u kojem živite, moguće je tražiti zajam.

 

Također, za sredstva vas kvalificira i ugradnja rasvjete, ventilacije ili čak kupovina bijele tehnike poput frižidera ili klima uređaja. Toplotne pumpe, sistemi za grijanje i hlađenje i kotlovi na gas ili biomasu su također među prihvatljivim tehnologijama.

 

Najjednostavniji način je u Tehnološkom sektoru na GEFF web stranici provjeriti bazu podataka o visokokvalitetnim kućanskim uređajima i materijalima koji ispunjavaju standarde učinka koje je EBRD postavio u Bosni i Hercegovini.

 

Kako aplicirati?
Proces apliciranja je vrlo jednostavan. Nakon provjere energetski efikasnih tehnologija u Tehnološkom sektoru. dDovoljno je obratiti se ProCredit Bank BH, gdje će vas savjetnici banke uputiti u proceduru i pružiti vam apsolutnu pomoć i podršku prilikom apliciranja. Rok za odobrenje ovog zajma i njegova realizacija će, ukoliko ispunjavate sve uslove, potrajati kratko.

 

U najkraćem, za ovaj izuzetno atraktivan program sve informacije možete dobiti i putem telefona, pozivom na info broj ProCredit Bank BH 033 250 950 ili putem maila na
Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

 

Sredstva u iznosu od 135 miliona eura su osigurana kroz Program financiranja zelene ekonomije (GEFF) za zapadni Balkan, koji podržava energetski efikasna rješenja za izgradnju zelenije i održivije ekonomije. Program podržavaju EU, Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i austrijsko Savezno ministarstvo financija, a dio je Regionalni program energetske efikasnosti (RPEE) za zapadni Balkan.

Više...

Pijan BMW-om usmrtio dva brata, dobio četiri godine zatvora

  • Objavljeno u BiH

 

Na četiri godine robije osuđen je Nemanja Petrović (26) iz mjesta Donji Ranković, opština Teslić, jer je, kako se navodi u presudi, 16. septembra 2018. godine, oko 8.20, u teslićkom mjestu Osivica, vozeći BMW usmrtio pješake, braću Savu (73) i Branka (64) Gačića.

 

Okružni sud u Doboju nepravosnažno je Petrovića oglasio krivim da je tih momenata, između ostalog, bio u stadiju lakog pijanstva sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,19 promila, a usljed čega nije bio sposoban da bezbjedno vozi, pišu Nezavisne novine.

 

Upravljao je, dodaje se, BMW-om, krećući se iz pravca Teslića prema Čečavi, brzinom od najmanje 80,8 km/h, gdje je dozvoljeno do 80 km/h, te tokom ulaska u krivinu ulijevo vozilo nije držao što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju.

Prema presudi, bio je svjestan da kršenjem saobraćajnih propisa može izazvati opasnost za život ljudi, ali je pristao na to.

 

 

“Uslijed toga je, izlazeći iz krivine ulijevo, desnim točkom sišao sa kolovoza na desnu bankinu i izgubio kontrolu nad vozilom, te je naletio na pješake Savu i Branka Gačića, koji su se kretali uz desnu ivicu kolovoza u istom smjeru”, ističe se u presudi.

Dodaje se da je prednji, više desni dio vozila, udario u pješake.

 

“Savo je zadobio povrede u vidu razorenja vratne kičmene moždine na mjestu iščašenja kičmenopotiljačnog zgloba i iskrvarenje u grudnu duplju iz traumatskog rascjepa grudne aorte, od kojih povreda je preminuo na mjestu”, naglašeno je u presudi.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Vatrogasci dežurali tokom noći, vatra ugrozila kuće u Donjoj Jablanici

  • Objavljeno u BiH

 

Požar na području Jablanice proširio se tokom prethodne noći te je ugrozio stambene objekte.

 

Požarna se linija u nedjelju znatno približila naselju Donja Jablanica, pri čemu su i dalje ugroženi objekti na lokalitetu Komadinovo vrelo.

Prilikom intervencija vatrogasci su se suočavali sa odronom kamena niz strme litice, čime je bila ugrožena njihova sigurnost.

 

Požar se počeo spuštati niz strme padine s platoa Plase u pravcu kanjona Neretve. Jedan dio požarišta na platou Plase se proširio na područje Mostara i nastavio spuštati u pravcu Dive Grabovice.

Nadljudskim naporima je na platou Plase jedna požarna linija stavljena pod kontrolu, te je zaustavljeno napredovanje vatre u dubinu šumskog kompleksa endemske vrste bora – munike, saopćeno je iz Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite.

 

Aktivan je požar na području Stupišta i Derana u općini Stolac. Gori trava, visoko i nisko raslinje, a zbog nepristupačnosti terena i miniranog područja onemogućeno je gašenje. Iz Civilne zaštite navode kako je do sada zabilježeno tridesetak detonacija.

 

Na požarištu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

Na području Grada Mostara požar kod Bogodola ugašen je u 1 sat i 30 minuta iza ponoći, a od jutros aktivan je požar u Vitoši. Gori šuma, trava i nisko rastinje.

 

Jedna vatrogasna ekipa dežurala je cijeli dan i noć na lokalitetu Budisavine u čapljinskoj općini, gdje je požar i dalje aktivan, a gašenje otežano zbog miniranog terena.

Vatrogasci su tokom protekla 24 dana imali još nekoliko manjih intervencijama u svim općinama i gradovima Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

Izvor: Fena

Više...

Objavljena lista korisnika za sanaciju šteta u privrednim subjektima

  • Objavljeno u Brcko

 

Na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 22. redovnoj sjednici donijela je Odluku o odobravanju subvencije i programa utroška sredstava za subvencije prema programima mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta BiH koji se donose u skladu sa zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID-19 u Brčko distriktu BiH.

 

Lista korisnika za sanaciju šteta u privrednim subjektima na ovom linku: http://vlada.bdcentral.net/content/DownloadAttachment/?id=6d3261cb-a6c7-4ef7-9ba2-913dc2b7b96f&langTag=bs

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com