Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Srijeda, 25 Avgust 2021

Na sajmu šljive u Gradačcu 105 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije

  • Objavljeno u BiH

 

Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu, čuveni Sajam šljive, 48. po redu počeo je danas u ovom gradu i trajat će tri dana.

 

Kako je za Klix.ba kazao Ensar Mešanović, direktor Turističke zajednice Gradačac, koja je suorganizator sajma, ove godine imaju izlagače iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

 

"Imamo 105 izlagača iz svih ovih zemalja, koji predstavljaju šljive, te proizvode iz prehrambene industrije, mehanizaciju i slično. Prvi put na sajmu imamo i izlagače iz Indonezije, koji predstavljaju neke svoje tradicionalne proizvode i hranu, a i ambassador je danas na sajmu", kazao je Mešanović.

 

Sajam traje tri dana, a u subotu, najavio je Mešanović, je planirano predstavljanje i turističke ponude Gradačca uz prigodne kulturne sadržaje.

Iako se na sajmu predstavlja određeni broj poljoprivrednika koji uzgajaju šljivu, neki od njih nisu to bili u mogućnosti.

 

"Ova godina je za nas izuzetno loša, mraz je učinio svoje u proljeće i ostalo nam je možda tek deset posto šljive. Ja sam proteklih godina imao i 40-ak tona godišnje šljive, a ove godine imam otprilike tonu i po. Ovo sada je zaista loše, nadam se da će sljedeća godina biti dosta bolja", kazao nam je Džemal Ribić, poljoprivrednik iz Čelića koji se godinama bavi uzgojem šljive.

 

Izvor: Klix

Više...

Potpisan Memorandum o suradnji omladinskih organizacija između BiH i Mađarske

  • Objavljeno u BiH

 

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević i ministrica za obitelj Mađarske Katalin Novak, potpisale su danas u Budimpešti Memorandum o suradnji u području mladih, kojim se želi potaći suradnja između omladinskih organizacija i institucija u dvije zemlje.

 

Prilikom potpisivanja Memoranduma istaknuto je da su Bosna i Hercegovina i Mađarska prepoznale zajednički interes za jačanje suradnje u području mladih, te je među prioritete stavljena razmjena informacija, znanja i istraživačkih radova koji se tiču omladinskog rada, razmjena posjeta omladinskih izaslanstava, organiziranje omladinskih radnih kampova i znanstvenik klubova. Predviđena je suradnja u umjetničkim i kulturnim područjima za mlade.

Potpisivanju Memoranduma prethodio je radni sastanak na kojem je, uz ministrice Gudeljević i Novak, sudjelovao i državni ministar za administrativne poslove u Uredu premijera Mađarske Mark Jano. Razgovarano je o aktualnostima iz područja djelovanja Ministarstva civilnih poslova, posebice u uvjetima pandemije. Konstatirano je da je potrebno uložiti maksimalne napore kako bi se mladima omogućio normalan nastavak obrazovanja i tako umanjile mogućnosti negativnih posljedica pandemije na buduće generacije.

 

Ministrica Novak je istaknula značaj skrbi o mladima i obitelji kao temeljem društva te prezentirala konkretne mjere koje Madjarska poduzima kako bi ojačala poziciju, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Više...

U čast 60. rođendana Emira Hadžihafizbegovića u Češkoj najavljen filmski maraton

 

Počev od 27. augusta u češkom gradu Vsetinu planiran je trodnevni filmski maraton savremenog bosanskohercegovačkog filma koji će se fokusirati na filmski opus Emira Hadžihafizbegovića, a sve u čast njegovog 60. rođendana.

 

Program Filmskog maratona u Vsetinu donosi 14 filmova iz balkanske regije, a posebno se fokusira na savremeni bosanskohercegovački film.

 

Predstojeći maraton slijedi nakon onog iz 2016. godine, koji je imao podnaslov "Četvrt stoljeća bosanskohercegovačkog filma" i mapirao je bosanskohercegovačku kinematografiju od kraja rata 1990-ih do danas.

U okviru programa organizatori su uključili i svojevrsnu retrospektivu, kako su na stranici maratona napisali, značajnog bosanskohercegovačkog glumca Emira Hadžihafizbegovića.

