Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Četvrtak, 19 Avgust 2021

Podrška supervizora Michaela Scanlana planovima rada Zavoda za planiranje i građenje Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Tokom ovosedmične posjete Distriktu, supervizor za Brčko Majkl Skanlan, pored ostalog, razgovarao je i sa čelnicioma Zavoda za planiranje i projektovanje-Brčko, u želji da dozna šta su prioriteti u radu menadžmenta ovog zavoda. „Upoznali smo ga sa značajnim projektima kao što je utvrđivanje trase auto-puta Sarajevo-Beograd i brze ceste Tuzla-Orašje, potom sa izradom Regulacionog plana buduće Industriske zone na lokalitetu nekadašnje baze Mek-gaven, kao preduslova za opšti brži razvoj brčanske privrede“, naglasio je direktzor brčanskog Zavoda za planiranje i projektovanje Ismet Dedeić. Memnadžment Zavoda upoznao je supervizora i sa ciljevima kad je riječ o prostornom planiranju.

 

„Osnov je izmjena nekih zakona i propisa, jer je to preduslov za bolje i kvalitetnije planiranje, te opšti brži razvoj. Takođe smo naglasili i neophodnost stvaranja „Vizije razvoja Distrikta, za narednih 20-30 godina, te na osnovu ovog dokumenta, sačinjavanje konkretnjh i operativnih sektorske studije, kako bi stvorili preduslove za lakši način otpočinjanje biznisa uopšte“, akcentirao je Dedeić.

 

U razgovorima je analizirana i potreba sačinjavanje konpletne investiciono- tehničke dokumentacije, primjerice, za sistem prečišćavanja otpadnih voda, ili za gradsko izletište „Ficibajer“, kao i mreže za budući plinovod, jer je za očekivati da uz trasu auto puta, bude instaliran i plinovod, kako bi se, na viši nivo, podigao opšti kvaliet života stanovnika Distrikta, ali i preduslovi za ekonomsko invenstiranje u ovo područje“, istakao je Ismet Dedeić.

 

Opšta je ocjena da supervizor Majk Skanlan daje apsolutnu podršku idejama i pomenutim projektima Zavoda za planiranje i građenje.

 

„Ova podrška mi se čini sasvim logičnom s obzirom da se supervizor, od početka svog mandata, istinski zalaže za pokretanje privrednog razvoja, borbu protiv korupcije, sa jasnom željom da podstiče institucije i organe, te sve ljude odgovorene u sistemu Distrikta, da poboljšaju svoj rad, s osnovnim ciljem boljitka svih građana. Sve rečeno je moguće realizovati, samo pod uslovom da svako od odgovornih, maksimalno ozbiljno pristupi izvršavanju svojih zadataka, kako bi Brčko-distrikt BiH, bio prosperitetnije mjesto za život i prioritetno, ostanak mladih na ovim prostorima“, zaključio je Dedeić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U Brčkom sutra počinje peti BiH Color festival

 

Peti BiH Color festival počinje u petak u Brčkom, na poligonu Bescarinske zone. Trajaće dva dana i posjetiocima će pružiti jedinstvenu priliku da čuju popularne regionalne izvođače elektronske muzike, ali i mnogo novih šarenih iznenađenja.

 

Dražen Zimonjić, organizator i učesnik Festivala, kaže kako je sve spremno. Danas su stigle bine i završni radovi se privode kraju.

 

Vjeruje da će i vremenski uslovi tokom petka i subote biti povoljni, te da će posjetioci i ove godine moći osjetiti istinski duh ovog brčanskog festivala. S obzirom na povoljnu situaciju s pandemijom, potrudili smo se da organizujemo festival u veoma kratkom roku.

 

„Interesovanje je kao nikada do sada, pretpostavljamo iz razloga jer su se ljudi uželjeli festivala i događaja koji se nisu mogli održati prošle godine.”

