Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Petak, 06 Avgust 2021

Povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava

  • Objavljeno u Brcko

 

Viši stručni saradnik za lične dokumente u Pododjeljenju za lična dokumenta Adnan Bašić je rekao da je broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava u odnosu na prošlu godinu povećan.

 

„Od početka ove godine, pa do 31. jula zaprimljen je 301 zahtjev za izdavanje hitne putne isprave, dok je u prošloj godini za taj period bilo 271. Što se tiče zaprimljenih zahtjeva za izdavanje redovnih putnih isprava za isti period ove godine on iznosi 4.513, dok je za prošlu godinu on iznosio 4.553“, rekao je Bašić.

 

Najveći broj zahtjeva dolazi od građana Bosne i Hercegovine koji žive ili privremeno borave u inostranstvu, a odmore iskoriste da podnesu zahtjeve za nove putne isprave.

 

Kada su u pitanju vozačke dozvole i lične karte, tu nema osjetnog porasta zahtjeva, kao ni kada je registracija vozila u pitanju.

 

„Dnevno se zaprima oko 150 do 200 zahtjeva za registraciju vozila, što je neki uobičajen broj“, dodao je.

 

Uprkos gužvi, svi dokumenti izdaju se na vrijeme, većeg zastoja nema.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Popravni 19., a upisni rok 26. i 27. avgusta

  • Objavljeno u Brcko

 

Popravni ispiti u osnovnim i srednjim školama u Brčkom počinju 19. avgusta i trajaće par dana po rasporedima koji su već objavljeni na oglasnim tablama u školama, potvrdio je danas za Radio Brčko, Samir Čorbadžić, šef Pododjeljenja za zajedničke poslove u Odjeljenju za obrazovanje u Brčkom.

 

 

Nakon popravnih ispita slijedi drugi upisni rok u srednjim školama u Brčkom koji će biti organizovan 26. i 27. avgusta kada će se vršiti i prijem potrebne dokumentacije.

 

 

„Ostalo je nepopunjeno još 67 pozicija u tri srednje škole u Brčkom, u Tehničkoj, Poljoprivrednoj i medicinskoj i Ekonomskoj školi, dok su u Gimnaziji popunjena sva mjesta u prvom upisnom roku“, kaže Čorbadžić.

 

U Ekonomskoj školi ostalo je nepopunjeno 10 mjesta u zvanju kuvar/konobar, u Tehničkoj 17 nepopunjenih pozicija u zvanju bravar, pet pozicija u zvanju zavarivača, tri pozicije u zvanju električara, šest pozicija u zvanju tekstilnog tehničara i pet pozicija u zvanju vozača motornih vozila. U Poljoprivrednoj školi ostala je nepopunjena 31 pozicija od kojih devet u zvanju poljoprivredni tehničar, osam prehrambenih tehničara, 13 pozicija u zvanju cvjećara i jedna pozicija u zvanju ekološkog tehničara.

 

Prema planu i programu, u prve razrede srednjih škola ove godine biće upisano 41 odjeljenje sa po 18 učenika odnosno ukupno 738 učenika.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Kreće isplata preostalih 20 procenata podsticaja brčanskim poljoprivrednicima za minulu godinu

  • Objavljeno u Brcko

 

Brčanskim poljoprivrednicima, napokon će, već od iduće sedmice, startovati isplata preostalih dvadeset procenata budžetskog novca namjenjenog podsticanju proizvodnje u minuloj godini.

 

„Ukupan iznos je 2.900.000. a spiskove sa pojedinačnim iznosima i imenima proizvođača, juče smo uputili ka Direkciji za finansije, koja će ih, čim prije, proslijediti ka bankama, a one će novac prebaciti na račune poljoprivrednika. Sve bi trebalo biti vrlo brzo okončano“, kazao šef resornog vladinog odjeljenja Milenko Ninković.

 

Istovremeno sve je spremno da u skladu sa novim Pravilnikom započne prijem zahtjeva za 2021, a novac bi trebao biti isplaćen do kraja tekuće godine. Čim novi Pravilnik bude objavljen u Službenom glasniku, počinje njegova zvanična primjena, što znači i prijem zahtjeva za ovogodišnje podsticaje.