 

Retrospektiva će obuhvatiti simboličan opus od šest filmova povodom njegovog 60. rođendana.

 

Podnaslov manifestacije, koju u potpunosti organiziraju Česi nosi ime "Emir Hadžihafizbegović 60" i realizirat će se uz podršku ambasadorice BiH u ovoj zemlji - Martine Mlinarević.

 

Izvor: Klix

Više...

Objavljena Rang-Lista korisnika projekta za stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih lica koja se žele integrisati na nivou lokalne zajednice

  • Objavljeno u Brcko

 

Na osnovu člana 10. stav (4) Odluke o načinu raspodjele sredstava za stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih lica koja se žele integrisati na nivou lokalne zajednice za 2021. godinu Prvostepena komisija donosi Rang-Listu korisnika projekta za stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih lica koja se žele integrisati na nivou lokalne zajednice.

 

Rang-Listu možete preuzeti na ovom linku http://vlada.bdcentral.net/content/DownloadAttachment/?id=c1f42233-a565-4c1c-9bcf-fd2f10fb3022&langTag=bs

Više...

Cijene novih stanova u BiH porasle za oko deset posto

  • Objavljeno u BiH

 

Prosječna cijena prodatih novih stanova u BiH u drugom kvartalu ove godine iznosi 1.812 KM po metru kvadratnom i veća je za 10,2 posto u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u istom periodu prošle godine.

 

U poređenju sa prosječnom cijenom prodatih novih stanova u 2020. prosječna cijena je veća za 8,7 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

 

Broj prodatih novih stanova u drugom kvartalu iznosio je 711 i u odnosu na drugi kvartal lani veći je za 10,4 posto, dok je u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2020. manji za 9,2 posto. Površina prodatih novih stanova u drugom kvartalu iznosila je 38.761 metar kvadratni i veća je za 9,9 posto u odnosu na isti kvartal lani, a u odnosu na prosječnu površinu prodatih novih stanova u 2020. godini manja je za 10,4 posto.

 

 

Izvor: Tuzlanski

 

Više...

Tokom 2020. godine u BiH prepolovljen broj optužnica za korupciju

  • Objavljeno u BiH

 

Tokom 2020. godine u Bosni i Hercegovini gotovo je prepolovljen broj podignutih optužnica za krivična djela korupcije, a broj presuda smanjen je za 30 posto, pokazuju podaci koje je Transparency International (TI) u Bosni i Hercegovini objavio na interaktivnoj mapi procesuiranja korupcije, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ionako porazna statistika borbe protiv korupcije dodatno je pogoršana u godini pandemije, a procesuirali su se uglavnom sitni slučajevi korupcije”, navode iz TI u BiH.

Navodi se da je čak 66,6 posto presuda za korupciju završilo uslovnom kaznom, sudilo se nižerangiranim službenicima u javnom i privatnom sektoru, a najveće korupcijske afere ponovo su ostale neprocesuirane.

“Takođe, zabrinjava i to da se pokretanje istraga i ‘formiranje predmeta’ u tužilaštvima sve češće koristi kao sredstvo za medijsku diskreditaciju političkih protivnika. U cijelom tužilačkom sistemu samo je Tužilaštvo BIH povećalo broj podignutih optužnica i dobijenih presuda, što i nije bilo teško jer su 2019. godine imali samo četiri optužnice i jednu pravosnažnu presudu gdje je optuženi oslobođen”, navode iz TI-a.

Iz Transparency Internationala tvrde da zbog sveukupnog stanja sve više pada i povjerenje građana u rad pravosudnih institucija, a od 2016. godine konstantno se smanjuje i broj podnesenih krivičnih prijava.

“S druge strane, konstantno se povećava broj prijava koje su riješene donošenjem naredbe o nesprovođenju istrage, a taj procenat povećan je prošle godine na 60,1posto, što je najviše u posljednje četiri godine. Ističu i da se previše dugo čeka na tužilačke odluke u slučajevima kada građani ili organizacije civilnog društva podnose krivične prijave.