 

 

I ove godine, baš kao i prethodnih godina, posjetioci će na raspolaganju imati dvije različite bine, odnosno Main Stage i Hammer Stage.

Organizatori su ove godine odlučili proširiti asortiman ponude, te prema njihovim riječima, odvesti Festival na još jedan, veći i kvalitetniji nivo.

Bine su dobile jedan sasvim novi izgled i sigurni smo da će izazvati oduševljenje kod ljubitelja elektronskog zvuka.

 

Podsjećamo, peti BiH Color Festival se održava 20. i 21. avgusta na poligonu za obuku vozača u Brčkom. Kapije Festivala se otvaraju u petak u 18:00 sati. Na ulazu ćete takođe moći kupiti i dnevne ulaznice po cijeni od 15KM.

Više...

Zenički će rudari tokom dana dobiti julske plaće

  • Objavljeno u BiH

 

Bankovni račun Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica od jučer oko 16.00 sati ponovo je deblokiran pa je jutros počela i isplata plaća zeničkim rudarima za juli -  potvrdio je Feni v. d. direktora ZD RMUZ Isad Turalić.

Svih 1.105 zaposlenika tog preduzeća tokom dana bi na svojim računima trebali imati julske plaće, koje se, po Kolektivnm ugovoru, isplaćuju do 15-og u mjesecu.

 

 

Plaća im prošle sedmice nije mogla biti isplaćena zbog duga po zateznim kamatama za ranije isplaćeni dug, za koji ih je Grad Zenica, 23. jula ove godine, bio blokirao na iznos od 2,6 miliona KM, ali je u utorak, 17. jula, postignut dogovor s Gradskom upravom Grada Zenica o privremenoj deblokadi računa.

 

 

- Osim duga Gradu Zenica za zatezne kamate, imali smo i još nekoliko blokada, u ukupnom iznosu od 1.090.000 KM. Dio smo tog duga morali platiti, ali najvažnije je da smo danas počeli isplatu plaća radnicima. Radnici su imali razumjevanja i nisu prekidali proizvodnju- kaže direktor Turalić.

 

 

Isplatom plaća, prestaje i potreba za organizacijom generalnog štrajka u tom preduzeću, koji je Sindikat ZD RMUZ bio zakazao za 25. august.

 

 

 

Izvor: Faktor

Više...

Prevoznici ogorčeni stanjem na graničnim prelazima u BiH, bez toaleta i vode za piće

  • Objavljeno u BiH

 

Prevoznici upozoravaju na, kako kažu, katastrofalno stanje na dobrom dijelu bh. graničnih prelaza pa su tako vozači prinuđeni da dane, dok čekaju neophodne procedure, provode bez toaleta i vode za piće, tako da se snalaze na razne načine.

 

Kakvi su ovi prelazi, najbolje ilustruje podatak iz Prednacrta programa rada Granične policije BiH za 2022. godinu, gdje je navedeno da samo 24 odsto graničnih prelaza u BiH zadovoljava standarde i uslove izgradnje i opremanja u skladu sa Pravilnikom o standardima i uslovima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prelaza.


"Neadekvatno stanje infrastrukture (oprema i objekti) u pogledu ispunjavanja minimalnih standarda izgrađenosti i opremanja graničnih prelaza utiču na otežano izvršavanje poslova graničnih provjera (nepostojanje odgovarajućih saobraćajnica i saobraćajne signalizacije, kontrolnih kabina, prostorija za zadržavanje, prostorija za detaljne granične provjere itd.)", navodi se u pomenutom prednacrtu.

Da je stanje na graničnim prelazima takvo da podsjećaju na kameno doba, ocjenjuje Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS."Frekventni granični prelazi, kao što su Rača, Gradiška, Izačić i Šamac, u najlošijem su, katastrofalnom stanju. Ako uzmete samo u obzir da na graničnim prelazima nema pitke vode te da ne rade mokri čvorovi, sve je jasno", rekao je Grbić u izjavi za "Nezavisne novine".