 

„Sam prijem će biti vršen do konca desetog mjjeseca pa nema potrebe da poljoprivrednici stvaraju gužve za samo podnošenje zahtjeva, tim prije jer će naša služba dnevno uspjeti obraditi najmanje pedesetak podnesenih“, naglasio je Ninković. Čim zahtjev bude u potpunosti obrađen, u odjeljenju će se sačiniti i odluka o isplati takozvanog „zagarantovanog“ iznosa proizvođačima. „Veliki posao nas očekuje u narednih nekoliko mjeseci, kad je isplata novca za ovu godinu u pitanju, jer cijelu proceduru trebamo okončati do kraja tekuće godine“, istakao je Milenko Ninković.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U BiH raste broj zaraženih, epidemiolozi otkrivaju da li nam slijedi četvrti val

 

Bosna i Hercegovina bilježi blagi skok zaraženih koronavirusom. Brojke još nisu zabrinjavajuće, ali je primjetno povećanje broja zaraženih, te se nameće pitanje približavamo li se već najavljivanom četvrtom valu koronavirusa.

 

Struka upozorava da stanje za sada nije zabrinjavajuće, ali moramo razmišljati o mogućnosti pogoršanja epidemiološke situacije. I to već krajem mjeseca, javlja BHRT.

 

Primjetno je blago povećanje broja zaraženih u odnosu na broj testiranih. Epidemiolozi kažu da blago povećanje i može biti naznaka novog talasa, ali još nije vrijeme za zabrinutost. Stanje kada je u pitanju Federacija slično u svim kantonima. Zajedničko je i to da su pozitivne osobe većinom turisti.

 

– U KS gdje vršimo aktivni epidemiološki nadzor od 90 posto pozitivnih, 30 je gostiju. Očekujemo da će već koncem avgusta biti jedan porast koji zahtjeva veći oprez. kaže Emina Kurtagić Pepić iz Zavoda za javno zdrastvo KS.

 

 

– Neumitno je da ćemo dobiti jedan povećan broj zaraženih, vjerovatno već krajem augusta i početkom septembra, e sada kako ćemo mi na njega reagovati u velikoj mjeri zavisi od toga koliki će biti broj vakcinisanih, tvrdi Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike.

 

A proces vakcinacije teče u zavisnosti od priliva vakcina. Primjera radi, nadležni u KS navode da je vakcinisano oko 40 posto građana Kantona, iako nema baze podataka onih koji su vakcinisani recimo u Srbiji. A upravo je najbitnije nastaviti proces vakcinacije, poručuju nadležni iz entiteta Republika Srpska. Iako ne možemo sa sigurnošću reći da se radi o početku novog talasa, realno je razmišljati o mogućnosti pogoršanja epidemiološke situacije.

 

– Još uvijek su to brojevi koji ne prelaze određene vrijednosti, nismo još uvijek prešli 10 posto kada gledamo broj novozaraženih na dnevnom nivou u odnosu na brojke testiranih, ali sigurno su veći brojevi nego što su bili u prethodnom periodu, kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

 

U ovom trenutku niko ne želi davati prognoze šta nas to očekuje u narednom periodu, ali iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije su još prije nekoliko dana najavili da smo mi praktično ušli u četvrti talas jer imamo povećani broj novozaraženih, kao i sve prisutniji delta soj.

 

Izvor: Fokus

Više...

Izgorjela tvornica u kojoj je radilo stotinu radnika, vatra uništila kuće i štale

  • Objavljeno u BiH

 

U velikome požaru koji je izbio u četvrtak nedaleko od Viteza potpuno je izgorjela tvornica za obradu drveta, proizvoda od pluta i pletarskih materijala u kojoj je radilo gotovo 100 radnika, dvije porodične kuće i više štala. Jedan vatrogasac je zadobio povrede.

 

Vatra je izbila popodne u skladišnim prostorijama kompanije ‘Eko trstika’ u mjestu Ljubić kod Viteza, te se brzo proširila na ostatak objekta. Ova kompanija zapošljava stotinjak radnika koji su uglavnom iz toga mjesta. Ni oni nisu mogli zaustaviti vatrenu stihiju koja je progutala objekt i pogone u kojima se izrađuju proizvodi od drveta, pluta te slame i pletarskih materijala.

 

 

Uz pogone ove kompanije izgorjele su i dvije kuće, te više štala i pomoćnih objekata. Zbog iznimno uskih i zakrčenih ulica vatrogasci su kasnili s intervencijom. U pomoć gasiteljima iz Viteza pristigle su i kolege iz susjednih općina. Povrijeđen je jedan vatrogasac iz Viteza koji je vozilom hitne pomoći prevezen u bolnicu.

 

 

Prve štete procjenjuju se na više miliona maraka. Požar je stavljen pod kontrolu oko 21:15 sati. Prema informacijama lokalnih medija. lakše povrede zadobila su i dva mještana koja su gasila vatru. Uzrok požara nije poznat.