Kod pokrenutih istraga i dalje ostaje visok udio onih koje na kraju budu obustavljene. Kompletan izvještaj TI BiH o procesuiranju korupcije dostupan je na njihovoj stranici.

 

Više...

Večeras rasprava o Zakonu o igrama na sreću u Distriktu

  • Objavljeno u Brcko

 

Zakon o igrama na sreću, na području Distrikta, neposredno prije pauze za godišnje odmore, ušao je u skupštinsku proceduru.

Večeras je zakazana javna i stručna rasprava o ovom, dugo očekivanom i veoma važnom zakonu.

“Prema trenutno važećem zakonu, koji je donesen još 207 godine, nisu oporezovane igre na sreću koje se priređuju putem interneta. Zatim nije bilo precizno definisano da li se automati mogu postavljati u ugostiteljske objekte, potom šta s takozvanim terminalima za klađenje na benzinskim pumpama. Sve ovo je obuhvaćeno, i vjerujem bolje regulisano, u novom prijedlog zakona“, rekao je predsjednik Zakonodavne skupštinske komisije Ljubiša Lukić.

 

Javna rasprava počeće u 17 sati u sali za plenarna zasjedanja skupštine, a po analizi svih prispjelih amandmana, zakon bi u konačnom usvajanju, mogao biti na zasjedanju Parlamenta distrikta, predviđenom u drugoj polovini narednog mjeseca.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Održana dvodnevna edukativna MOVIEQ radionica za roditelje

  • Objavljeno u Brcko

 

U okviru projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u BiH“, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a financira Vlade Velike Britanije, u Brčkom je u prostorijama Islahijeta održana dvodnevna edukativna MOVIEQ radionica za roditelje.

 

Lokalni koordinator ovog projekta Edina Kadrić, istakla je da je kroz sedam sesija ove radionice, grupa roditelja imala priliku da razvija svoju emocionalnu inteligenciju i integrativnu kompleksnost, odnosno da uči nova saznanja o širenju svojih vidika, drugačijem pogledu na svijet, te aktivnom slušanju.

„Generalno cilj projekta je prevencija nasilnog ekstremizma. U samom početku projekta, koordinatori su proveli ankete koje su pokazale da je ovo jedan od načina kojim se može vršiti prevencija, odnosno razvijanjem emocionalne inteligencije ili uključivanjem pasivnih ljudi u te neke društvene aktivnosti“, dodala je Kadrić.

 

Drugi dan održavanja, radionici su prisustvovali i predstavnici Međunarodne organizacija za migracije iz Kancelarije u Sarajevu, među kojima i Klaudija Kuljuh regionalni program menadžer u ovoj organizaciji, koja je kazala da je jako impresionirana onim što je vidjela.

 

„U Brčko smo došli da prisustvujemo otvaranju Ljetne policijske škole gdje smo partneri u organizaciji, a paralelno se ralizovala i ova druga aktivnost, radionica koja je posvećena kritičkom razmišljanju. Ono što sam vidjela na radionici je i više nego dobro. Impresionirana sam činjenicom da smo imali grupu ljudi koji su jako zainteresirani da uče, da rade na sebi, unaprijede svoje odnose sa okolinom i što je najbitnije da naprave neke promjene u svojim lokalnim zajednicima što je i cilj našeg projekta. Projekat je regionalni, i mi u BiH, Crnoj Gori, na Kosovu i Sjevernoj Makedoniji imamo vrlo slične aktivnosti gdje radimo sa mladima i roditeljima, predstavnicima religijskih zajednica. I ono što je zajedničko je da postoji jedna ogromna grupa ljudi zainteresiranih da rade na sebi i doprinesu nekim promjenama. Naše iskustvo, jer godinama radimo na ovom projektu, je da se promjene dešavaju i moguće ih je napraviti. Posvećeni smo i rezultatima radionica, i sa ponosom mogu reći da kao rezultat imamo ogroman broj volonterskih akcija, da mladi osjećaju da mogu dovesti do promjena i dosta ih je nakon radionica i aktivnog učešća u radu lokalnih zajednica, priznalo da im to daje volju da ostanu, a ne da odlaze iz svoje zemlje“, pojasnila je Kuljuh.