 

On podsjeća da su ogromna sredstva uložena u novoizgrađene objekte za granični prelaz u Gradišci, ali, tu je, kako tvrdi, trenutno takvo smetljište kao da ste, kako kaže, došli na deponiju u Ramićima."Vi u zemlji EU uđete u fabriku, brzo završite utovar, dođete na kapiju firme i u koverti vas čekaju kompletni dokumenti do granice BiH. Kad dođete na naše granične prelaze, odnosno carinske terminale, tad tek nastaju muke - čekate jedan, dva ili tri dana, i to u uslovima koji su više nego katastrofalni. Ovih dana smo svjedoci koje su to bile paklene vrućine. A nemate toalet. Izvinjavam se, ali ja moram da kažem - vozači su prinuđeni da vrše fiziološke potrebe iza šlepa", kaže Grbić.

Recimo, kako je dodao, na Rači postoji bunar gdje se voda crpi iz zemlje, a kada otvorite vrata, vidjećete, tvrdi, uginule miševe.

 

"Iza hangara za pregled robe ne možete prići nego u ribarskim čizmama od posljedica fizioloških potreba koje su vozači morali tu da izvrše", tvrdi Grbić.

Prevoznici su na ovu problematiku, kako kažu, niz puta ukazali institucijama, uključujući i Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Da je situacija daleko od idealne, može se zaključiti i iz odgovora koje su "Nezavisne novine" juče dobile iz UIO BiH.

 

Recimo, podsjećaju da je izgrađen novi granični prelaz Gradiška, koji, tvrde, ispunjava sve uslove propisane Pravilnikom o standardima i uslovima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prelaza, ali još nije u funkciji jer se čeka izgradnja mosta.

 

Osim toga, kada su, recimo, u pitanju granični prelazi za međunarodni cestovni saobraćaj putnika između BiH i Hrvatske, tu spadaju Kostajnica - Hrvatska Kostajnica, Novi Grad - Dvor, Ripač - Užljebić, Prisika - Aržano, Orahovlje - Orah, Crveni Grm - Mali Prolog, Zvirići - Prud, Doljani - Metković i Trebimlja - Čepikuće.

 

"Međunarodni granični prelazi Kostajnica, Novi Grad i Užljebić ispunjavaju minimalne uslove za rad, dok ostali granični prelazi nemaju ni minimum uslova propisanih Pravilnikom", priznaju iz UIO BiH.

Problemi su evidentni i kada govorimo o stalnim graničnim prelazima za pogranični saobraćaj između BiH i Hrvatske, kojih je ukupno 20.

 

"Infrastruktura na graničnim prelazima za pogranični saobraćaj ne ispunjava uslove iz Pravilnika. Problemi su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, neobezbijeđenost napajanja električnom energijom te loša saobraćajna infrastruktura. Smještaj uposlenika je u kontejnerima koji su u lošem stanju i neuslovni su", ističu iz UIO BiH.

 

Na granici sa Crnom Gorom BiH ima pet graničnih prelaza za međunarodni cestovni, robni i putnički saobraćaj.

 

"Granični prelazi Deleuša, Klobuk i Zupci ispunjavaju uslove iz gorenavednog pravilnika, ostali granični prelazi nemaju ni minimum predviđen ovim pravilnikom", kažu iz UIO BiH za "Nezavisne novine".

 

Kada su u pitanju granični prelazi između BiH i Srbije, situacija je takođe šarolika - neki ispunjavaju uslove predviđene Pravilnikom, dok ostali granični prelazi ne ispunjavaju ni minimum uslova.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Nestašica hrane za stoku, farmama u BiH prijeti katanac

  • Objavljeno u BiH

 

Suša i loše vremenske prilike umanjiće ovogodišnje prinose žitarica, što će dovesti i do nestašice hrane za stoku, a samim tim farmeri će biti prinuđeni da umanjuju broj grla, odnosno stočni fond, ističu farmeri u BiH.