 

Izvor: Fokus

Više...

U BiH danas umjereno oblačno vrijeme, poslijepodne mogući pljuskovi

 

U Bosni i Hercegovini danas će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, od sredine dana prema poslijepodnevnim satima mogući su lokalni pljuskovi u dijelovima zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini zapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16 stepeni Celzijusovih, na jugu zemlje do 20.

 

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BIH. U subotu se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17, na jugu zemlje do 21, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 32, na jugu zemlje do 35 stepeni.

 

U nedjelju se prognozira sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17, na jugu zemlje do 21, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 35 stepeni.

Više...

Poznata lokacija prvog Lidlovog objekta u Bosni i Hercegovini

  • Objavljeno u BiH

 

Već nekoliko godina govori se o dolasku njemačke kompanije Lidl na teritorij Bosne i Hercegovine.

 

Ta priča se ove godine počela ostvarivati, nakon što je delegacija Lidla odlučila da će za početak otvoriti markete u tri grada u Bosni i Hercegovini, objavio je poslovni portal Akta.ba.

 

Kada su u pitanju Živinice, nedavno je gradonačelnik Samir Kamenjaković, za medije potvrdio da će u ovom gradu biti otvorena dva Lidla i to jedan uz magistralni put, a drugi u centru.


Tuzlainfo saznaje da bi Lidl koji treba biti otvoren u centru, trebao biti lociran na kompleksu Tvornice namještaja Konjuh.

 

 

“Regulacionim planom Grada Živinice, na mjestu gdje je kompleks Tvornice namještaja Konjuh, gradit će se stambeno-poslovni kompleks.

Taj lokalitet pogodan je i odgovara kriterijima kompanije Lidl jer posjeduje preko 10 duluma prostora što je jedan od uslova da bi Lidl određenu lokaciju uzeo u razmatranje“, rekao je Kamenjaković.

 

Također, jedan od uslova da bi Lidl u nekom mjestu otvorio svoj objekat je i da taj grad ima minimlano 30.000 stanovnika, a i važno je da je njegova geografska pozicija takva, da je povezan sa većim sredinama kao i tempo njegovog razvoja, piše Akta.ba.

 

Osim Živinica, Lidl bi u skorijem periodu trebao otvoriti objekte i u drugim dijelovima BiH, ali za sada nisu poznate ni tačne lokacije, ali ni termin otvaranja.

 

Najavljeno je otvaranje i u Sarajevu. Lokacija je u planu nekoliko u glavnog gradu BiH, ali tačna još nije objavljena.

 

Izvor. Akta

Više...

Prvi Jazzwa Fest od 9. do 15. avgusta u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Grupa entuzijasta i ljubitelja umjetnosti u Brčkom odlučila je da ove godine između 9. i 15. avgusta organizuje sedmodnevni festival umjetnosti koji će se u pomenutom terminu održati u Zanatskom Centru.

 

 

“Festival uključuje sedam vrsta umjetnosti. Prilagođen je mladim ljudima kao jedna vrsta motivacije i podizanja svijesti o kulturi. Predavači i izlagači su godinama samostalni umjetnici, te pravi pokazatelji koliko jedan čovjek može napraviti i uživati od svog isključivog rada i truda. Nastojimo prikazati da trend iseljavanja mladih može prestati ukoliko imamo sadržaj koji će podizati svijest i prikazati ljudske vrijednosti i ljudski potencijal (umjetnosti) u našem gradu. Svako od nas konzumira umjetnost na različite načine, ali samo pravi načini nas čine jedinstvenim i originalnim”, kazala je Almedina Cifrić, umjetnički direktor festivala.

 

 

Sam događaj dobio je podršku i od EU info centra u BiH odnosno Evropske unije.

“Sada kada smo na korak od održavanja ja bih želio da se zahvalim svim ljudima koji su nam pomogli u samoj organizaciji. Ponosan sam što u naš grad dovodimo umjetnike iz Tuzle, Banja Luke i Sarajeva a još više na činjenicu da i mi imamo mnogo toga da ponudimo”, ističe Željko Lazarević, kome je pripala uloga organizatora.

 

Brčacima će prve večeri biti predstavljena izložba mladog konceptualnog umjetnika iz Tuzle Rame Tučića, a posjetu svečanom otvaranju festivala i prvoj festivalskoj večeri potvrdili su i visoki zvaničnici BiH.

 

Iz organizacionog odbora naglašavaju da je kompletan program poklon građanima Brčkog te kao takav potpuno besplatan.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com