 

Jedna od učesnica Zijada Trašić, kazala je da je ovo druga radionica koju pohađa, prva je bila „Jačanje roditeljskih vještina“.

 

“Shodno onome što sam naučila na prvoj radionici, odlučila sam da se uključim i u ovu. Prva mi je bila jako korisna, a ova druga mi se jako svidjela jer sam osjetila potrebu da treba da radim na sebi, svojim emocijama i da više razmišljam u nekim interakcijama s drugim ljudima“, kazala je Trašić.

 

Do sada je na području Brčkog, tačnije u Gornjem Rahiću, Maoči i Donjem Breziku, realizovano oko 20 radionica za mlade i roditelje. Facilitator ove posljednje radionice je bio Nedim Osmanović, magistar socijalnog rada koji inače već duže godine vodi muvikju radionice za mlade i roditelje.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Nezapamćena drama: Zapalio vlastitu kuću, štalu i automobil

  • Objavljeno u BiH

 

U selu Kremeni Do, kod Trebinja, jedan mještanin zapalio je vlastitu kuću, automobil i štalu, a potom napao vatrogasce koji su došli da ugase požare.

Incident se dogodio jučer oko 18 sati kada su vatrogasci iz Gacka došli da lokalizuju požare, međutim, Trebinjac ih je prvo verbalno napao, a potom krenuo da im siječe crijeva i opremu.

Ove informacije, za Alternativnu TV su potvrdili iz Policijske uprave Trebinje.

Za sada nije poznato zašto se Trebinjac odlučio zapaliti lične stvari.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Nevakcinisane osobe imaju 29 puta veću šansu da budu hospitalizovane zbog korone

 

Za nevakcinisane osobe postoji oko 29 puta veća vjerovatnoća da budu hospitalizovane zbog Covida-19 od onih koji su potpuno vakcinisani, prema studiji koju su u utorak objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Državama.

 

Nova studija, objavljena u CDC-ovom sedmičnom izvještaju o morbiditetu i mortalitetu, također je otkrila nevakcinisane osobe imaju pet puta veću šansu da će biti zaražene Covidom nego ljudi koji su dobili vakcine. Rezultati se temelje na podacima iz okruga Los Angeles između 1. maja i 25. jula, navodi agencija.

 

"Ovi podaci o stopi infekcije i hospitalizacije ukazuju na to da su odobrene vakcine štitile od infekcije SARS-CoV-2 i teškog Covida-19 u razdoblju u kojem se prenos varijante Delta povećavao", napisala je agencija u studiji.

Podaci su u skladu s komentarima saveznih i državnih zdravstvenih zvaničnika, koji su sedmicama govorili da se milioni nevakcinisanih Amerikanaca izlažu ozbiljnom riziku od delta varijante, najzaraznijeg soja koronavirusa do sada.

Prema podacima koje je prikupio CDC, u ponedjeljak je više od 201 miliona Amerikanaca, ili 60,8 posto ukupnog stanovništva SAD-a, primilo barem jednu dozu. Više od 171 miliona Amerikanaca, ili 51,5 posto ukupnog stanovništva SAD-a, potpuno je vakcinisano, navodi agencija.

 

Glavni medicinski savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci rekao je u ponedjeljak da bi, ako SAD mogu proći kroz zimu i vakcinisati većinu ljudi koji nisu primili vakcine, nacija mogla imati određenu kontrolu nad virusom do proljeća.

"Kako ulazimo u proljeće, mogli bismo se vratiti u normalu, naime nastaviti sa stvarima za koje smo se nadali da bismo mogli učiniti, restoranima, pozorištima, takvim stvarima", rekao je Fauci.

 

Studija objavljena u utorak temelji se na 43.127 infekcija kod stanovnika okruga Los Angeles, Kalifornija. Covid hospitalizacija definirana je kao prijem u bolnicu u roku od 14 dana nakon infekcije, navodi agencija.

 

Među svim stanovnicima okruga, stopa hospitalizacija porasla je "eksponencijalno" među nevakcinisani, potpuno vakcinisanim i djelomično vakcinisanim osobama, s najvećom stopom među nevakcinisanim ljudima krajem juna, navodi agencija.

 

Izvor: Klix

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com