 

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS i poljoprivredni proizvođač iz Mašića kod Gradiške, rekao je da će stočari svakako biti prinuđeni da smanjuju broj grla, jer nemaju čime da ih prehrane.

 

“Stočni fond se uništava svake godine, ali ove godine suša nam je pomrsila sve naše računice, jer hrane za stoku nema, a sve je skuplja za nabavku, tako da se farmerima ne isplati ništa hraniti i toviti”, kazao je Banjac za “Nezavisne“.

 

Da je ova godina jedna od težih za poljoprivrednike u Bosni i Hercegovini, smatra i Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine, koji kaže da je ovogodišnja suša uzela svoj danak te da će količina stočne hrane biti smanjena za više od pola.

 

“Gubici su ogromni. Uložili smo sredstva i mislili smo da ćemo imati dovoljno kabaste hrane i zrna kukuruza, ali nije tako. Kukuruza nema skoro nikako. Bićemo izloženi dodatnim troškovima da kupimo kukuruz, a nemamo ni kvalitetne silaže. Biće veoma teško i velikim i malim stočarima, jer to je veliki teret i uticaće negativno na cjelokupnu proizvodnju”, rekao je Radić.

 

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, kaže da će manjak stočne hrane posebno uticati na one koji drže krave muzare i koji se bave tovom bikova i junadi, a i onima koji tove svinje je potrebno mnogo hrane.

 

On je dodao da se stočari u Semberiji već sada žale da neće imati dovoljno hrane da prehrane stoku.

 

Izvor: Nezavisne

 

Više...

Stanje u Termoelektrani Tuzla je alarmantno, upitna proizvodnja električne energije

  • Objavljeno u BiH

 

Zbog smanjenih isporuka uglja iz Rudnika "Kreka", koje su za prvih sedam mjeseci ove godine manje za 261 tonu, stanje zaliha u Termoelektrani Tuzla je kritično, što dovodi u pitanje proizvodnju električne energije i snabdijevanje potrošača.

 

Trenutna situacija u Termoelektrani ozbiljna je prijetnja stabilnosti elektroenergetskog sistema u Federaciji BiH, jer su raspoložive količine uglja dovoljne samo za 10 dana rada jednog bloka na lignit i jednog bloka koji koristi ugalj kvaliteta mrki 2 i njihovu proizvodnju električne energije.

 

Kako saznajemo iz Elektroprivrede, na depoima se jutros u 7 sati raspolaže sa 66 hiljada tona uglja (lignit, mrki 1 i mrki 2), što je u odnosu na 396 hiljada tona, koliko je planirano za august ove godine, drastično smanjenje koje utječe na rad termoblokova i uzrokovano je podbačajem isporuka iz Rudnika "Kreka", koje su iznosile tek 69 hiljada ili manje od 50 posto u odnosu na planiranu količinu.

 

"Podatak da je na depoima Termoelektrane Tuzla na dan 31. jula 2021. godine bilo raspoloživo 85 hiljada tona uglja, što je također bilo dosta manje od planiranih količina, i podatak da su trenutne zalihe svega 66 hiljada tona, potvrđuje činjenicu da se trend smanjenja isporuka svakodnevno nastavlja", rečeno je.

Trenutni problemi (zbog smanjenja isporuka uglja) dosežu tačku kulminacije u uslovima kada se Elektroprivreda BiH zbog smanjenja dotoka u akumulacije na Neretvi, koje iznose između 60 i 70 posto u odnosu na plan, i rada hidroelektrana u smanjenom kapacitetu, nužno oslanja na proizvodnju električne energije u termoelektranama.

Kako snabdijevanje kupaca ne bi bilo ugroženo i kako posljedice svih dešavanja u RU Kreka ne bi imale odraza na elektroenergetski sistem Federacije BiH, u dokumentu koji posjedujemo, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je naložilo Elektroprivredi BiH poduzimanje hitnih mjera i urgentnu nabavku nedostajućih količina uglja na tržištu.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije posebno naglašava da cijena uglja nabavljena na tržištu ne smije biti viša od cijene za rudnike iz koncerna te da nabavljeni ugalj mora biti kvaliteta koji je deklarisan za rad kotlova u termoelektranama. Elektroprivredi BiH se nalaže da omogući nesmetan rad termoelektrana, posebno imajući u vidu situaciju na tržištu električne energije.

 

Iz ove kompanije su prethodnog dana uputili ozbiljno upozorenje da će problemi u radu Termoelektrane Tuzla s proizvodnjom i električne i toplotne energije imati teške posljedice na osiguravanje grijanja oko 120 hiljada građana Tuzle i Lukavca, uzimajući u obzir nastupajuću sezonu grijanja. Iz kompanije su naglasili da Termoelektrana Tuzla kontinuirano i bez problema već 38 godina snabdijeva građane Tuzle i gotovo dvije decenije građane Lukavca, kao dio integrisanog sistema daljinskog grijanja.

 

Da bi posljedice smanjenja isporuke uglja iz Rudnika Kreka bile dijelom ublažene, Elektroprivreda BiH je sve količine uglja proizvedene u ostalim rudnicima Koncerna usmjerila ka TE Tuzla, što znatno utječe na komercijalnu prodaju ovog energenta drugim kupcima, prije svega Natron Hayatu Maglaj, Arcelor Mittalu Zenica i Sisecam Sodi Lukavac, što nažalost ugrožava obavljanje njihovih osnovnih djelatnosti. Također, kako saznajemo, Elektroprivreda BiH je uspjela nabaviti i dodatnih 200.000 tona lignita na tržištu s isporukom u septembru i oktobru, po cijeni povoljnijoj od cijene koju plaća rudniku Kreka.

 

Zastoj u restrukturiranju rudnika i smanjene isporuke uglja doveli su Termoelektranu Tuzla u stanje kakvo nije zapamćeno ni u najtežim periodima njenog postojanja.

 

Izvor: Klix

Više...

Odbojkašice BiH utakmicom protiv Srbije počinju debitantski nastup na Evropskom prvenstvu

  • Objavljeno u Sport

 

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine današnjom utakmicom protiv Srbije u Beogradu započet će nastup na svom prvom Evropskom prvenstvu u historiji.

 

Smotra najboljih evropskih selekcija igrat će se od 18. augusta do 4. septembra, a na njoj će prvi put od svog postojanja zaigrati i selekcija BiH. Pored Srbije, domaćini takmičenja su Hrvatska, Rumunija i Bugarska.

 

Naše odbojkašice će igrati u grupi A zajedno s domaćinom Srbijom, Azerbejdžanom, Rusijom, Belgijom i Francuskom, a sve utakmice igrat će se u Beogradu. S obzirom na to da je naša selekcija debitant i u društvu odbojkaških velesila, nije realno očekivati prolazak u drugi krug, ali u našem taboru su optimisti.

Kapitenka reprezentacije BiH Edina Begić kazala je da je atmosfera među djevojkama dobra, dodajući da imaju kvalitet i pozitivnu energiju.

 

Napomenula je da je grupa veoma teška te da će imati priliku igrati s reprezentacijama koje su već godinama dominantne na evropskoj sceni.

"Ali mi želimo i imamo volju da tražimo naše šanse protiv bilo koje reprezentacije. Iskreno se nadam da ćemo nas i našu državu predstaviti u najboljem svjetlu", kazala je Begić.

 

"Svi smo svjesni na kojem nivou se nalaze reprezentacije Srbije te Rusije. Međutim, imamo i mi svoje kvalitete i ne trebamo da se predajemo ni u jednom trenutku, koja god reprezentacija stoji s druge strane", istaknula je Begić.

Kaže da svoje najbolje šanse trebaju da traže protiv reprezentacije Azerbejdžana te Francuske, a vjeruje da i protiv ostalih selekcija mogu odraditi dobar posao. U narednu fazu takmičenja proći će po četiri najbolje selekcije iz četiri grupe.

 

Podsjetimo, naše odbojkašice su već u junu ove godine osvojile Srebrenu ligu i izborile su plasman u CEV Zlatnu ligu naredne sezone.

 

Utakmica Bosna i Hercegovina - Srbija na programu je od 17 sati, a možete je gledati u direktnom prijenosu na kanalu Arena Sport.

 

Izvor: Klix

Više...

U Hrvatskoj razmatraju uvođenje novih epidemioloških mjera

 

Nadležni u Hrvatskoj razmatraju uvođenje novih epidemioloških mjera. U toj zemlji jučer su registrirana 524 nova slučaja zaraze koronavirusom, 37,5 posto više nego prošlu srijedu. Toliko novooboljelih nije zabilježeno od početka juna.

 

 

Zamjenica direktora HZJZ-a prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin rekla je sinoć u Dnevniku HTV-a, komentirajući rast broja novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, kako se rast uvijek može obustaviti i usporiti uzlazni trend pridržavanjem epidemioloških mjera i vakcinisanjem.

 

"Ako ovako nastavi pogoršanje, s obzirom na današnju baš izrazito veliku brojku, teško je reći šta nas čeka za sedam dana, rekla je sinoć Pavić Šimetin.

Rekla je kako se razmatra uvođenje novih mjera, između ostalog spomenuvši mogućnost skraćenja radnog vremena. Rekla je i da se puno očekuje od digitalne COVID-potvrde.

"Okupljanja gdje dolazi veći broj ljudi uz COVID-potvrdu ipak daju određenu sigurnost da na takvim okupljanjima neće doći do širenja bolesti", rekla je Pavić Šimetin.

 

Pavić Šimetin je rekla i da će maske biti obavezne u školama od petog razreda pa nadalje.

 

"One mjere kakve smo imali za prošlu školsku godinu, one zapravo potpuno ili gotovo iste mogu ostati i ove školske godine. Od petog razreda pa nadalje obavezne su maske, osim ako u razredu može biti veći razmak između učenika. Niži razredi osnovne škole su i do sada bili bez maske", rekla je.

 

Izvor: Klix

Više...

Dva mjeseca suše poljoprivredi u RS-u će napraviti štetu do 2,5 milijardi KM

  • Objavljeno u BiH

 

Sušni period od dva mjeseca nanio je veliku štetu poljoprivrednim proizvođačima, što će dovesti do rasta cijena stočne hrane, dok će prinosi jarih kultura, prije svega, kukuruza, biti manji od 30 do 80 posto.

 

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković kazao je za Srnu da je period ekstremne suše ugrozio i povrtlarsku proizvodnju u kojoj se koristi navodnjavanje, a ugroženi su i voćarstvo i ratarstvo.

 

Marinković smatra da nadležni organi treba da proglase elementarnu nepogodu i u skladu s tim na neki način pomognu poljoprivrednim proizvođačima.

 

"Ovo što nam se desilo je ravno nekoj prirodnoj kataklizmi", upozorio je Marinković.

Marinković je naveo da je još rano za objektivnije procjene, ali da će, prema podacima koje su do sada prikupili u Savezu, šteta biti od 1,8 do 2,5 milijardi KM.

 

 

"Bez pomoći nadležnih institucija, poljoprivrednici će jako teško izaći iz ove krize", naglasio je Marinković.

On je ukazao na činjenicu da poljoprivrednici, uz sve to, imaju probleme sa nedostatkom vode u brdskim predjelima, gdje su veliki problemi vezani za napajanje stoke, ali i obezbjeđivanje vode za piće.

 

 

"Kada se sve sabere i uzmu u obzir i požari u pojedinim regionima, to znači da je kompletna poljoprivredna proizvodnja ugrožena. Ovo će, neminovno, dovesti do daljeg rasta cijena stočne hrane", kazao je Marinković.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com